Imej nafkah dan pengiraan semula

Alimoni dan pengiraan semula

Perjanjian kewangan adalah sebahagian daripada perceraian

Salah satu perjanjian itu biasanya berkaitan dengan pasangan atau anak-anak: sumbangan terhadap kos sara hidup anak atau bekas pasangan. Apabila bekas rakan kongsi bersama atau salah satu dari mereka memfailkan perceraian, pengiraan tunjangan disertakan. Undang-undang tersebut tidak mengandungi peraturan mengenai pengiraan pembayaran tunjangan. Itulah sebabnya apa yang disebut "standard Trema" yang dibuat oleh para hakim adalah titik awal untuk ini. Keperluan dan kapasiti adalah asas perhitungan ini. Keperluan tersebut merujuk kepada kesejahteraan yang biasa dilakukan oleh bekas pasangan dan anak-anak sebelum perceraian. Biasanya, selepas perceraian, mantan pasangan tidak mungkin memberi kesejahteraan pada tahap yang sama kerana ruang kewangan atau kemampuan untuk melakukannya terlalu terhad. Tingkah laku anak biasanya lebih diutamakan daripada alimoni pasangan. Sekiranya setelah penentuan ini masih ada beberapa kemampuan kewangan yang tersisa, ia dapat digunakan untuk tunjangan rakan kongsi.

Tanggungjawab pasangan atau anak dikira berdasarkan keadaan semasa bekas pasangan. Namun, selepas perceraian, keadaan ini dan kemampuannya untuk membayar mungkin berubah dari masa ke masa. Terdapat pelbagai sebab untuk ini. Dalam konteks ini, anda boleh memikirkan, misalnya, berkahwin dengan pasangan baru atau berpendapatan rendah kerana pemecatan. Sebagai tambahan, imbuhan awal mungkin telah ditentukan berdasarkan data yang tidak betul atau tidak lengkap. Dalam kes itu, mungkin diperlukan pengiraan semula tunjangan. Walaupun seringkali bukan tujuannya, menghitung semula tunjangan apa pun dapat menimbulkan masalah lama atau menimbulkan masalah kewangan baru untuk bekas pasangan, sehingga ketegangan antara bekas rakan kongsi dapat meningkat kembali. Oleh itu, disarankan untuk menyerahkan keadaan yang berubah dan melakukan pengiraan semula tunjangan yang dilakukan oleh orang tengah. Law & MorePengantara dengan senang hati membantu anda dalam hal ini. Law & MorePengantara akan membimbing anda melalui perundingan, menjamin sokongan undang-undang dan emosi, mempertimbangkan kepentingan kedua-dua pihak dan kemudian merekodkan perjanjian bersama anda.

Kadang-kadang, bagaimanapun, mediasi tidak membawa kepada penyelesaian yang diinginkan antara bekas rakan kongsi dan dengan itu perjanjian baru mengenai pengiraan semula tunjangan. Dalam kes itu, langkah ke mahkamah adalah jelas. Adakah anda mahu mengambil langkah ini ke mahkamah? Maka anda selalu memerlukan peguam. Peguam kemudian boleh meminta mahkamah untuk mengubah kewajipan ganti rugi. Sekiranya demikian, bekas pasangan anda mempunyai masa enam minggu untuk mengemukakan pernyataan pembelaan atau permintaan balas. Pengadilan kemudian dapat mengubah pemeliharaan, yaitu peningkatan, penurunan atau menetapkannya menjadi nihil. Menurut undang-undang, ini memerlukan "perubahan keadaan". Keadaan yang berubah seperti, misalnya, situasi berikut:

  • pemecatan atau pengangguran
  • penempatan semula anak-anak
  • kerja baru atau berbeza
  • berkahwin semula, hidup bersama atau memasuki perkongsian berdaftar
  • perubahan dalam rejim akses ibu bapa

Kerana undang-undang tidak secara tepat mendefinisikan konsep "perubahan keadaan", mungkin juga mencakup keadaan selain dari yang disebutkan di atas. Namun, ini tidak berlaku untuk situasi di mana anda memilih untuk bekerja lebih sedikit atau hanya mendapatkan pasangan baru, tanpa tinggal bersama, berkahwin atau mengadakan perkongsian berdaftar.

Adakah hakim mendapati bahawa tidak ada perubahan dalam keadaan? Maka permintaan anda tidak akan dikabulkan. Adakah terdapat perubahan keadaan? Maka tentu permintaan anda akan dikabulkan. Secara kebetulan, permintaan anda akan segera dikabulkan dan tanpa penyesuaian sekiranya tidak ada tindak balas dari bekas rakan anda terhadapnya. Keputusan biasanya berlaku antara empat dan enam minggu selepas pendengaran. Dalam keputusannya, hakim juga akan menunjukkan hari dari mana jumlah yang baru ditentukan dalam pemeliharaan pasangan atau anak dijelaskan. Sebagai tambahan, pengadilan dapat menentukan bahawa perubahan dalam penyelenggaraan akan berlaku dengan kesan retroaktif. Adakah anda tidak bersetuju dengan keputusan hakim? Maka anda boleh membuat rayuan dalam masa 3 bulan.

Adakah anda mempunyai soalan mengenai tunjangan itu, atau adakah anda mahu pengiraan semula tunjangan itu? Kemudian hubungi Law & More. Pada Law & More, kami memahami bahawa perceraian dan kejadian seterusnya boleh membawa kesan yang besar dalam hidup anda. Itulah sebabnya kita mempunyai pendekatan peribadi. Bersama dengan anda dan mungkin bekas pasangan anda, kami dapat menentukan keadaan undang-undang anda semasa perbualan berdasarkan dokumentasi dan cuba memetakan dan kemudian merakam visi atau keinginan anda berkenaan dengan pengiraan semula tunjangan tersebut. Kami juga boleh membantu anda secara sah dalam sebarang prosedur tunjangan. Law & MorePeguam adalah pakar dalam bidang undang-undang orang dan keluarga dan dengan senang hati membimbing anda melalui proses ini, mungkin bersama dengan pasangan anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.