Tuntutan kolektif sekiranya berlaku kerosakan besar-besaran

Tuntutan kolektif sekiranya berlaku kerosakan besar-besaran

Bermula 1st Januari 2020, undang-undang baru Menteri Dekker akan berkuat kuasa. Undang-undang baru ini menunjukkan bahawa warganegara dan syarikat yang mengalami kerugian besar, dapat menuntut bersama untuk pampasan atas kerugian mereka. Kerosakan besar-besaran adalah kerosakan yang dialami oleh sekumpulan besar mangsa. Contohnya ialah kerosakan fizikal yang disebabkan oleh ubat-ubatan berbahaya, kerosakan kewangan yang disebabkan oleh gangguan kenderaan atau kerosakan bahan yang disebabkan oleh gempa bumi akibat pengeluaran gas. Mulai sekarang, kerosakan besar itu dapat ditangani secara kolektif.

Tanggungjawab kolektif di mahkamah

Di Belanda selama bertahun-tahun adalah mungkin untuk mewujudkan tanggungjawab kolektif di mahkamah (tindakan kolektif). Hakim hanya dapat menentukan tindakan yang tidak sah; sebagai ganti rugi, semua mangsa masih harus memulakan prosedur individu. Dalam praktiknya, prosedur seperti ini biasanya rumit, memakan masa dan mahal. Dalam kebanyakan kes, kos dan masa yang terlibat dalam prosedur individu tidak mengimbangi kerugian.

Tuntutan kolektif sekiranya berlaku kerosakan besar-besaran

Ada juga kemungkinan adanya penyelesaian kolektif antara kelompok kepentingan dan pihak yang dituduh, yang dinyatakan secara universal di mahkamah untuk semua korban berdasarkan Akta Penyelesaian Tuntutan Massa Kolektif (WCAM). Melalui penyelesaian kolektif, kumpulan kepentingan dapat menolong sekumpulan mangsa, misalnya mencapai penyelesaian sehingga mereka dapat mendapat ganti rugi atas kerugian mereka. Namun, jika pihak yang menyebabkan kerosakan tidak bekerjasama, mangsa masih akan dibiarkan dengan tangan kosong. Mangsa kemudian mesti pergi ke mahkamah secara individu untuk menuntut ganti rugi berdasarkan Artikel 3: 305a Kanun Sivil Belanda.

Dengan kedatangan Penyelesaian Tuntutan Massa dalam Akta Tindakan Kolektif (WAMCA) pada Januari 2020 pertama, kemungkinan tindakan kolektif telah diperluas. Dengan berkuat kuasa dari undang-undang baru, hakim dapat memutuskan hukuman ganti rugi bersama. Ini bermaksud bahawa keseluruhan kes dapat diselesaikan dalam satu prosedur bersama. Dengan cara ini pihak akan mendapat kejelasan. Prosedur ini kemudian dipermudahkan, menjimatkan masa dan wang, juga mencegah proses pengadilan yang tidak berkesudahan. Dengan cara ini, jalan penyelesaian dapat dijumpai untuk sekumpulan besar mangsa.

Mangsa dan pihak sering keliru dan tidak cukup maklumat. Ini bermaksud bahawa mangsa tidak tahu organisasi mana yang boleh dipercayai dan minat apa yang mereka wakili. Berdasarkan perlindungan undang-undang mangsa, syarat untuk tindakan kolektif diperketat. Tidak semua kumpulan minat boleh mula mengemukakan tuntutan. Organisasi dalaman dan kewangan organisasi sedemikian mestilah teratur. Contoh kumpulan minat ialah Persatuan Pengguna, persatuan pemegang saham dan organisasi yang ditubuhkan khas untuk tindakan kolektif.

Akhirnya, akan ada daftar pusat tuntutan kolektif. Dengan cara ini, mangsa dan kumpulan kepentingan (perwakilan) dapat memutuskan sama ada mereka ingin memulakan aksi kolektif untuk acara yang sama. Majlis Kehakiman akan menjadi pemegang daftar pusat. Daftar akan dapat diakses oleh semua orang.

Penyelesaian tuntutan massa sangat kompleks untuk semua pihak yang terlibat, oleh itu disarankan untuk mendapat sokongan undang-undang. Pasukan dari Law & More mempunyai kepakaran dan pengalaman yang luas dalam menangani dan memantau masalah tuntutan massa.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.