Pematuhan dalam sektor perundangan Belanda

Pematuhan dalam sektor perundangan Belanda

Kesakitan birokrasi di leher disebut "kepatuhan"

Pengenalan

Dengan pengenalan Akta Anti Pencucian Wang dan Pembiayaan Anti-Pengganas Belanda (Wwft) dan perubahan yang sejak itu dibuat terhadap Akta ini muncul era pengawasan baru. Seperti namanya, Wwft diperkenalkan dalam usaha memerangi pencucian wang dan pembiayaan keganasan. Bukan hanya institusi kewangan seperti bank, syarikat pelaburan dan syarikat insurans, tetapi juga peguam, notaris, akauntan dan banyak profesion lain yang harus memastikan bahawa mereka mematuhi peraturan ini. Proses ini, termasuk sekumpulan langkah yang harus diambil untuk mematuhi peraturan ini, dijelaskan dengan istilah umum 'kepatuhan'. Sekiranya peraturan Wwft dilanggar, denda yang besar mungkin akan berlaku. Pada pandangan pertama, rejim Wwft nampaknya masuk akal, bukan kerana hakikat bahawa Wwft telah menjadi kesakitan birokrasi yang sebenarnya di leher, memerangi lebih daripada sekadar keganasan dan pengubahan wang haram: pengurusan operasi perniagaan seseorang yang cekap.

Siasatan pelanggan

Untuk mematuhi Wwft, institusi yang disebutkan di atas harus menjalankan siasatan terhadap pelanggan. Segala urus niaga yang tidak disengajakan (dilaporkan) perlu dilaporkan kepada Unit Perisikan Kewangan Belanda. Sekiranya hasil penyiasatan tidak memberikan perincian atau pandangan yang tepat atau sekiranya penyelidikan menunjukkan aktiviti yang menyalahi undang-undang atau termasuk dalam kategori berisiko tinggi di bawah Wwft, institusi mesti menolak perkhidmatannya. Penyiasatan pelanggan yang perlu dilakukan agak terperinci dan mana-mana orang yang membaca Wwft akan terjerat dengan labirin ayat panjang, klausa rumit dan rujukan kompleks. Dan itu hanya Akta itu sendiri. Sebagai tambahan, kebanyakan penyelia Wwft mengeluarkan manual Wwft rumit mereka sendiri. Pada akhirnya, bukan sahaja identiti setiap pelanggan, menjadi orang yang sah atau sah dengan siapa hubungan perniagaan dijalin atau atas nama transaksi yang akan dilakukan, tetapi juga identiti pemilik (-kan) hak mutlak UBO), kemungkinan Orang Terdedah Politik (PEP) dan wakil pelanggan perlu ditubuhkan dan kemudiannya disahkan. Definisi undang-undang dari istilah "UBO" dan "PEP" sangat terperinci, tetapi berikut ini. Oleh kerana UBO akan memenuhi syarat setiap orang semula jadi yang secara langsung atau tidak langsung memegang lebih dari 25% kepentingan (saham) syarikat, bukan syarikat yang tersenarai di pasaran saham. Pendek kata, PEP adalah seseorang yang bekerja dalam fungsi awam yang terkenal. Sejauh mana sebenarnya penyiasatan pelanggan akan bergantung pada penilaian risiko situasi tertentu oleh institusi. Penyiasatan ini terdapat dalam tiga rasa: penyelidikan standard, penyelidikan yang dipermudahkan dan penyelidikan yang diperhebatkan. Untuk membuktikan dan mengesahkan identiti semua orang dan entiti yang disebutkan di atas, pelbagai dokumen diperlukan atau mungkin diperlukan, bergantung pada jenis penyelidikan. Melihat dokumen yang mungkin diperlukan menghasilkan penghitungan tidak lengkap berikut: salinan pasport (kerasulan) atau kad pengenalan lain, petikan dari Dewan Perniagaan, artikel persatuan, daftar pemegang saham dan gambaran keseluruhan struktur syarikat. Sekiranya siasatan dipergiatkan, lebih banyak dokumen diperlukan seperti salinan bil tenaga, perjanjian pekerjaan, spesifikasi gaji dan penyata bank. Hasil di atas menghasilkan peralihan fokus dari pelanggan dan penyediaan perkhidmatan yang sebenarnya, kerumitan birokrasi yang besar, peningkatan kos, kehilangan waktu, kemungkinan keperluan untuk mengambil pekerja tambahan kerana kehilangan masa ini, kewajiban untuk mendidik personel mengenai peraturan Wwft, pelanggan yang jengkel, dan di atas semua ketakutan untuk melakukan kesilapan, kerana, terakhir tetapi yang paling tidak mustahak, Wwft memilih untuk meletakkan tanggungjawab yang besar untuk menilai setiap situasi khusus dengan syarikat itu sendiri dengan bekerja dengan norma terbuka .

