Pelabuhan Rotterdam dan TNT menjadi mangsa serangan penggodam dunia

Pada 27 Jun 2017, syarikat antarabangsa mengalami kerosakan IT kerana serangan ransomware.

Di Belanda, APM (syarikat pemindahan kontena Rotterdam terbesar), TNT dan pengeluar farmaseutikal MSD melaporkan kegagalan sistem IT mereka kerana virus yang disebut "Petya". Virus komputer bermula di Ukraine di mana ia mempengaruhi bank, syarikat dan rangkaian elektrik Ukraine dan kemudian merebak ke seluruh dunia.

Menurut pengarah syarikat keselamatan siber ESET Dave Maasland, ransomware yang digunakan serupa dengan virus WannaCry. Namun, tidak seperti pendahulunya, ia tidak mengubah data, tetapi segera menghapus maklumat tersebut.

Kejadian itu sekali lagi mengesahkan perlunya bekerjasama dalam keselamatan siber.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.