MEMERLUKAN PEGUAM Pentadbiran?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More tersedia pada hari Isnin hingga Jumaat
dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu dari jam 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil
dengan rancangan tindakan yang sesuai

Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan kami
mengesyorkan kami dan kami dinilai secara purata dengan 9.4

/
Peguam Pentadbiran
/

Peguam Pentadbiran

Undang-undang pentadbiran adalah mengenai hak dan kewajiban warganegara dan perniagaan terhadap pemerintah. Tetapi undang-undang pentadbiran juga mengatur bagaimana pemerintah membuat keputusan dan apa yang dapat anda lakukan jika anda tidak setuju dengan keputusan tersebut. Keputusan pemerintah adalah pusat dalam undang-undang pentadbiran. Keputusan ini boleh membawa kesan yang besar bagi anda. Itulah sebabnya penting bagi anda untuk mengambil tindakan segera sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan pemerintah yang mempunyai akibat tertentu bagi anda. Contohnya: izin anda akan dicabut atau tindakan penguatkuasaan akan diambil terhadap anda. Ini adalah situasi yang boleh anda bantah. Sudah tentu ada kemungkinan bantahan anda akan ditolak. Anda juga berhak mengemukakan undang-undang banding & menentang penolakan bantahan anda. Ini dapat dilakukan dengan mengemukakan notis rayuan. Peguam pentadbiran Law & More dapat memberi nasihat dan sokongan kepada anda dalam proses ini.

Menu cepat

Gambar Tom Meevis

Tom Meevis

RAKAN PENGURUS / PENYELARAS

tom.meevis@lawandmore.nl

Firma guaman masuk Eindhoven and Amsterdam

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Undang-Undang Pentadbiran Am

Undang-undang Pentadbiran Umum (Awb) sering membentuk kerangka undang-undang dalam kebanyakan kes undang-undang pentadbiran. Undang-undang Pentadbiran Umum (Awb) menetapkan bagaimana pemerintah harus menyiapkan keputusan, menerbitkan polisi dan sekatan mana yang tersedia untuk penguatkuasaan.

Permit

Anda mungkin bersentuhan dengan undang-undang pentadbiran sekiranya memerlukan izin. Ini mungkin, misalnya, izin persekitaran atau izin minuman keras dan perhotelan. Dalam praktiknya, kebiasaannya permohonan izin ditolak secara salah. Warganegara boleh membantah. Keputusan mengenai izin ini adalah keputusan yang sah. Ketika mengambil keputusan, pemerintah terikat dengan peraturan yang berkaitan dengan isi dan cara keputusan dibuat. Adalah bijaksana untuk mendapatkan bantuan undang-undang jika anda menolak penolakan permohonan izin anda. Kerana peraturan ini disusun berdasarkan aturan hukum yang berlaku dalam hukum administrasi. Dengan melibatkan peguam, anda dapat memastikan bahawa prosedur akan berjalan dengan betul sekiranya ada keberatan dan sekiranya ada banding.

Dalam beberapa kes, tidak mungkin mengemukakan bantahan. Dalam prosiding misalnya dapat mengemukakan pendapat setelah rancangan keputusan. Pendapat adalah reaksi yang anda, sebagai pihak yang berminat, dapat kirimkan kepada pihak berwenang sebagai tanggapan terhadap rancangan keputusan. Pihak berkuasa boleh mengambil kira pendapat yang dinyatakan ketika keputusan akhir akan diambil. Oleh itu, adalah bijak untuk mendapatkan nasihat undang-undang sebelum mengemukakan pendapat anda berkenaan dengan draf keputusan.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

Pendekatan yang mencukupi

Tom Meevis terlibat dalam kes itu sepanjang, dan setiap soalan yang ada di pihak saya telah dijawab dengan cepat dan jelas olehnya. Saya pasti akan mengesyorkan firma itu (dan Tom Meevis khususnya) kepada rakan, keluarga dan rakan perniagaan.

10
Mieke
Hoogeloon

Peguam Pentadbiran kami sedia membantu anda:

Pejabat Law & More

Subsidi

Pemberian subsidi bermaksud anda berhak mendapat sumber kewangan dari badan pentadbiran untuk tujuan membiayai aktiviti tertentu. Pemberian subsidi selalu mempunyai asas yang sah. Selain menetapkan peraturan, subsidi adalah instrumen yang digunakan pemerintah. Dengan cara ini, pemerintah merangsang tingkah laku yang diinginkan. Subsidi sering dikenakan syarat. Syarat-syarat ini dapat diperiksa oleh pemerintah untuk melihat apakah syarat tersebut dipenuhi.

