Akibat ketidakpatuhan kepada perjanjian kolektif

Akibat ketidakpatuhan kepada perjanjian kolektif

Kebanyakan orang tahu apa itu perjanjian kolektif, faedahnya dan yang mana satu terpakai kepada mereka. Namun, ramai yang tidak tahu akibatnya jika majikan tidak mematuhi perjanjian bersama. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya di blog ini!

Adakah pematuhan dengan perjanjian kolektif wajib?

Perjanjian kolektif menetapkan perjanjian mengenai syarat penggajian pekerja dalam industri tertentu atau dalam syarikat. Biasanya, perjanjian yang terkandung di dalamnya lebih menguntungkan pekerja daripada syarat pekerjaan yang terhasil daripada undang-undang. Contohnya termasuk perjanjian mengenai gaji, tempoh notis, gaji lebih masa atau pencen. Dalam kes tertentu, perjanjian kolektif diisytiharkan mengikat secara universal. Ini bermakna majikan dalam industri yang dilindungi oleh perjanjian kolektif diwajibkan untuk menggunakan peraturan perjanjian kolektif. Dalam kes sedemikian, kontrak pekerjaan antara majikan dan pekerja tidak boleh menyimpang daripada peruntukan perjanjian buruh kolektif kepada merugikan pekerja. Sebagai pekerja dan majikan, anda harus mengetahui perjanjian kolektif yang terpakai kepada anda.

Tuntutan 

Jika majikan tidak mematuhi perjanjian mandatori di bawah perjanjian kolektif, dia melakukan "pelanggaran kontrak." Dia tidak memenuhi perjanjian yang dikenakan kepadanya. Dalam kes ini, pekerja boleh pergi ke mahkamah untuk memastikan majikan masih menunaikan kewajipannya. Organisasi pekerja juga boleh menuntut pemenuhan kewajipan di mahkamah. Pekerja atau organisasi pekerja boleh menuntut pematuhan dan pampasan untuk kerosakan akibat ketidakpatuhan perjanjian kolektif di mahkamah. Sesetengah majikan berpendapat mereka boleh mengelakkan perjanjian kolektif dengan membuat perjanjian konkrit dengan pekerja (dalam kontrak pekerjaan) yang menyimpang daripada perjanjian dalam perjanjian kolektif. Walau bagaimanapun, perjanjian ini tidak sah, menjadikan majikan bertanggungjawab atas ketidakpatuhan peruntukan perjanjian kolektif.

Inspektorat Buruh

Selain pekerja dan organisasi pekerja, Inspektorat Buruh Belanda juga boleh menjalankan penyiasatan bebas. Siasatan sedemikian boleh berlaku sama ada diumumkan atau tidak diumumkan. Siasatan ini mungkin terdiri daripada bertanya soalan kepada pekerja yang hadir, pekerja sementara, wakil syarikat dan orang lain. Di samping itu, Inspektorat Buruh boleh meminta pemeriksaan rekod. Mereka yang terlibat diwajibkan untuk bekerjasama dengan penyiasatan Inspektorat Buruh. Asas kuasa Inspektorat Buruh berpunca daripada Akta Undang-undang Pentadbiran Am. Jika Inspektorat Buruh mendapati bahawa peruntukan perjanjian kolektif mandatori tidak dipatuhi, ia memberitahu organisasi majikan dan pekerja. Mereka kemudiannya boleh mengambil tindakan terhadap majikan yang berkenaan.

Denda kadar rata 

Akhir sekali, perjanjian kolektif mungkin mengandungi peraturan atau peruntukan di mana majikan yang gagal mematuhi perjanjian kolektif boleh didenda. Ini juga dikenali sebagai denda kadar rata. Oleh itu, jumlah denda ini bergantung kepada apa yang ditetapkan dalam perjanjian kolektif yang terpakai kepada majikan anda. Oleh itu, jumlah denda berbeza-beza tetapi boleh berjumlah jumlah yang besar. Denda sedemikian, pada dasarnya, boleh dikenakan tanpa campur tangan mahkamah.

Adakah anda mempunyai soalan mengenai perjanjian kolektif yang terpakai kepada anda? Jika ya, sila hubungi kami. Peguam kami pakar dalam undang-undang pekerjaan dan akan gembira untuk membantu anda!

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.