Langkah-langkah pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan pembiayaan anti-pengganas di Belanda dan Ukraine - Image

Pencegahan pengubahan wang haram dan pembiayaan pencegahan keganasan

Langkah-langkah pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas di Belanda dan Ukraine

Pengenalan

Dalam masyarakat digital kita yang pesat, risiko berkaitan dengan pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas menjadi semakin besar. Bagi organisasi adalah penting untuk mengetahui risiko ini. Organisasi harus sangat tepat dengan kepatuhan. Di Belanda, ini terutama berlaku untuk institusi yang dikenakan kewajiban yang berasal dari Undang-undang Belanda tentang pencegahan pencucian wang dan pembiayaan pengganas (Wwft). Kewajiban ini dipasang untuk mengesan dan memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kewajiban yang berasal dari undang-undang ini, kami merujuk pada artikel kami sebelumnya 'Kepatuhan di sektor perundangan Belanda'. Apabila institusi kewangan tidak mematuhi kewajiban ini, ini boleh membawa akibat yang teruk. Bukti ini ditunjukkan dalam penghakiman Suruhanjaya Rayuan Belanda untuk perniagaan dan industri baru-baru ini (17 Januari 2018, ECLI: NL: CBB: 2018: 6).

Penghakiman Suruhanjaya Belanda untuk Rayuan untuk perniagaan dan industri

Kes ini adalah mengenai syarikat amanah yang memberikan perkhidmatan kepercayaan kepada orang semula jadi dan entiti undang-undang. Syarikat amanah memberikan perkhidmatannya kepada orang semula jadi yang memiliki harta tanah di Ukraine (orang A). Harta tanah bernilai USD 10,000,000. Orang A mengeluarkan sijil portfolio harta tanah kepada entiti undang-undang (entiti B). Saham entiti B dipegang oleh pemegang saham penama kewarganegaraan Ukraine (orang C). Oleh itu, orang C adalah pemilik waris utama portfolio harta tanah. Pada masa tertentu, orang C memindahkan sahamnya kepada orang lain (orang D). Orang C tidak menerima apa-apa sebagai ganti saham ini, mereka dipindahkan ke orang D secara percuma. Orang A memaklumkan syarikat amanah mengenai pemindahan saham dan syarikat amanah melantik orang D sebagai pemilik harta tanah yang baru. Beberapa bulan kemudian, syarikat amanah itu memberitahu Unit Penyiasatan Kewangan Belanda mengenai beberapa transaksi, termasuk pemindahan saham yang disebutkan sebelumnya. Ini adalah ketika masalah timbul. Setelah dimaklumkan mengenai pertukaran saham dari orang C ke orang D, Bank Negara Belanda mengenakan denda sebanyak EUR 40,000 ke atas syarikat amanah tersebut. Sebabnya ialah kegagalan mematuhi Wwft. Menurut Bank Negara Belanda, syarikat amanah itu seharusnya mengesyaki bahawa pemindahan saham tersebut mungkin berkaitan dengan pengubahan wang haram atau pembiayaan pengganas, kerana saham tersebut dipindahkan secara percuma sementara portfolio harta tanah bernilai banyak wang. Oleh itu, syarikat amanah seharusnya melaporkan transaksi ini dalam masa empat belas hari, yang berasal dari Wwft. Kesalahan ini biasanya dihukum denda EUR 500,000. Walau bagaimanapun, Bank Negara Belanda telah mengurangkan denda ini kepada jumlah EUR 40,000 kerana tahap kesalahan dan rekod prestasi syarikat amanah.

