Bentuk alternatif penyelesaian sengketa: mengapa dan kapan memilih timbang tara?

Bentuk alternatif penyelesaian pertikaian

Mengapa dan bila untuk memilih timbang tara?

Ketika para pihak berada dalam situasi konflik dan tidak dapat menyelesaikan masalah itu sendiri, pergi ke pengadilan biasanya merupakan langkah berikutnya. Namun, konflik antara pihak dapat diselesaikan dengan pelbagai cara. Salah satu kaedah penyelesaian pertikaian ini adalah timbang tara. Timbangtara adalah satu bentuk keadilan swasta dan dengan itu merupakan alternatif kepada proses undang-undang.

Bentuk alternatif penyelesaian sengketa: mengapa dan kapan memilih timbang tara?

Tetapi mengapa anda memilih timbang tara dan bukannya jalan undang-undang yang biasa?

Prosedur timbang tara berbeza pada asasnya dari prosedur kehakiman. Perkara-perkara berikut tidak hanya menerangkan perbezaan antara dua mod penyelesaian sengketa, tetapi juga menyoroti faedah timbang tara:

  • Kepakaran. Perbezaan dengan proses undang-undang adalah bahawa dalam arbitrase konflik diselesaikan di luar mahkamah. Para pihak boleh melantik sendiri (bilangan ganjil) pakar bebas. Mereka membentuk jawatankuasa timbang tara (atau lembaga timbang tara) yang menangani konflik. Tidak seperti hakim, pakar, atau penimbang tara, bekerja di bidang yang relevan di mana perselisihan itu berlaku. Akibatnya, mereka memiliki akses langsung ke pengetahuan dan kepakaran khusus yang diperlukan untuk menyelesaikan konflik ini. Dan kerana hakim biasanya tidak memiliki pengetahuan khusus, hal itu sering terjadi dalam proses perundangan sehingga hakim menganggap perlu diberitahu oleh pakar mengenai bahagian-bahagian tertentu dari perselisihan. Penyiasatan sedemikian biasanya menyebabkan kelewatan yang ketara dalam prosedur dan juga dikaitkan dengan kos yang tinggi.
  • Masa berlalu. Selain daripada kelewatan, misalnya dengan melibatkan pakar, prosedur itu sendiri biasanya memerlukan waktu yang lama di hadapan hakim biasa. Bagaimanapun, prosedur itu sendiri ditangguhkan secara berkala. Sering kali para hakim, dengan alasan yang tidak diketahui oleh para pihak, memutuskan untuk menangguhkan penghakiman sekali atau beberapa kali dengan enam minggu. Oleh itu, prosedur purata boleh memakan masa satu atau dua tahun dengan mudah. Timbang tara memerlukan lebih sedikit masa dan sering dapat diselesaikan dalam masa enam bulan. Tidak ada kemungkinan untuk mengajukan banding dalam arbitrase. Sekiranya jawatankuasa timbang tara membuat keputusan, konflik akan berakhir dan kes itu akan ditutup, yang meminimumkan prosedur yang panjang dan mahal. Ini hanya berbeza jika pihak-pihak secara eksplisit setuju satu sama lain mengenai kemungkinan ada banding.
  • Dalam kes timbang tara, pihak-pihak sendiri menanggung kos prosedur dan penggunaan arbiter pakar. Sebagai contoh, kos ini mungkin lebih tinggi bagi pihak-pihak daripada kos pergi ke mahkamah biasa. Lagipun, penimbang tara biasanya harus dibayar setiap jam. Namun, dalam jangka panjang, biaya dalam proses timbang tara untuk para pihak mungkin lebih rendah daripada biaya dalam proses hukum. Lagipun, bukan hanya prosedur kehakiman memerlukan lebih banyak masa dan tindakan prosedur, tetapi dalam hal itu pakar luar mungkin diperlukan yang bermaksud meningkatkan biaya. Sekiranya anda memenangi prosedur timbang tara, penimbang tara juga boleh memindahkan semua atau sebahagian daripada kos yang anda buat dalam prosedur itu kepada pihak lain.
  • Dalam kes prosiding kehakiman biasa, persidangan secara prinsip terbuka untuk umum dan keputusan prosiding sering diterbitkan. Kejadian ini mungkin tidak diingini dalam keadaan anda, kerana kemungkinan kerosakan material atau bukan material. Sekiranya berlaku timbang tara, pihak-pihak dapat memastikan bahawa isi dan hasil dari kes itu tetap dirahsiakan.

Soalan lain ialah apabila bolehkah bijak memilih untuk timbang tara dan bukannya jalan undang-undang yang biasa? Ini mungkin berlaku ketika terjadi konflik di cabang-cabang tertentu. Bagaimanapun, untuk pelbagai alasan, konflik seperti ini biasanya tidak hanya memerlukan solusi dalam jangka waktu yang singkat, tetapi juga dan di atas semua kepakaran yang dapat dijamin dan diberikan dalam prosedur timbang tara untuk mencapai penyelesaian. Undang-undang timbang tara adalah cabang sukan yang terpisah yang sering digunakan dalam perniagaan, pembinaan, dan harta tanah.

Mengingat perkara-perkara yang disebutkan di atas, penting bagi para pihak, ketika membuat perjanjian, untuk memperhatikan tidak hanya aspek komersial atau kewangan, tetapi juga mempertimbangkan situasi penyelesaian sengketa. Adakah anda mengemukakan pertikaian dengan pihak lain ke mahkamah biasa atau memilih untuk timbang tara? Sekiranya anda memilih untuk timbang tara, adalah wajar untuk menetapkan klausa timbang tara secara bertulis dalam kontrak atau terma dan syarat umum pada permulaan hubungan dengan pihak lain. Hasil dari klausa timbang tara seperti itu adalah mahkamah biasa harus menyatakan dirinya tidak memiliki bidang kuasa jika, meskipun klausa arbitrase mengikat, pihak mengajukan sengketa kepadanya.

Selanjutnya, jika penimbang tara bebas telah memberikan penghakiman dalam kes anda, adalah penting untuk diingat bahawa keputusan ini mengikat para pihak. Ini bermaksud bahawa kedua-dua pihak mesti mematuhi keputusan jawatankuasa timbang tara. Sekiranya tidak, jawatankuasa timbang tara boleh meminta pengadilan untuk mewajibkan pihak-pihak untuk melakukannya. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan tersebut, anda tidak boleh menyerahkan kes anda ke pengadilan setelah prosedur timbang tara berakhir.

Adakah anda tidak pasti sama ada bersetuju dengan timbang tara adalah pilihan yang baik dalam kes anda? Sila hubungi Law & More pakar. Anda juga boleh menghubungi Law & More jika anda ingin membuat perjanjian timbang tara atau memeriksanya atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai timbang tara. Anda juga boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai timbang tara di kami laman undang-undang timbang tara.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.