Memohon izin kerja di Belanda

Memohon izin kerja di Belanda

Inilah yang anda sebagai warga UK perlu tahu

Sehingga 31 Disember 2020, semua peraturan EU berkuatkuasa untuk Inggeris dan warganegara dengan kewarganegaraan Britain dapat dengan mudah mula bekerja di syarikat Belanda, iaitu, tanpa izin tinggal atau bekerja. Namun, ketika Inggeris meninggalkan Kesatuan Eropah pada 31 Disember 2020, keadaan telah berubah. Adakah anda warganegara Britain dan adakah anda ingin bekerja di Belanda selepas 31 Disember 2020? Kemudian ada sebilangan subjek penting yang harus anda perhatikan. Sejak saat itu, peraturan EU tidak lagi berlaku di Inggris dan hak Anda akan diatur berdasarkan perjanjian perdagangan dan kerjasama, yang telah disepakati oleh Kesatuan Eropah dan Inggeris.

Secara kebetulan, perjanjian perdagangan dan kerjasama mengandungi sangat sedikit perjanjian mengenai warganegara Britain yang bekerja di Belanda dari 1 Januari 2021. Akibatnya, peraturan nasional untuk warganegara di luar EU (seseorang yang tidak memiliki kewarganegaraan EU / EEA atau Switzerland) dibenarkan bekerja di Belanda. Dalam konteks ini, Akta Pekerjaan Warga Asing (WAV) menetapkan bahawa warganegara di luar EU memerlukan izin kerja di Belanda. Terdapat dua jenis izin kerja yang boleh dipohon, bergantung pada jangka masa yang anda rancangkan untuk melakukan pekerjaan di Belanda:

  • permit kerja (TWV) dari UWV, jika anda akan tinggal di Belanda kurang dari 90 hari.
  • gabungan tempat tinggal dan permit kerja (GVVA) dari IND, jika anda akan tinggal di Belanda lebih dari 90 hari.

Untuk kedua-dua jenis permit kerja, anda tidak boleh mengemukakan permohonan ke UWV atau IND sendiri. Permit kerja mesti dipohon oleh majikan anda di pihak berkuasa tersebut. Walau bagaimanapun, beberapa syarat penting mesti dipenuhi sebelum izin kerja diberikan untuk jawatan yang ingin anda penuhi di Belanda sebagai orang Inggeris dan oleh itu warganegara dari luar EU.

Tidak ada calon yang sesuai di pasaran buruh Belanda atau Eropah

Salah satu syarat penting untuk memberikan izin kerja TWV atau GVVA adalah bahawa tidak ada "tawaran keutamaan" di pasaran buruh Belanda atau Eropah. Ini bermaksud bahawa majikan anda mesti terlebih dahulu mencari pekerja di Belanda dan EEA dan memberitahu kekosongan tersebut kepada UWV dengan melaporkannya ke pusat perkhidmatan majikan UWV atau dengan menyiarkannya di sana. Hanya jika majikan Belanda anda dapat menunjukkan bahawa usaha perekrutan intensifnya tidak membawa hasil, dalam arti tidak ada pekerja Belanda atau EEA yang sesuai atau tersedia, anda boleh bekerja dengan majikan ini. Secara kebetulan, syarat yang disebutkan di atas berlaku dengan lebih ketat dalam keadaan memindahkan personel dalam kumpulan antarabangsa dan ketika menyangkut tenaga akademik, artis, pensyarah tamu atau pelatih. Bagaimanapun, warganegara (British) dari luar EU tidak dijangka memasuki pasaran buruh Belanda secara kekal.

Permit kediaman yang sah untuk pekerja dari luar EU

Syarat penting lain yang dikenakan pada pemberian permit kerja TWV atau GVVA adalah bahawa anda, sebagai rakyat Britain dan oleh itu warganegara di luar EU, mempunyai (atau akan menerima) permit kediaman yang sah untuk anda bekerja di Belanda. Terdapat pelbagai izin tinggal untuk bekerja di Belanda. Permit kediaman mana yang anda perlukan ditentukan terlebih dahulu berdasarkan jangka masa yang anda mahu bekerja di Belanda. Sekiranya lebih pendek daripada 90 hari, visa tinggal pendek biasanya akan mencukupi. Anda boleh memohon visa ini di kedutaan Belanda di negara asal anda atau di negara tempat tinggal berterusan.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin bekerja di Belanda lebih dari 90 hari, jenis permit kediaman bergantung pada pekerjaan yang ingin anda laksanakan di Belanda:

