Pampasan untuk kerosakan kelewatan penerbangan

Pampasan untuk kerosakan kelewatan penerbangan

Sejak tahun 2009, sekiranya berlaku penangguhan penerbangan, anda sebagai penumpang tidak lagi berdiri dengan tangan kosong. Sesungguhnya, dalam penghakiman Sturgeon, Mahkamah Kehakiman Kesatuan Eropah memperluas kewajiban syarikat penerbangan untuk membayar pampasan. Sejak itu, penumpang dapat memperoleh pampasan bukan hanya sekiranya berlaku pembatalan, tetapi juga sekiranya berlaku penundaan penerbangan. Mahkamah telah memutuskan bahawa dalam kedua-dua kes tersebut syarikat penerbangan hanya memiliki margin tiga jam untuk menyimpang dari jadual asal. Adakah margin yang dimaksudkan dilebihi oleh syarikat penerbangan dan adakah anda tiba di destinasi lebih lewat dari tiga jam? Sekiranya demikian, syarikat penerbangan harus membayar ganti rugi atas kelewatan kerosakan tersebut.

Walau bagaimanapun, jika syarikat penerbangan dapat membuktikan bahawa ia tidak bertanggungjawab atas kelewatan yang dipersoalkan, maka membuktikan adanya keadaan luar biasa yang tidak mungkin dapat dielakkan, tidak diwajibkan membayar pampasan atas kelewatan lebih dari tiga jam. Memandangkan amalan undang-undang, keadaan jarang berlaku. Ini adalah perkara yang berkaitan dengan:

  • keadaan cuaca yang sangat buruk (seperti ribut atau letusan gunung berapi secara tiba-tiba)
  • bencana alam
  • keganasan
  • kecemasan perubatan
  • mogok yang tidak diumumkan (contohnya oleh kakitangan lapangan terbang)

Mahkamah Kehakiman tidak menganggap kecacatan teknikal pada pesawat sebagai keadaan yang boleh dianggap luar biasa. Menurut mahkamah Belanda, serangan oleh kakitangan syarikat penerbangan itu sendiri tidak dilindungi oleh keadaan seperti itu. Dalam kes sedemikian, anda sebagai penumpang berhak mendapat pampasan.

Adakah anda berhak mendapat pampasan dan tidak ada keadaan yang luar biasa?

Sekiranya demikian, syarikat penerbangan mesti membayar pampasan kepada anda. Oleh itu, anda tidak perlu menyetujui alternatif lain yang mungkin, seperti baucar, yang diberikan oleh syarikat penerbangan kepada anda. Dalam keadaan tertentu, bagaimanapun, anda juga berhak mendapat penjagaan dan / atau penginapan dan syarikat penerbangan mesti mempermudah ini.

Jumlah pampasan pada amnya dapat berkisar antara 125, - hingga 600, - euro per penumpang, bergantung pada panjang penerbangan dan panjang penundaan. Untuk kelewatan penerbangan lebih pendek dari 1500 km, anda boleh mengandalkan 250, - pampasan euro. Sekiranya berkenaan dengan penerbangan antara 1500 dan 3500 km, pampasan 400, - euro dapat dianggap wajar. Sekiranya anda terbang lebih dari 3500 km, pampasan anda untuk kelewatan lebih dari tiga jam boleh berjumlah 600, - euro.

Akhirnya, berkenaan dengan pampasan yang baru dijelaskan, ada syarat penting lain untuk anda sebagai penumpang. Sebenarnya, anda hanya berhak mendapat pampasan untuk kerosakan kelewatan sekiranya kelewatan penerbangan anda jatuh Peraturan Eropah 261/2004. Ini berlaku semasa penerbangan anda berlepas dari negara EU atau ketika anda terbang ke negara dalam EU dengan syarikat penerbangan Eropah.

Adakah anda mengalami kelewatan penerbangan, adakah anda ingin mengetahui sama ada anda berhak mendapat pampasan atas kerosakan yang disebabkan oleh kelewatan atau adakah anda berhasrat untuk mengambil tindakan terhadap syarikat penerbangan itu? Sila hubungi peguam di Law & More. Peguam kami adalah pakar dalam bidang kelewatan kerosakan dan dengan senang hati akan memberi anda nasihat.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.