Syarikat amanah itu membawa kes itu ke mahkamah kerana dia percaya denda itu dikenakan secara tidak sah. Syarikat amanah berpendapat bahawa transaksi itu bukan transaksi seperti yang dijelaskan dalam Wwft, kerana transaksi tersebut seharusnya bukan transaksi bagi pihak A. Namun, Suruhanjaya berpendapat sebaliknya. Pembentukan antara orang A, entiti B dan orang C dibina untuk mengelakkan kemungkinan kutipan cukai dari kerajaan Ukraine. Person A memainkan peranan penting dalam pembinaan ini. Selanjutnya, pemilik harta tanah hakiki hakiki berubah dengan memindahkan saham dari orang C kepada orang D. Ini juga melibatkan perubahan kedudukan orang A, kerana orang A tidak lagi memegang harta tanah untuk orang C tetapi untuk orang D Orang A terlibat rapat dengan transaksi dan oleh itu transaksi tersebut adalah atas nama orang A. Oleh kerana orang A adalah pelanggan syarikat amanah, syarikat amanah seharusnya melaporkan transaksi tersebut. Selanjutnya, Suruhanjaya menyatakan bahawa pemindahan saham adalah transaksi yang tidak biasa. Ini terletak pada hakikat bahawa saham tersebut dipindahkan secara percuma, sementara harta tanah bernilai USD 10,000,000. Juga, nilai harta tanah yang luar biasa digabungkan dengan aset milik orang lain C. Terakhir, salah seorang pengarah pejabat amanah menunjukkan bahawa transaksi itu 'sangat luar biasa', yang mengakui keanehan transaksi tersebut. Oleh itu, urus niaga timbul kecurigaan pengubahan wang haram atau pembiayaan pengganas dan seharusnya dilaporkan tanpa berlengah. Oleh itu, denda itu dikenakan secara sah.

Keseluruhan pertimbangan boleh didapati melalui pautan ini.

Langkah-langkah pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas di Ukraine

Kes yang disebutkan di atas menunjukkan bahawa syarikat amanah Belanda boleh didenda kerana transaksi yang berlaku di Ukraine. Oleh itu, undang-undang Belanda juga dapat berlaku untuk organisasi yang beroperasi di negara lain, asalkan ada hubungan dengan Belanda. Belanda telah melaksanakan beberapa langkah untuk mengesan dan memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Bagi organisasi Ukraine yang ingin beroperasi di Belanda atau untuk pengusaha Ukraine yang ingin memulakan perniagaan di Belanda, pematuhan dengan undang-undang Belanda mungkin sukar. Ini sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa Ukraine mempunyai cara yang berbeza untuk menangani pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas dan belum melaksanakan langkah-langkah yang luas seperti yang dilakukan Belanda. Walau bagaimanapun, memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas menjadi topik yang semakin penting di Ukraine. Bahkan menjadi topik yang sebenarnya, bahawa Majlis Eropah memutuskan untuk memulakan penyelidikan mengenai pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas di Ukraine.

Pada tahun 2017, Majlis Eropah telah menjalankan siasatan mengenai langkah-langkah pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan pembiayaan anti-pengganas di Ukraine. Penyiasatan ini telah dilakukan oleh sebuah jawatankuasa yang dilantik khas, iaitu Jawatankuasa Pakar mengenai Penilaian Langkah-langkah Anti Pencucian Wang dan Pembiayaan Keganasan (WANG). Jawatankuasa ini telah membentangkan laporan penemuannya pada bulan Disember 2017. Laporan ini memberikan ringkasan mengenai langkah-langkah pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas yang berlaku di Ukraine. Ia menganalisis tahap pematuhan dengan Cadangan Petugas Tindakan Kewangan 40 dan tahap keberkesanan sistem pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas Ukraine. Laporan ini juga memberikan cadangan bagaimana sistem dapat diperkukuhkan.

Penemuan utama penyelidikan

Jawatankuasa telah menerangkan beberapa penemuan penting yang disajikan dalam penyelidikan, yang diringkaskan di bawah:

