Rang Undang-Undang Pemodenan Perkongsian Imej

Rang Undang-Undang mengenai Pemodenan Perkongsian

Hingga hari ini, Belanda mempunyai tiga bentuk perkongsian sah: perkongsian, perkongsian umum (VOF) dan perkongsian terhad (CV). Mereka digunakan terutama di perusahaan kecil dan sederhana (UKM), sektor pertanian dan sektor perkhidmatan. Ketiga-tiga bentuk perkongsian tersebut didasarkan pada peraturan yang berasal dari tahun 1838. Kerana undang-undang semasa dianggap sangat ketinggalan zaman dan tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pengusaha dan profesional dalam hal kewajiban atau masuk dan keluarnya rakan kongsi, Rang Undang-Undang mengenai Pemodenan Perkongsian telah disenaraikan sejak 21 Februari 2019. Tujuan di sebalik rang undang-undang ini adalah terutamanya untuk mewujudkan skema yang boleh diakses moden yang memudahkan para usahawan, menawarkan perlindungan yang sesuai kepada pemiutang dan keselamatan untuk perdagangan.

Adakah anda pengasas salah satu daripada 231,000 perkongsian di Belanda? Atau adakah anda merancang untuk menjalin perkongsian? Maka adalah bijaksana untuk mengawasi RUU Pemodenan Perkongsian. Walaupun pada dasarnya undang-undang ini akan mulai berlaku pada 1 Januari 2021, undang-undang ini belum disetujui di Dewan Perwakilan. Sekiranya RUU Pemodenan Perkongsian, yang diterima secara positif selama perundingan internet, benar-benar diadopsi oleh Dewan Perwakilan dalam bentuk sekarang, beberapa perkara akan berubah bagi Anda sebagai usahawan di masa depan. Beberapa perubahan penting yang dicadangkan akan dibincangkan di bawah.

Membezakan profesion dan perniagaan

Pertama sekali, bukannya tiga, hanya dua bentuk undang-undang yang akan berada di bawah perkongsian, iaitu perkongsian dan perkongsian terhad, dan tidak akan ada perbezaan lebih lanjut yang dibuat secara terpisah antara perkongsian dan VOF. Sejauh namanya, perkongsian dan VOF akan terus wujud, tetapi perbezaan di antara mereka akan hilang. Sebagai hasil dari perubahan tersebut, perbezaan yang ada antara profesion dan perniagaan akan menjadi kabur. Sekiranya anda ingin menjalin perkongsian sebagai usahawan, kini anda masih perlu mempertimbangkan bentuk undang-undang mana yang akan anda pilih, perkongsian atau VOF, sebagai bagian dari aktiviti anda. Lagipun, dengan perkongsian itu ada kerjasama yang berkaitan dengan latihan profesional, sementara dengan VOF ada operasi bisnis. Sesuatu profesion terutama berkaitan dengan profesion bebas di mana kualiti peribadi orang yang melakukan pekerjaan adalah pusat, seperti notari, akauntan, doktor, peguam. Syarikat ini lebih banyak dalam bidang komersial dan tujuan utamanya adalah menjana keuntungan. Setelah berlakunya Rang Undang-Undang mengenai Pemodenan Perkongsian yang berkuat kuasa, pilihan ini dapat dihilangkan.

Liabiliti

Oleh kerana peralihan dari dua hingga tiga perkongsian, perbezaan dalam konteks tanggungjawab juga akan hilang. Pada masa ini, rakan kongsi am hanya bertanggungjawab untuk bahagian yang sama, sementara rakan kongsi VOF boleh dipertanggungjawabkan untuk jumlah penuh. Hasil daripada berlakunya Rang Undang-Undang mengenai Pemodenan Perkongsian yang berkuat kuasa, rakan kongsi (sebagai tambahan kepada syarikat) akan bertanggungjawab secara bersama dan berasingan untuk jumlah keseluruhan. Yang bermaksud perubahan besar untuk "perkongsian bekas umum", misalnya, akauntan, notaris undang-undang sivil atau doktor. Walau bagaimanapun, jika suatu tugas diberikan secara khusus oleh pihak lain hanya kepada satu rakan kongsi, maka tanggungjawab juga hanya terletak pada rakan kongsi ini (bersama dengan syarikat), kecuali rakan kongsi yang lain.

