Bilakah peguam diperlukan?

Bilakah peguam diperlukan?

Anda telah menerima saman dan mesti segera hadir di hadapan hakim yang akan memutuskan kes anda atau anda mungkin mahu memulakan prosedur sendiri. Bilakah pengambilan peguam untuk membantu anda dalam pertikaian undang-undang anda adalah pilihan dan bilakah pengambilan peguam mesti diwajibkan? Jawapan untuk soalan ini bergantung pada jenis pertikaian yang anda hadapi.

Bilakah peguam diperlukan?

Prosiding jenayah

Ketika berkaitan dengan prosiding jenayah, pertunangan peguam tidak pernah wajib dilakukan. Dalam prosiding jenayah, pihak yang menentang bukan sesama warganegara atau organisasi tetapi Perkhidmatan Pendakwa Raya. Badan ini memastikan bahawa kesalahan jenayah dikesan dan didakwa dan bekerjasama dengan polis. Sekiranya seseorang menerima saman dari Perkhidmatan Pendakwaan, dia dianggap sebagai tersangka dan pendakwa raya telah memutuskan untuk mendakwanya kerana melakukan kesalahan jenayah.

Walaupun tidak wajib melibatkan peguam dalam proses jenayah, sangat disarankan agar anda melakukannya. Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa peguam adalah pakar dan dapat mewakili kepentingan anda dengan sebaik-baiknya, kesalahan (formal) kadang-kadang dilakukan semasa fasa penyiasatan oleh, misalnya, oleh polis. Menyedari kesalahan ini, yang sering diisi secara sah, memerlukan pengetahuan profesional yang dimiliki oleh peguam dan dalam beberapa kes boleh membawa kesan positif yang besar pada keputusan akhir, seperti pembebasan. Seorang peguam juga boleh hadir semasa soal siasat anda (dan interogasi saksi) dan dengan demikian memastikan hak anda.

Prosedur pentadbiran

Penglibatan peguam juga tidak wajib dalam prosiding terhadap organisasi pemerintah atau ketika anda mengemukakan rayuan kepada Tribunal Rayuan Pusat atau Bahagian Bidang Kuasa Pentadbiran Majlis Negara. Sebagai warganegara atau organisasi anda menentang pemerintah, seperti IND, pihak berkuasa cukai, perbandaran, dan lain-lain dalam perkara yang berkaitan dengan elaun, faedah dan izin tinggal anda.

Walau bagaimanapun, pengambilan peguam adalah pilihan yang bijak. Seorang pengacara dapat dengan tepat menganggarkan peluang kejayaan anda ketika mengajukan bantahan atau memulakan prosedur dan mengetahui hujah mana yang harus dikemukakan. Seorang peguam juga menyedari syarat dan had formal yang berlaku dalam undang-undang pentadbiran dan oleh itu dapat menguruskan prosedur pentadbiran dengan betul.

Prosedur Sivil

Kes sivil melibatkan konflik antara individu persendirian dan / atau organisasi undang-undang persendirian. Jawapan kepada persoalan sama ada bantuan oleh peguam adalah wajib agak rumit dalam kes sivil.

Jika prosedur itu tertunda di pengadilan kecamatan, memiliki pengacara bukanlah kewajiban. Pengadilan kecamatan memiliki yurisdiksi dalam kasus-kasus dengan (dianggarkan) tuntutan kurang dari € 25,000 dan semua kes pekerjaan, kes sewa, kes-kes jenayah kecil dan perselisihan mengenai kredit pengguna dan pembelian konsumen. Dalam semua kes lain, prosedurnya adalah di pengadilan atau pengadilan banding, yang mewajibkan untuk memiliki pengacara.

Ringkasan prosiding

Dalam keadaan tertentu, ada kemungkinan dalam kasus perdata untuk meminta pengadilan cepat (sementara) keputusan dalam prosedur darurat. Prosedur kecemasan juga dikenali sebagai proses ringkasan. Seseorang boleh memikirkan, misalnya, ringkasan prosiding 'Viruswaarheid' mengenai penghapusan perintah berkurung.

Sekiranya anda memulakan proses ringkasan sendiri di mahkamah sivil, wajib mempunyai peguam. Ini tidak berlaku jika prosiding dapat dimulakan di pengadilan kecamatan atau jika Anda membela diri dalam proses ringkasan terhadap anda.

Walaupun melibatkan pengacara tidak selalu wajib, ia sering dianjurkan. Peguam sering mengetahui selok-belok profesion dan bagaimana mereka dapat menyelesaikan kes anda dengan berjaya. Walau bagaimanapun, melibatkan peguam tidak hanya berguna jika anda perlu atau mahu ke mahkamah. Fikirkan, misalnya, pemberitahuan bantahan terhadap agensi pemerintah atau denda, pemberitahuan mungkir kerana tidak melakukan prestasi atau pembelaan ketika anda berada dalam bahaya dipecat. Memandangkan pengetahuan dan kemahiran undang-undangnya, melibatkan peguam memberi anda peluang terbaik untuk berjaya.

Adakah anda fikir anda memerlukan nasihat pakar atau bantuan undang-undang dari pengacara khusus setelah membaca artikel itu? Jangan ragu untuk menghubungi Law & More. Law & MorePeguam adalah pakar dalam bidang undang-undang yang disebutkan di atas dan dengan senang hati membantu anda melalui telefon atau e-mel.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.