Prosedur siasatan di Dewan Perusahaan

Prosedur siasatan di Dewan Perusahaan

Sekiranya perselisihan timbul di dalam syarikat anda yang tidak dapat diselesaikan secara dalaman, prosedur sebelum Dewan Perusahaan mungkin merupakan cara yang tepat untuk menyelesaikannya. Prosedur sedemikian disebut prosedur tinjauan. Dalam prosedur ini, Dewan Perusahaan diminta untuk menyelidiki kebijakan dan perjalanan urusan dalam entitas hukum. Artikel ini akan membincangkan secara ringkas prosedur tinjauan dan apa yang dapat anda harapkan daripadanya.

Kebolehterimaan dalam prosedur tinjauan

Permintaan tinjauan tidak dapat dikemukakan oleh semua orang. Kepentingan pemohon mestilah mencukupi untuk membenarkan akses kepada prosedur siasatan dan oleh itu campur tangan Dewan Perusahaan. Itulah sebabnya mereka yang diberi kuasa untuk memenuhi syarat yang berkaitan disenaraikan secara menyeluruh dalam undang-undang:

 • Pemegang saham dan pemegang sijil NV. dan BV Undang-undang membezakan antara NV dan BV dengan modal maksimum € 22.5 juta atau lebih. Dalam kes sebelumnya pemegang saham dan pemegang sijil memegang 10% dari modal yang diterbitkan. Dalam kes NV dan BV dengan modal terbitan yang lebih tinggi, ambang 1% dari modal yang diterbitkan akan berlaku, atau jika saham dan penerimaan simpanan untuk saham dimasukkan ke pasaran yang dikawal selia, nilai harga minimum € 20 juta. Ambang batas yang lebih rendah juga boleh ditetapkan dalam artikel persatuan.
 • . entiti undang-undang sendiri, melalui lembaga pengurusan atau lembaga pengawas, atau pemegang amanah dalam kebankrapan entiti undang-undang.
 • Anggota persatuan, koperasi atau masyarakat bersama sekiranya mereka mewakili sekurang-kurangnya 10% anggota atau mereka yang berhak memilih di mesyuarat agung. Ini dikenakan maksimum 300 orang.
 • Persatuan pekerja, jika anggota persatuan bekerja dalam usaha dan persatuan itu mempunyai kemampuan undang-undang penuh sekurang-kurangnya dua tahun.
 • Kuasa kontrak atau undang-undang lain. Contohnya, majlis kerja.

Adalah penting bahawa seseorang yang berhak memulakan siasatan terlebih dahulu membuat bantahannya mengenai dasar dan perjalanan urusan dalam syarikat yang diketahui oleh lembaga pengurusan dan lembaga pengawas. Sekiranya ini belum dilakukan, Bahagian Perusahaan tidak akan mempertimbangkan permintaan untuk penyelidikan. Mereka yang terlibat dalam syarikat mesti mempunyai peluang untuk menjawab bantahan sebelum prosedur dimulakan.

Prosedur: dua peringkat

Prosedurnya dimulakan dengan penyerahan petisyen dan kesempatan bagi pihak-pihak yang terlibat dalam syarikat (misalnya pemegang saham dan lembaga pengelola) untuk menanggapi. Dewan Perusahaan akan memberikan petisyen itu jika syarat undang-undang telah dipenuhi dan nampaknya ada 'alasan yang munasabah untuk meragukan kebijakan yang betul'. Selepas ini, dua fasa prosedur siasatan akan bermula. Pada fasa pertama, polisi dan perjalanan peristiwa dalam syarikat diperiksa. Penyiasatan ini dilakukan oleh satu atau lebih orang yang dilantik oleh Bahagian Perusahaan. Syarikat, ahli lembaga pengurusannya, anggota lembaga pengawas dan (bekas) pekerja mesti bekerjasama dan memberi akses kepada seluruh pentadbiran. Kos penyiasatan pada dasarnya akan ditanggung oleh syarikat (atau pemohon sekiranya syarikat itu tidak dapat menanggungnya). Bergantung pada hasil siasatan, kos ini dapat diambil dari pemohon atau lembaga pengurusan. Berdasarkan laporan penyelidikan, Bahagian Perusahaan dapat menetapkan pada fasa kedua bahawa terdapat penyelewengan pentadbiran. Dalam hal ini, Bahagian Perusahaan dapat mengambil sejumlah langkah yang luas.

(Sementara) peruntukan

Selama prosedur dan (bahkan sebelum fasa penyiasatan pertama prosedur dimulai) Dewan Perusahaan dapat, atas permintaan orang yang berhak untuk disoal, membuat peruntukan sementara. Dalam hal ini, Dewan Perusahaan mempunyai banyak kebebasan, asalkan peruntukan itu dibenarkan oleh keadaan entiti undang-undang atau demi kepentingan penyelidikan. Sekiranya salah urus tadbir telah ditetapkan, Dewan Perusahaan juga dapat mengambil langkah-langkah yang pasti. Ini ditetapkan oleh undang-undang dan terhad kepada:

 • penggantungan atau pembatalan ketetapan para pengarah urusan, pengarah penyeliaan, mesyuarat agung atau badan lain dari badan hukum;
 • penggantungan atau pemecatan satu atau lebih pengarah pengurusan atau penyeliaan;
 • pelantikan sementara satu atau lebih pengarah pengurusan atau penyeliaan;
 • penyimpangan sementara dari ketentuan anggaran dasar sebagaimana ditunjukkan oleh Dewan Perusahaan;
 • pemindahan saham sementara melalui pengurusan;
 • pembubaran orang yang sah.

Pemulihan

Hanya banding dalam kasasi yang dapat diajukan terhadap keputusan Dewan Perusahaan. Bidang kuasa untuk melakukannya terletak pada mereka yang telah muncul di hadapan Bahagian Perusahaan dalam proses, dan juga dengan badan hukum jika belum muncul. Had masa untuk kasasi adalah tiga bulan. Kasasi tidak mempunyai kesan penggantungan. Akibatnya, perintah Bahagian Perusahaan tetap berkuatkuasa sehingga keputusan sebaliknya dibuat oleh Mahkamah Agung. Ini mungkin bermaksud bahawa keputusan Mahkamah Agung mungkin terlambat kerana Bahagian Perusahaan telah membuat peruntukan. Walau bagaimanapun, kasasi mungkin berguna berkaitan dengan tanggungjawab anggota lembaga pengurusan dan anggota lembaga pengawas berkaitan dengan penyelewengan yang diadopsi oleh Bahagian Perusahaan.

Adakah anda menghadapi pertikaian di sebuah syarikat dan adakah anda berfikir untuk memulakan prosedur tinjauan? The Law & More pasukan mempunyai banyak pengetahuan mengenai undang-undang korporat. Bersama anda, kami dapat menilai keadaan dan kemungkinannya. Berdasarkan analisis ini, kami dapat memberi nasihat mengenai langkah seterusnya yang sesuai. Kami juga akan dengan senang hati memberikan nasihat dan pertolongan kepada anda semasa sebarang prosiding (di Bahagian Perusahaan).

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.