  • Pindah ke dalam syarikat. Sekiranya anda bekerja di sebuah syarikat di luar Kesatuan Eropah dan anda dipindahkan ke cawangan Belanda sebagai pelatih, pengurus atau pakar, majikan Belanda anda boleh memohon izin tinggal untuk anda di IND di bawah GVVA. Untuk memberikan izin tinggal seperti itu, anda mesti memenuhi sejumlah syarat selain sejumlah syarat umum, seperti bukti identiti yang sah dan sijil latar belakang, termasuk kontrak pekerjaan yang sah dengan syarikat yang ditubuhkan di luar EU. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pertukaran intra-korporat dan izin tinggal yang sesuai, sila hubungi Law & More.
  • Pendatang yang berkemahiran tinggi. Permit pendatang yang berkemahiran tinggi boleh dipohon untuk pekerja berkelayakan tinggi dari negara-negara di luar Kesatuan Eropah yang akan bekerja di Belanda dalam jawatan pengurusan kanan atau sebagai pakar. Permohonan untuk ini dibuat kepada IND oleh majikan dalam rangka GVVA. Oleh itu, permit kediaman ini tidak perlu dipohon oleh anda sendiri. Walau bagaimanapun, anda mesti memenuhi beberapa syarat sebelum memberikannya. Syarat-syarat ini dan lebih banyak maklumat mengenainya boleh didapati di halaman kami Penghijrahan pengetahuan. Harap maklum: syarat yang berbeza (tambahan) berlaku untuk penyelidik saintifik dalam arti Arahan (EU) 2016/801. Adakah anda seorang penyelidik Britain yang ingin bekerja di Belanda mengikut garis panduan? Kemudian hubungi Law & More. Pakar kami dalam bidang imigresen dan undang-undang pekerjaan dengan senang hati membantu anda.
  • Kad Biru Eropah. Kad Biru Eropah adalah gabungan tempat tinggal dan izin kerja untuk pendatang berpendidikan tinggi bagi mereka yang, seperti warganegara Britain, tidak mempunyai kewarganegaraan salah satu Negara Anggota Kesatuan Eropah sejak 31 Disember 2020, yang juga berdaftar dengan IND oleh majikan dalam rangka GVVA mesti dipohon. Sebagai pemegang Kad Biru Eropah, anda juga boleh mula bekerja di Negara Anggota lain setelah bekerja di Belanda selama 18 bulan, dengan syarat anda memenuhi syarat di Negara Anggota tersebut. Anda juga boleh membaca syarat-syarat ini di halaman kami Penghijrahan pengetahuan.
  • Pekerjaan bergaji. Sebagai tambahan kepada pilihan di atas, ada sejumlah izin lain dengan tujuan tempat tinggal untuk pekerjaan bergaji. Adakah anda tidak mengenali diri anda dalam situasi di atas, misalnya kerana anda ingin bekerja sebagai pekerja Britain dalam kedudukan Belanda tertentu dalam bidang seni dan budaya atau sebagai wartawan Britain untuk media publisiti Belanda? Sekiranya demikian, permit kediaman yang berlainan mungkin akan berlaku dalam kes anda dan anda mesti memenuhi syarat (tambahan) lain. Permit kediaman tepat yang anda perlukan bergantung pada keadaan anda. Pada Law & More kami dapat menentukannya bersama-sama dengan anda dan berdasarkan ini tentukan syarat mana yang mesti anda penuhi.

Tidak memerlukan permit kerja

Dalam beberapa kes, anda sebagai warganegara Britain tidak memerlukan permit kerja TWV atau GVAA. Harap maklum bahawa dalam kebanyakan kes yang luar biasa, anda masih perlu menunjukkan permit kediaman yang sah dan kadangkala melapor kepada UWV. Dua pengecualian utama untuk izin kerja yang biasanya paling relevan disorot di bawah:

  • Warganegara Britain yang (datang) tinggal di Belanda sebelum 31 Disember 2020. Warganegara ini dilindungi oleh perjanjian penarikan yang disepakati antara United Kingdom dan Belanda. Ini bererti bahawa walaupun Inggeris secara pasti meninggalkan Kesatuan Eropah, warganegara Britain ini dapat terus bekerja di Belanda tanpa izin kerja diperlukan. Ini hanya berlaku jika warganegara Britain yang bersangkutan memiliki izin tinggal yang sah, seperti dokumen tempat tinggal tetap EU. Adakah anda tergolong dalam kategori ini, tetapi masih belum mempunyai dokumen yang sah untuk penginapan anda di Belanda? Maka adalah bijaksana untuk tetap memohon izin tinggal untuk jangka waktu tetap atau tidak tentu untuk menjamin akses percuma ke pasaran buruh di Belanda.
  • Usahawan bebas. Sekiranya anda ingin bekerja di Belanda sebagai orang yang bekerja sendiri, anda memerlukan izin tinggal 'bekerja sebagai orang yang bekerja sendiri'. Sekiranya anda ingin mendapat izin tinggal seperti itu, aktiviti yang akan anda jalankan mestilah sangat penting bagi ekonomi Belanda. Produk atau perkhidmatan yang akan anda tawarkan juga mesti mempunyai ciri inovatif untuk Belanda. Adakah anda ingin mengetahui syarat mana yang mesti anda tempuhi dan dokumen rasmi mana yang mesti anda kirimkan untuk permohonan itu? Kemudian anda boleh menghubungi peguam dari Law & More. Peguam kami dengan senang hati membantu anda dengan permohonan tersebut.

At Law & More kita faham bahawa setiap keadaan adalah berbeza. Itulah sebabnya kami menggunakan pendekatan peribadi. Adakah anda ingin mengetahui mana (izin) tempat tinggal dan izin kerja atau pengecualian yang berlaku dalam kes anda dan adakah anda memenuhi syarat untuk memberikannya? Kemudian hubungi Law & More. Law & MorePeguam adalah pakar dalam bidang undang-undang imigresen dan pekerjaan, sehingga mereka dapat menilai keadaan anda dengan betul dan menentukan bersama dengan anda izin tinggal dan pekerjaan yang sesuai dengan keadaan anda dan syarat-syarat yang mesti anda perhatikan. Adakah anda kemudian ingin memohon izin tinggal atau mengatur permohonan permit kerja? Walaupun begitu, yang Law & More pakar dengan senang hati membantu anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.