Banyak organisasi bergantung pada subsidi. Namun dalam praktiknya, kebiasaannya subsidi ditarik oleh pemerintah. Anda boleh memikirkan keadaan yang diturunkan oleh kerajaan. Perlindungan undang-undang juga tersedia terhadap keputusan pembatalan. Dengan membantah penarikan subsidi, Anda dapat, dalam beberapa hal, memastikan hak Anda untuk memperoleh subsidi tetap terjaga. Adakah anda ragu-ragu jika subsidi anda ditarik secara sah atau adakah anda mempunyai pertanyaan lain mengenai subsidi kerajaan? Jangan ragu untuk menghubungi peguam pentadbiran Law & More. Kami dengan senang hati akan memberitahu anda mengenai pertanyaan anda mengenai subsidi kerajaan.

Undang-undang pentadbiranPenyeliaan pentadbiran

Anda mungkin harus berurusan dengan pemerintah ketika peraturan dilanggar di daerah anda dan pemerintah meminta anda untuk campur tangan atau ketika, misalnya, pemerintah datang untuk memeriksa apakah Anda mematuhi syarat izin atau syarat lain yang dikenakan. Ini dipanggil penguatkuasaan kerajaan. Kerajaan boleh menggunakan pengawas untuk tujuan ini. Penyelia mempunyai akses ke setiap syarikat dan dibenarkan untuk meminta semua maklumat yang diperlukan dan untuk memeriksa dan mengambil pentadbiran dengan mereka. Ini tidak memerlukan kecurigaan serius bahawa peraturan tersebut telah dilanggar. Sekiranya anda tidak bekerjasama dalam kes sedemikian, anda boleh dihukum.

Sekiranya pemerintah menyatakan telah terjadi pelanggaran, Anda akan diberi kesempatan untuk bertindak balas terhadap penegakan yang dimaksudkan. Ini mungkin, misalnya, perintah di bawah pembayaran denda, perintah di bawah penalti pentadbiran atau denda pentadbiran. Permit juga boleh ditarik untuk tujuan penguatkuasaan.

Perintah di bawah pembayaran denda bermaksud bahawa pemerintah ingin mendorong anda untuk melakukan atau menahan diri dari melakukan tindakan tertentu, dalam hal ini anda akan terhutang sejumlah wang jika anda tidak bekerjasama. Perintah di bawah hukuman pentadbiran lebih jauh dari itu. Dengan perintah pentadbiran, kerajaan campur tangan dan kos campur tangan tersebut kemudian dituntut daripada anda. Ini dapat terjadi, misalnya, ketika merobohkan bangunan haram, membersihkan akibat dari pelanggaran persekitaran atau menutup perniagaan tanpa izin.

Selanjutnya, dalam beberapa keadaan pemerintah boleh memilih untuk menjatuhkan denda melalui undang-undang pentadbiran dan bukannya undang-undang jenayah. Contohnya ialah denda pentadbiran. Denda pentadbiran boleh menjadi sangat tinggi. Sekiranya anda telah dikenakan denda pentadbiran dan anda tidak menyetujuinya, anda boleh membuat rayuan ke mahkamah.

Akibat daripada kesalahan tertentu, pemerintah boleh memutuskan untuk mencabut izin anda. Langkah ini dapat diterapkan sebagai hukuman, tetapi juga sebagai penguatkuasaan untuk mencegah perbuatan tertentu berulang.

Tanggungjawab kerajaan

Kadang kala keputusan atau tindakan pemerintah boleh menyebabkan kerosakan. Dalam beberapa kes, pemerintah bertanggungjawab atas kerosakan ini dan anda boleh menuntut ganti rugi. Terdapat beberapa cara di mana anda, sebagai pengusaha atau individu swasta, dapat menuntut ganti rugi dari pihak pemerintah.

Tindakan pemerintah yang tidak sah

Sekiranya pemerintah telah bertindak secara tidak sah, anda boleh menanggung tanggungjawab pemerintah atas segala kerosakan yang anda alami. Dalam praktiknya, ini disebut tindakan pemerintah yang tidak sah. Ini adalah kes, misalnya, jika pemerintah menutup syarikat anda, dan hakim kemudian memutuskan bahawa perkara ini tidak dibenarkan berlaku. Sebagai usahawan, anda boleh menuntut kerugian kewangan yang anda alami akibat penutupan sementara oleh kerajaan.

Tindakan pemerintah yang sah

Dalam beberapa kes, anda juga mungkin mengalami kerosakan jika pemerintah telah membuat keputusan yang sah. Ini mungkin terjadi, misalnya, ketika pemerintah membuat perubahan pada rancangan pengezonan, yang akan memungkinkan projek bangunan tertentu. Perubahan ini boleh menyebabkan kehilangan pendapatan bagi anda dari perniagaan anda atau pengurangan nilai rumah anda. Dalam kes seperti ini, kita berbicara mengenai pampasan untuk kerosakan rancangan atau pampasan kerugian.