Sebagai rakan kongsi, adakah anda menyertai perkongsian setelah Rang Undang-Undang Pemodenan Perkongsian mula berkuatkuasa? Dalam kes tersebut, sebagai akibat dari perubahan tersebut, anda hanya bertanggungjawab atas hutang syarikat yang akan timbul setelah masuk dan tidak lagi juga untuk hutang yang telah ditanggung sebelum anda masuk. Adakah anda ingin turun sebagai rakan kongsi? Maka anda akan dibebaskan selewat-lewatnya lima tahun setelah penamatan tanggungjawab untuk kewajipan syarikat. Secara kebetulan, pemiutang terlebih dahulu harus menuntut perkongsian itu sendiri untuk sebarang hutang tertunggak. Hanya jika syarikat tidak dapat membayar hutang, pemiutang boleh membuat tanggungjawab bersama dan beberapa tanggungjawab rakan kongsi.

Entiti undang-undang, asas dan kesinambungan

Dalam RUU Pemodenan Perkongsian, perkongsian selanjutnya secara automatik diberikan entitas hukum mereka sendiri dalam konteks pindaan. Dengan kata lain: perkongsian, seperti NV dan BV, menjadi pembawa hak dan tanggungjawab bebas. Ini bermaksud bahawa rakan kongsi tidak lagi menjadi individu, tetapi bersama-sama pemilik aset yang menjadi milik bersama. Syarikat juga akan menerima aset berasingan dan aset cair yang tidak bercampur dengan aset peribadi rakan kongsi. Dengan cara ini, perkongsian itu secara bebas dapat menjadi pemilik harta tak alih melalui kontrak yang disimpulkan atas nama syarikat, yang tidak perlu ditandatangani oleh semua rakan kongsi setiap kali, dan dapat dengan mudah memindahkannya sendiri.

Tidak seperti dengan NV dan BV, rang undang-undang tersebut tidak memerlukan campur tangan notaris melalui akta notaris atau modal permulaan untuk penggabungan perkongsian. Tidak ada kemungkinan hukum untuk menubuhkan entitas hukum tanpa campur tangan notaris. Para pihak dapat menjalin kerjasama dengan mengadakan perjanjian kerjasama antara satu sama lain. Bentuk perjanjian adalah percuma. Perjanjian kerjasama standard mudah dicari dan dimuat turun dalam talian. Namun, untuk mengelakkan ketidakpastian dan prosedur yang mahal di masa depan, disarankan untuk berjumpa dengan pengacara khusus dalam bidang perjanjian kerjasama. Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perjanjian kerjasama? Kemudian hubungi Law & More pakar.

Selanjutnya, Rang Undang-Undang mengenai Pemodenan Perkongsian memungkinkan pengusaha untuk meneruskan syarikat setelah rakan kongsi yang lain berhenti. Kerjasama itu tidak perlu lagi dibubarkan terlebih dahulu dan akan terus wujud, kecuali jika disepakati sebaliknya. Sekiranya perkongsian itu dibubarkan, adalah mungkin bagi rakan kongsi yang tinggal untuk meneruskan syarikat sebagai hak milik tunggal. Pembubaran di bawah kesinambungan aktiviti akan menghasilkan pemindahan di bawah tajuk universal. Dalam hal ini, tagihan sekali lagi tidak memerlukan akta notaris, tetapi memerlukan pematuhan dengan persyaratan formal yang diperlukan untuk pengiriman untuk pemindahan harta tanah yang didaftarkan.

Ringkasnya, jika rang undang-undang tersebut disahkan dalam bentuknya sekarang, bukan sahaja lebih mudah bagi anda sebagai usahawan untuk memulakan syarikat dalam bentuk perkongsian, tetapi juga untuk meneruskannya dan mungkin meninggalkannya dengan persaraan. Namun, dalam konteks berlakunya RUU Pemodenan Perkongsian, sejumlah hal penting mengenai entitas atau kewajiban hukum harus diingat. Pada Law & More kami memahami bahawa dengan adanya undang-undang baru ini dalam perjalanan mungkin masih ada banyak pertanyaan dan ketidakpastian mengenai perubahan tersebut. Adakah anda ingin mengetahui apa maksud berlakunya Rang Undang-Undang Perkongsian Pemodenan bagi syarikat anda? Atau adakah anda ingin terus mengetahui mengenai rang undang-undang ini dan perkembangan undang-undang lain yang berkaitan dalam bidang undang-undang korporat? Kemudian hubungi Law & More. Peguam kami pakar dalam undang-undang korporat dan mengambil pendekatan peribadi. Mereka dengan senang hati memberi anda maklumat atau nasihat lebih lanjut!

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.