Penolakan: secara teori

Ketidakpatuhan membawa sejumlah kemungkinan akibat. Pertama, apabila institusi gagal melaporkan transaksi yang tidak (dimaksudkan), institusi tersebut melakukan kesalahan ekonomi di bawah undang-undang Belanda (jenayah). Ketika menyiasat pelanggan, ada syarat tertentu. Institusi mesti terlebih dahulu dapat menjalankan siasatan. Kedua, pekerja institusi mesti dapat mengenali transaksi yang tidak biasa. Sekiranya institusi tidak mematuhi peraturan Wwft, salah satu pihak berkuasa pengawas sebagaimana yang ditentukan oleh Wwft dapat menjatuhkan hukuman tambahan. Pihak berkuasa juga boleh mengeluarkan denda pentadbiran, biasanya berbeza antara jumlah maksimum € 10.000 dan € 4.000.000, bergantung pada jenis kesalahan. Namun, Wwft bukanlah satu-satunya tindakan yang memberikan denda dan denda, kerana Akta Sekatan ('Sanctiewet') juga mungkin tidak dapat dilupakan. Akta Sekatan diguna pakai untuk melaksanakan sekatan antarabangsa. Tujuan sekatan adalah untuk memperbaiki tindakan tertentu negara, organisasi dan individu yang misalnya melanggar undang-undang antarabangsa atau hak asasi manusia. Sebagai sekatan, seseorang boleh memikirkan embargo senjata, sekatan kewangan dan sekatan perjalanan untuk individu tertentu. Sejauh ini, senarai sanksi telah dibuat di mana individu atau organisasi dipaparkan yang (mungkin) berkaitan dengan keganasan. Di bawah Akta Sekatan, institusi kewangan harus mengambil tindakan pentadbiran dan kawalan untuk memastikan bahawa mereka mematuhi peraturan sanksi, jika gagal yang mana yang melakukan kesalahan ekonomi. Juga dalam kes ini, denda tambahan atau denda pentadbiran dapat dikeluarkan.

Teori menjadi kenyataan?

Laporan antarabangsa menunjukkan bahawa Belanda lebih baik dalam memerangi keganasan dan pengubahan wang haram. Jadi, apa maksudnya dari segi sekatan yang sebenarnya dikenakan sekiranya tidak dipatuhi? Hingga kini, kebanyakan pengacara telah berjaya dan hukuman yang ditegaskan sebahagian besarnya adalah peringatan atau penangguhan (bersyarat). Ini juga berlaku bagi kebanyakan notari dan akauntan. Namun, belum semua orang bernasib baik hingga sekarang. Tidak mendaftar dan mengesahkan identiti UBO telah menyebabkan satu syarikat menerima denda sebanyak € 1,500. Seorang perunding cukai menerima denda € 20,000, di mana sejumlah € 10,000 adalah bersyarat, kerana sengaja tidak melaporkan transaksi yang tidak biasa. Telah berlaku bahawa seorang peguam dan notaris telah dikeluarkan dari pejabat mereka. Walau bagaimanapun, sekatan berat ini kebanyakannya disebabkan oleh pelanggaran Wwft yang disengajakan. Walaupun demikian, denda, amaran atau penggantungan yang kecil, tidak bermaksud bahawa sanksi tidak dialami sama beratnya. Bagaimanapun, sekatan boleh dibuat umum, mewujudkan budaya "menamakan dan memalukan", yang pastinya tidak baik untuk perniagaan.

Kesimpulan

Wwft telah terbukti menjadi satu set peraturan yang sangat diperlukan tetapi kompleks. Terutama penyiasatan pelanggan memerlukan banyak tindakan, yang menyebabkan tumpuan beralih dari perniagaan sebenar dan - yang paling penting - pelanggan, kehilangan masa dan wang dan bukan pada akhirnya pelanggan kecewa. Hingga kini, hukuman tetap rendah, walaupun kemungkinan denda ini mencapai tahap yang sangat tinggi. Walau bagaimanapun, menamakan dan memalukan juga merupakan faktor yang pasti dapat memainkan peranan yang besar. Meskipun demikian, sepertinya Wwft mencapai tujuannya, walaupun jalan menuju kepatuhan penuh dengan rintangan, banyak kertas kerja, menakutkan balasan dan tembakan peringatan.

Akhirnya

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau komen lebih lanjut setelah membaca artikel ini, jangan ragu untuk menghubungi mr. Maxim Hodak, peguam negara di Law & More melalui maxim.hodak@lawandmore.nl atau mr. Tom Meevis, peguam negara di Law & More melalui tom.meevis@lawandmore.nl atau hubungi kami di +31 (0) 40-3690680.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.