Semua mengenai pengaturan hasil

Semua mengenai pengaturan hasil

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menjual perniagaan. Salah satu elemen yang paling penting dan sukar adalah harga jualan. Rundingan boleh disekat di sini, misalnya, kerana pembeli tidak bersedia membayar cukup atau tidak dapat memperoleh pembiayaan yang mencukupi. Salah satu penyelesaian yang dapat ditawarkan untuk ini adalah persetujuan pengaturan hasil. Ini adalah pengaturan di mana pembeli hanya membayar sebahagian daripada harga belian setelah satu atau lebih hasil tertentu dicapai dalam jangka waktu tertentu setelah tarikh transaksi. Penyusunan sedemikian juga nampaknya sesuai untuk disepakati sekiranya nilai syarikat berubah-ubah dan oleh itu harga pembelian sukar ditentukan. Selain itu, ini dapat menjadi sarana untuk menyeimbangkan peruntukan risiko transaksi. Walau bagaimanapun, adakah bijak untuk menyetujui skim penghasilan sangat bergantung pada keadaan konkrit dari kes ini dan bagaimana skema penghasilan ini dibuat. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda lebih banyak mengenai pengaturan hasil dan apa yang harus anda perhatikan.

Semua mengenai pengaturan hasil

Syarat

Dalam skema perolehan, harganya dijaga rendah pada masa penjualan itu sendiri dan jika sejumlah syarat dipenuhi dalam jangka waktu tertentu (biasanya 2-5 tahun), pembeli mesti membayar baki jumlahnya. Keadaan ini boleh menjadi kewangan atau bukan kewangan. Keadaan kewangan melibatkan penetapan hasil kewangan minimum (dikenali sebagai tonggak sejarah). Keadaan bukan kewangan merangkumi, misalnya, bahawa penjual atau pekerja utama tertentu akan terus bekerja untuk syarikat tersebut untuk jangka masa tertentu selepas pertukaran. Seseorang juga boleh memikirkan tujuan konkrit seperti memperoleh bahagian pasaran atau lesen tertentu. Adalah sangat penting bahawa syarat-syarat disusun setepat mungkin (contohnya, mengenai perakaunan: cara pengiraan hasilnya). Bagaimanapun, ini sering menjadi topik perbincangan kemudian. Oleh itu, perjanjian penghasilan sering juga memperuntukkan syarat-syarat lain selain sasaran dan jangka masa, seperti bagaimana pembeli harus bertindak dalam tempoh tersebut, pengaturan perselisihan, mekanisme kawalan, kewajiban maklumat dan bagaimana hasil harus dibayar .

Komitmen

Nasihatnya sering berhati-hati ketika menyetujui pengaturan hasil. Visi pembeli dan penjual boleh berbeza jauh. Pembeli selalunya akan mempunyai visi jangka panjang daripada penjual, kerana yang terakhir ingin memperoleh penghasilan maksimum pada akhir tempoh. Di samping itu, perbezaan pendapat mungkin timbul antara pembeli dan penjual sekiranya yang terakhir terus bekerja di syarikat tersebut. Oleh itu, dalam pengaturan hasil, pembeli pada amnya mempunyai kewajiban untuk memastikan penjual akan dibayar hasil maksimum ini. Oleh kerana sejauh mana kewajiban usaha terbaik bergantung pada apa yang telah disepakati antara pihak-pihak, penting untuk membuat perjanjian yang jelas mengenai hal ini. Sekiranya pembeli gagal dalam usahanya, ada kemungkinan penjual menanggung pembeli dengan jumlah ganti rugi yang ditanggungnya kerana pembeli tidak melakukan usaha yang cukup.

Kelebihan dan kekurangan

Seperti yang dijelaskan di atas, pengaturan penghasilan mungkin mengandungi beberapa perangkap. Namun, ini tidak bermaksud bahawa tidak ada faedah bagi kedua-dua pihak. Sebagai contoh, selalunya lebih mudah bagi pembeli untuk mendapatkan pembiayaan di bawah pengaturan hasil kerana pembinaan harga pembelian yang rendah dengan pembayaran berikutnya. Di samping itu, harga hasil sering sesuai kerana mencerminkan nilai perniagaan. Akhirnya, mungkin menyenangkan bahawa bekas pemiliknya masih terlibat dalam perniagaan dengan kepakarannya, walaupun ini juga boleh menyebabkan konflik. Kelemahan terbesar dari pengaturan hasil adalah bahawa pertikaian sering timbul selepas itu mengenai tafsiran. Di samping itu, pembeli juga dapat membuat pilihan yang mempengaruhi sasaran secara negatif dalam ruang lingkup kewajibannya. Kekurangan ini menekankan betapa pentingnya pengaturan kontrak yang baik.

Kerana sangat penting untuk mengatur penghasilan dengan betul, anda selalu dapat menghubungi Law & More dengan soalan anda. Peguam kami pakar dalam bidang penggabungan dan pengambilalihan dan dengan senang hati akan membantu anda. Kami dapat membantu anda dalam rundingan dan dengan senang hati akan memeriksa dengan anda sama ada pengaturan hasil adalah pilihan yang baik untuk penjualan syarikat anda. Sekiranya ini berlaku, kami dengan senang hati akan membantu anda dalam membentuk keinginan anda secara sah. Adakah anda sudah berakhir dalam perselisihan mengenai pengaturan penghasilan? Dalam kes ini, kami dengan senang hati akan membantu anda dalam pengantaraan atau pertolongan dalam sebarang proses undang-undang.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.