  • Rasuah menimbulkan risiko utama berkaitan dengan pengubahan wang haram di Ukraine. Rasuah menghasilkan sejumlah besar kegiatan jenayah dan merosakkan fungsi institusi negara dan sistem keadilan jenayah. Pihak berkuasa menyedari risiko yang timbul akibat rasuah dan sedang menerapkan langkah-langkah untuk mengurangkan risiko tersebut. Walau bagaimanapun, fokus penguatkuasaan undang-undang untuk menyasarkan pencucian wang yang berkaitan dengan rasuah baru saja bermula.
  • Ukraine mempunyai pemahaman yang cukup baik mengenai risiko pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Namun, pemahaman mengenai risiko-risiko ini dapat ditingkatkan di bidang-bidang tertentu, seperti risiko rentas sempadan, sektor bukan keuntungan dan orang yang sah. Ukraine mempunyai mekanisme penyelarasan dan pembuatan dasar nasional yang meluas untuk menangani risiko ini, yang memberi kesan positif. Keusahawanan fiktif, ekonomi bayangan dan penggunaan wang tunai masih perlu ditangani, kerana mereka menimbulkan risiko pencucian wang utama.
  • Unit Perisikan Kewangan Ukraine (UFIU) menghasilkan kecerdasan kewangan yang tinggi. Ini secara berkala mencetuskan penyiasatan. Agensi penguatkuasaan undang-undang juga meminta risikan dari UFIU untuk menyokong usaha penyiasatan mereka. Namun, sistem IT UFIU menjadi ketinggalan zaman dan tahap kepegawaian tidak dapat mengatasi beban kerja yang besar. Walaupun begitu, Ukraine telah mengambil langkah untuk meningkatkan lagi kualiti pelaporan.
  • Pengubahan wang haram di Ukraine pada dasarnya masih dilihat sebagai peluasan aktiviti jenayah lain. Dianggap bahawa pengubahan wang haram hanya dapat dibawa ke pengadilan setelah disabitkan sebelumnya atas kesalahan predikat. Hukuman untuk pengubahan wang haram juga kurang daripada kesalahan yang mendasari. Pihak berkuasa Ukraine baru-baru ini mula mengambil langkah-langkah untuk merampas dana tertentu. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini nampaknya tidak diterapkan secara konsisten.
  • Sejak 2014 Ukraine menumpukan perhatian kepada akibat keganasan antarabangsa. Ini terutama disebabkan oleh ancaman Negara Islam (IS). Penyiasatan kewangan dilakukan selari dengan semua siasatan yang berkaitan dengan keganasan. Walaupun aspek sistem yang efektif ditunjukkan, kerangka hukum masih belum sepenuhnya sesuai dengan standar antarabangsa.
  • Bank Negara Ukraine (NBU) mempunyai pemahaman yang baik mengenai risiko dan menerapkan pendekatan berdasarkan risiko yang mencukupi untuk pengawasan bank. Usaha besar telah dilakukan untuk memastikan ketelusan dan menghilangkan penjenayah dari kawalan bank. NBU telah menerapkan pelbagai sekatan kepada bank. Ini menghasilkan penerapan langkah pencegahan yang berkesan. Namun, pihak berkuasa lain memerlukan peningkatan yang signifikan dalam melaksanakan fungsinya dan menerapkan langkah pencegahan.
  • Majoriti sektor swasta di Ukraine bergantung pada Daftar Negara Bersatu untuk mengesahkan pemilik pelanggan mereka yang berfaedah. Walau bagaimanapun, Pendaftar tidak memastikan bahawa maklumat yang diberikan kepadanya oleh orang sah adalah tepat atau terkini. Ini dianggap sebagai isu material.
  • Ukraine secara amnya proaktif dalam menyediakan dan meminta bantuan undang-undang bersama. Walau bagaimanapun, isu-isu seperti simpanan tunai mempunyai kesan terhadap keberkesanan bantuan undang-undang yang diberikan. Kapasiti Ukraine untuk memberikan bantuan juga dipengaruhi oleh ketelusan terhad orang undang-undang.

Kesimpulan laporan

Berdasarkan laporan tersebut, dapat disimpulkan bahawa Ukraine menghadapi risiko pencucian wang yang besar. Rasuah dan kegiatan ekonomi haram adalah ancaman pengubahan wang haram. Peredaran tunai di Ukraine tinggi dan meningkatkan ekonomi bayangan di Ukraine. Ekonomi bayangan ini menimbulkan ancaman besar terhadap sistem kewangan dan keselamatan ekonomi negara. Mengenai risiko pembiayaan pengganas, Ukraine digunakan sebagai negara transit bagi mereka yang ingin bergabung dengan pejuang IS di Syria. Sektor bukan untung terdedah kepada pembiayaan pengganas. Sektor ini telah disalahgunakan untuk menyalurkan dana kepada pengganas dan organisasi pengganas.

