Gambar Berita

Cukai: masa lalu dan sekarang

Sejarah cukai bermula pada zaman Rom. Orang yang tinggal di wilayah Empayar Rom terpaksa membayar cukai. Peraturan cukai pertama di Belanda muncul pada tahun 1805. Prinsip asas percukaian lahir: pendapatan. Cukai pendapatan diformalkan pada 1904.

PPN, cukai pendapatan, cukai gaji, cukai syarikat, cukai alam sekitar - ini semua adalah sebahagian daripada cukai yang kita bayar hari ini. Kami membayar cukai kepada pemerintah dan bandar. Dengan pendapatan, Kementerian Infrastruktur Belanda, misalnya, dapat mengurus tanggul; atau wilayah pengangkutan awam.

Ahli ekonomi masih membincangkan persoalan seperti: siapa yang harus membayar cukai? Berapa had cukai? Bagaimana seharusnya pendapatan cukai dibelanjakan? Sebuah negara tanpa cukai tidak dapat menjaga warganya.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.