Menukar nama pertama

Menukar nama pertama

Pilih satu atau lebih nama pertama untuk kanak-kanak

Pada prinsipnya, ibu bapa bebas memilih satu atau lebih nama pertama untuk anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, pada akhirnya anda mungkin tidak berpuas hati dengan nama depan yang dipilih. Adakah anda mahu menukar nama pertama atau nama anak anda? Maka anda perlu memerhatikan beberapa perkara penting. Bagaimanapun, pertukaran nama depan tidak mungkin "berlaku" sahaja.

Menukar nama pertama

Pertama, anda memerlukan alasan yang sah untuk menukar nama pertama, seperti:

  • Adopsi atau naturalisasi. Akibatnya, anda mungkin bersedia untuk permulaan yang baru di mana anda ingin menjauhkan diri dari masa lalu anda atau selepas program integrasi dari kewarganegaraan anda sebelumnya melalui nama depan yang baru.
  • Perubahan jantina. Pada prinsipnya, alasan ini bercakap dengan sendirinya. Bagaimanapun, agak mustahil bahawa nama depan anda tidak lagi sesuai dengan orang atau jantina anda dan memerlukan perubahan.
  • Anda mungkin juga ingin menjauhkan diri dari kepercayaan anda dan dengan itu menukar nama depan agama anda yang biasa. Sebaliknya, mungkin juga dengan mengambil nama depan agama yang biasa anda ingin mengeratkan hubungan dengan agama anda.
  • Buli atau diskriminasi. Akhirnya, mungkin nama depan atau nama anak anda, kerana ejaannya, menyebabkan pergaulan yang buruk atau tidak biasa kerana ia membawa kepada barisan wabak.

Dalam kes-kes yang disebutkan, nama depan yang berbeza tentu saja akan menawarkan penyelesaian. Selain itu, nama depan mestilah tidak sesuai dan mengandungi kata-kata sumpah atau sama dengan nama keluarga yang ada, kecuali jika ini juga nama depan biasa.

Adakah anda mempunyai alasan yang sah, dan adakah anda mahu menukar nama pertama atau nama anak anda? Maka anda memerlukan peguam. Peguam akan menghantar surat ke mahkamah bagi pihak anda yang meminta nama depan yang berbeza. Surat seperti itu juga dikenali sebagai aplikasi. Untuk tujuan ini, anda mesti memberikan dokumen yang diperlukan kepada peguam anda, seperti salinan pasport, salinan sijil kelahiran yang sahih dan petikan BRP yang asal.

Prosedur di mahkamah biasanya berlaku secara bertulis dan anda tidak perlu hadir di mahkamah. Namun, perbicaraan mungkin dilakukan jika, setelah membaca permohonan, hakim memerlukan lebih banyak maklumat untuk memutuskan, pihak yang berminat, misalnya salah seorang ibu bapa, tidak setuju dengan permintaan itu atau jika mahkamah melihat alasan lain untuk ini.

Mahkamah juga biasanya memberikan keputusannya secara bertulis. Masa antara permohonan dan penghakiman dalam praktiknya adalah sekitar 1-2 bulan. Sekiranya mahkamah mengabulkan permintaan anda, mahkamah akan memberikan nama pertama yang baru kepada perbandaran tempat anda atau anak anda didaftarkan. Setelah keputusan positif oleh pengadilan, perbandaran biasanya mempunyai 8 minggu untuk mengubah nama pertama dalam pangkalan data catatan peribadi perbandarannya (GBA), sebelum anda dapat mengajukan permohonan dokumen pengenalan diri atau lesen memandu dengan nama baru.

Mahkamah juga boleh membuat keputusan yang berbeza dan menolak permintaan anda jika mahkamah menganggap bahawa tidak ada alasan yang cukup untuk menukar nama pertama atau nama anak anda. Sekiranya demikian, anda boleh membuat rayuan ke mahkamah tinggi dalam masa tiga bulan. Sekiranya anda juga tidak setuju dengan keputusan pengadilan banding, dalam waktu 3 bulan Anda dapat meminta Mahkamah Agung secara kasasi untuk membatalkan keputusan pengadilan banding. Anda mesti dibantu oleh peguam baik dalam sebutan dan kasasi.

Adakah anda ingin menukar nama pertama atau nama anak anda? Sila hubungi Law & More. Pada Law & More kami memahami bahawa perubahan boleh mempunyai banyak sebab dan alasannya berbeza setiap orang. Itulah sebabnya kami menggunakan pendekatan peribadi. Peguam kami bukan sahaja dapat memberi anda nasihat, tetapi juga membantu anda dengan permohonan untuk menukar nama pertama atau membantu semasa proses undang-undang.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.