Peguam pentadbiran kami dengan senang hati akan menasihati anda mengenai kemungkinan memperoleh pampasan sebagai akibat daripada tindakan pemerintah.

Bantahan dan rayuanBantahan dan rayuan

Sebelum keberatan terhadap keputusan pemerintah dapat diajukan ke pengadilan, prosedur keberatan harus dilakukan terlebih dahulu. Ini bermaksud bahawa anda mesti menyatakan secara bertulis dalam masa enam minggu bahawa anda tidak bersetuju dengan keputusan tersebut dan sebab-sebab mengapa anda tidak bersetuju. Bantahan mesti dibuat dalam bentuk bertulis. Penggunaan e-mel hanya dapat dilakukan jika pemerintah telah menyatakannya secara jelas. Bantahan melalui telefon tidak dianggap sebagai bantahan rasmi.

Setelah notis bantahan diserahkan, anda sering diberi kesempatan untuk menjelaskan keberatan anda secara lisan. Sekiranya anda terbukti benar dan bantahan tersebut dinyatakan berasas, keputusan yang dipertikaikan akan dibatalkan dan keputusan lain akan menggantikannya. Sekiranya anda tidak terbukti benar, bantahan tersebut akan dinyatakan tidak berasas.

Rayuan terhadap keputusan penolakan juga dapat diajukan ke pengadilan. Rayuan juga mesti dikemukakan secara bertulis dalam jangka masa enam minggu. Dalam beberapa kes, ia juga boleh dilakukan secara digital. Mahkamah kemudian mengirimkan pemberitahuan banding ke badan pemerintah dengan permintaan untuk mengirim semua dokumen yang berkaitan dengan kes itu dan untuk membalasnya dalam pernyataan pembelaan.

Perbicaraan kemudiannya dijadualkan. Mahkamah kemudian hanya akan memutuskan keputusan yang dipertikaikan mengenai keberatan. Oleh itu, jika hakim bersetuju dengan anda, dia hanya akan membatalkan keputusan atas bantahan anda. Oleh itu, prosedur belum selesai. Kerajaan harus memberikan keputusan baru mengenai penolakan tersebut.

PerkhidmatanTarikh akhir dalam undang-undang pentadbiran

Setelah keputusan oleh pemerintah, Anda mempunyai waktu enam minggu untuk mengemukakan bantahan atau banding. Sekiranya anda tidak keberatan tepat pada waktunya, peluang anda untuk melakukan sesuatu yang bertentangan dengan keputusan akan berlalu. Sekiranya tidak ada keberatan atau banding yang diajukan terhadap keputusan, maka akan diberikan kekuatan hukum formal. Ia kemudian dianggap sah, baik dari segi penciptaan dan kandungannya. Oleh itu, tempoh pembatasan untuk mengemukakan bantahan atau rayuan sebenarnya adalah enam minggu. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa anda memerlukan bantuan undang-undang dalam masa. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan, anda mesti mengemukakan notis bantahan atau rayuan dalam masa 6 minggu. Peguam pentadbiran Law & More boleh menasihati anda dalam proses ini.

Perkhidmatan

Kami boleh mengadili anda dalam semua bidang undang-undang pentadbiran. Fikirkan, sebagai contoh, mengemukakan notis bantahan kepada Eksekutif Perbandaran terhadap pengenaan perintah tertakluk kepada bayaran penalti atau litigasi di hadapan mahkamah mengenai kegagalan untuk memberikan permit alam sekitar untuk penukaran bangunan. Amalan nasihat adalah bahagian penting dalam kerja kami. Dalam banyak kes, dengan nasihat yang betul, anda boleh menghalang prosiding terhadap kerajaan. Kami boleh, antara lain, menasihati dan membantu anda dengan:
  • memohon subsidi;
  • faedah yang telah dihentikan dan penambakan faedah ini;
  • pengenaan denda pentadbiran;
  • penolakan permohonan anda untuk mendapatkan permit alam sekitar;
  • mengemukakan bantahan terhadap pembatalan permit.
Prosiding dalam undang-undang pentadbiran seringkali merupakan pekerjaan pengacara yang tulen, walaupun bantuan oleh pengacara undang-undang tidak wajib dilakukan. Adakah anda tidak bersetuju dengan keputusan pemerintah yang membawa kesan yang besar kepada anda? Kemudian hubungi peguam pentadbiran Law & More secara langsung. Kami boleh membantu anda!

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & More - maxim.hodak@lawandmore.nl

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.