Google mendenda rekod 2,42 bilion EU oleh EU

Ini hanya permulaan, dua lagi penalti mungkin akan dikenakan

Menurut keputusan Suruhanjaya Eropah, Google mesti membayar denda sebanyak EUR 2,42 bilion kerana melanggar undang-undang antimonopoli.

Suruhanjaya Eropah menyatakan bahawa Google menguntungkan produk Google Shopping sendiri hasil mesin pencari Google sehingga merugikan penyedia barang lain. Pautan ke produk Google Shopping berada dan berada di bahagian atas halaman hasil carian, sementara kedudukan perkhidmatan yang bersaing seperti yang ditentukan oleh algoritma carian Google hanya muncul pada posisi yang lebih rendah.

Dalam 90 hari, Google perlu mengubah sistem ranking algoritma cariannya. Jika tidak, penalti akan dikenakan sehingga 5% daripada purata penjualan global Alphabet harian, syarikat induk Google.

Pesuruhjaya Eropah untuk Pertandingan Margrethe Vestager mengatakan bahawa apa yang dilakukan oleh Google adalah haram di bawah peraturan antimonopoli EU. Dengan keputusan ini, preseden ditetapkan untuk penyelidikan masa depan.

Suruhanjaya Eropah menyiasat dua lagi kes di mana Google diduga menyalahgunakan peraturan persaingan di pasaran bebas: sistem operasi Android dan AdSense.

Baca lebih lanjut: https://rechtennieuws.nl/54679/commissie-legt-google-geldboete-op-242-miljard-eur-misbruik-machtspositie-als-zoekmachine-eigen-prijsvergelijkingsdienst-illegaal-bevoordelen/

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.