Bagaimanapun, Ukraine telah mengambil langkah untuk memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Undang-undang pembiayaan anti-pencucian wang / anti-pengganas baru diadopsi pada tahun 2014. Undang-undang ini menghendaki pihak berkuasa melakukan penilaian risiko untuk mengenal pasti risiko dan menentukan langkah-langkah untuk mencegah atau mengurangkan risiko ini. Pindaan juga dilakukan dalam Kanun Prosedur Jenayah dan Kanun Jenayah. Tambahan pula, pihak berkuasa Ukraine mempunyai pemahaman yang besar mengenai risiko dan berkesan dalam koordinasi domestik untuk memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas.

Ukraine telah mengambil langkah besar untuk memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Masih ada ruang untuk penambahbaikan. Sebilangan kelemahan dan ketidakpastian tetap ada dalam kerangka pematuhan teknikal Ukraine. Rangka kerja ini juga perlu diselaraskan dengan standard antarabangsa. Tambahan pula, pengubahan wang haram harus dilihat sebagai kesalahan yang berasingan, bukan hanya sebagai perpanjangan kegiatan jenayah yang mendasari. Ini akan menghasilkan lebih banyak pendakwaan dan sabitan. Penyiasatan kewangan harus dilakukan secara rutin dan analisis dan artikulasi bertulis mengenai pengubahan wang haram dan risiko pembiayaan pengganas harus ditingkatkan. Tindakan ini dianggap sebagai tindakan keutamaan bagi Ukraine berkaitan dengan pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas.

Keseluruhan laporan boleh didapati melalui pautan ini.

Kesimpulan

Pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas menimbulkan risiko besar terhadap masyarakat kita. Oleh itu, topik-topik ini ditangani di seluruh dunia. Belanda telah melaksanakan beberapa langkah untuk mengesan dan memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Langkah-langkah ini tidak hanya penting bagi organisasi Belanda, tetapi mungkin juga berlaku untuk perusahaan dengan operasi rentas sempadan. Wwft berlaku apabila terdapat pautan ke Belanda, seperti yang ditunjukkan dalam penghakiman yang disebutkan di atas. Bagi institusi yang berada di bawah skop Wwft, penting untuk mengetahui siapa pelanggan mereka, untuk mematuhi undang-undang Belanda. Kewajipan ini juga boleh dikenakan untuk entiti Ukraine. Ini mungkin menjadi sukar, kerana Ukraine belum melaksanakan langkah-langkah pembiayaan anti-pengubahan wang haram dan anti-pengganas seperti yang dilakukan Belanda.

Walau bagaimanapun, laporan MONEYVAL menunjukkan bahawa Ukraine sedang mengambil langkah untuk memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas. Ukraine mempunyai pemahaman yang luas mengenai pengubahan wang haram dan risiko pembiayaan pengganas, yang merupakan langkah pertama yang penting. Namun, kerangka hukum masih mengandung beberapa kekurangan dan ketidakpastian yang perlu ditangani. Penggunaan wang tunai yang meluas di Ukraine dan ekonomi bayangan besar yang menyertainya menimbulkan ancaman terbesar bagi masyarakat Ukraine. Ukraine sememangnya mencatat kemajuan dalam dasar pembiayaan anti pencucian wang dan anti-pengganas, tetapi masih ada ruang untuk penambahbaikan. Kerangka undang-undang Belanda dan Ukraine perlahan-lahan semakin dekat antara satu sama lain, yang akhirnya akan memudahkan pihak Belanda dan Ukraine untuk bekerjasama. Sehingga itu, adalah penting bagi pihak-pihak tersebut untuk mengetahui kerangka dan realiti Belanda dan Ukraine, agar dapat mematuhi langkah-langkah pembiayaan anti pencucian wang dan anti-pengganas.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.