Selepas penangkapan anda: jagaan

Selepas penangkapan anda: jagaan

Adakah anda telah ditangkap kerana disyaki melakukan kesalahan jenayah? Kemudian polis biasanya akan memindahkan anda ke balai polis untuk menyiasat keadaan di mana kesalahan itu dilakukan dan apa peranan anda sebagai suspek. Polis boleh menahan anda sehingga sembilan jam untuk mencapai tujuan ini. Waktu antara tengah malam dan sembilan pagi tidak dikira. Selama ini, anda berada di tahap pertama penahanan pra-perbicaraan.

Selepas penangkapan anda: jagaan

Custody adalah fasa kedua penahanan pra-perbicaraan

Ada kemungkinan sembilan jam tidak mencukupi, dan polis memerlukan lebih banyak masa untuk siasatan. Adakah pendakwa raya memutuskan bahawa anda (sebagai suspek) harus tinggal lebih lama di balai polis untuk siasatan lebih lanjut? Kemudian pendakwa raya akan memerintahkan insurans tersebut. Namun, perintah insurans tidak boleh dikeluarkan oleh pendakwa raya. Ini kerana beberapa syarat mesti dipenuhi. Sebagai contoh, mesti ada situasi berikut:

  • polis takut akan risiko melarikan diri;
  • polis mahu menghadapi saksi atau menghalang anda daripada mempengaruhi saksi;
  • polis ingin mengelakkan anda daripada mengganggu siasatan.

Di samping itu, waran hanya dapat dikeluarkan jika anda disyaki melakukan kesalahan jenayah yang dibenarkan untuk penahanan pra-perbicaraan. Sebagai peraturan umum, penahanan pra-perbicaraan adalah mungkin dalam kes kesalahan jenayah yang boleh dihukum penjara empat tahun atau lebih. Contoh kesalahan jenayah yang dibenarkan penahanan pra-perbicaraan adalah kecurian, penipuan atau kesalahan dadah.

Sekiranya perintah insurans dikeluarkan oleh pendakwa raya, polis dapat menahan anda dengan perintah ini, yang merangkumi kesalahan jenayah yang anda disyaki, selama tiga hari, termasuk jam malam, di balai polis. Di samping itu, tempoh tiga hari ini boleh dilanjutkan sekali dengan tiga hari tambahan dalam keadaan darurat. Dalam konteks peluasan ini, kepentingan penyiasatan mesti ditimbang dengan kepentingan peribadi anda sebagai suspek. Kepentingan penyiasatan merangkumi, misalnya, takut akan bahaya penerbangan, menyoal lebih lanjut atau menghalangi anda menghalang penyiasatan. Kepentingan peribadi mungkin termasuk, misalnya, penjagaan pasangan atau anak, pemeliharaan pekerjaan atau keadaan seperti pengebumian atau perkahwinan. Oleh itu, secara keseluruhan, insurans boleh bertahan maksimum 6 hari.

Anda tidak boleh membantah atau membuat rayuan terhadap hak penjagaan atau perpanjangannya. Namun, sebagai suspek anda mesti dihadapkan ke hakim dan anda boleh mengemukakan aduan anda kepada hakim pemeriksa mengenai sebarang penyelewengan dalam penangkapan atau tahanan. Adalah bijak untuk berjumpa dengan peguam jenayah sebelum melakukan ini. Bagaimanapun, jika anda berada dalam tahanan, anda berhak mendapat bantuan daripada peguam. Adakah anda menghargai itu? Kemudian anda boleh menunjukkan bahawa anda mahu menggunakan peguam anda sendiri. Polis kemudian menghampirinya. Jika tidak, anda akan mendapat bantuan daripada pengacara tugas. Peguam anda kemudian dapat memeriksa sama ada terdapat penyelewengan semasa penangkapan atau di bawah insurans dan adakah penahanan sementara dibenarkan dalam situasi anda.

Sebagai tambahan, seorang peguam boleh menunjukkan hak dan kewajiban anda semasa penahanan sebelum perbicaraan. Bagaimanapun, anda akan didengar semasa peringkat pertama dan kedua penahanan pra-perbicaraan. Adalah biasa bagi polis untuk memulakan dengan beberapa soalan mengenai keadaan peribadi anda. Dalam konteks ini, polis mungkin meminta anda memberikan nombor telefon dan media sosial anda. Harap maklum: sebarang jawapan yang anda berikan untuk pertanyaan "sosial" dari pihak polis dapat digunakan terhadap anda dalam penyelidikan. Polis kemudian akan bertanya kepada anda mengenai kesalahan jenayah yang mereka percayai mungkin anda lakukan. Penting untuk anda mengetahui bahawa anda, sebagai suspek, mempunyai hak untuk berdiam diri dan anda juga boleh menggunakannya. Mungkin masuk akal untuk menggunakan hak untuk berdiam diri, kerana anda belum mengetahui bukti apa yang dimiliki polis terhadap anda semasa polisi insurans. Walaupun sebelum pertanyaan "perniagaan" ini, pihak polis diminta untuk memberitahu anda bahawa anda tidak diminta untuk menjawab pertanyaan tersebut, ini tidak selalu terjadi. Sebagai tambahan, peguam boleh memberitahu anda tentang kemungkinan akibat menggunakan hak untuk berdiam diri. Bagaimanapun, menggunakan hak untuk berdiam diri bukan tanpa risiko. Anda juga boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini di blog kami: Hak untuk berdiam diri dalam masalah jenayah.

Sekiranya tempoh hak penjagaan (dilanjutkan) telah tamat, pilihan berikut tersedia. Pertama sekali, pendakwa raya mungkin merasa bahawa anda tidak perlu lagi ditahan demi siasatan. Dalam kes itu, pendakwa raya akan memerintahkan anda dibebaskan. Mungkin juga jaksa penuntut umum berpendapat bahwa penyiasatan sekarang telah berjalan cukup jauh untuk dapat mengambil keputusan akhir mengenai peristiwa selanjutnya. Sekiranya pendakwa raya memutuskan bahawa anda akan ditahan lebih lama, anda akan dihadapkan ke hadapan hakim. Hakim kemudian akan menuntut penahanan anda. Hakim juga akan menentukan sama ada anda sebagai suspek harus ditahan. Sekiranya demikian, anda juga berada dalam fasa tahanan pra-perbicaraan yang seterusnya.

At Law & More, kami memahami bahawa kedua-dua penangkapan dan tahanan adalah peristiwa besar dan boleh membawa kesan yang besar kepada anda. Oleh itu, adalah penting bahawa anda mendapat maklumat yang baik mengenai perjalanan peristiwa mengenai langkah-langkah ini dalam proses jenayah dan hak-hak yang anda miliki sepanjang tempoh anda berada dalam tahanan. Law & More peguam adalah pakar dalam bidang undang-undang jenayah dan dengan senang hati membantu anda semasa penahanan pra-perbicaraan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai hak penjagaan, sila hubungi peguam dari Law & More.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.