Syarat dalam konteks penyatuan keluarga

Syarat dalam konteks penyatuan keluarga

Apabila pendatang memperoleh izin tinggal, dia juga diberi hak untuk penyatuan keluarga. Penyatuan keluarga bermaksud ahli keluarga pemegang status dibenarkan datang ke Belanda. Perkara 8 Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah memperuntukkan hak untuk menghormati kehidupan keluarga. Penyatuan keluarga sering menyangkut ibu bapa, saudara dan saudari atau anak-anak pendatang. Walau bagaimanapun, pemegang status dan keluarganya mesti memenuhi beberapa syarat.

Syarat dalam konteks penyatuan keluarga

Rujukan

Pemegang status ini juga disebut sebagai penaja dalam prosedur penyatuan keluarga. Penaja mesti mengemukakan permohonan penyatuan keluarga kepada IND dalam waktu tiga bulan setelah dia mendapat izin tinggal. Adalah penting bahawa ahli keluarga telah membentuk keluarga sebelum pendatang itu pergi ke Belanda. Sekiranya berlaku perkahwinan atau perkongsian, pendatang mesti menunjukkan bahawa perkongsian itu berkekalan dan eksklusif dan bahawa ia sudah ada sebelum imigrasi. Oleh itu, pemegang status mesti membuktikan bahawa pembentukan keluarga telah berlaku sebelum perjalanannya. Alat bukti utama adalah dokumen rasmi, seperti surat nikah atau surat beranak. Sekiranya pemegang status tidak mempunyai akses ke dokumen ini, kadangkala ujian DNA boleh diminta untuk membuktikan pautan keluarga. Sebagai tambahan untuk membuktikan hubungan keluarga, adalah penting bahawa penaja mempunyai wang yang mencukupi untuk menyokong ahli keluarga. Ini biasanya bermaksud bahawa pemegang status mesti memperoleh gaji minimum yang sah atau peratusannya.

Terma dan syarat tambahan

Syarat tambahan dikenakan untuk ahli keluarga tertentu. Anggota keluarga berusia antara 18 dan 65 tahun mesti lulus peperiksaan integrasi sivik asas sebelum datang ke Belanda. Ini juga disebut sebagai syarat integrasi sivik. Selanjutnya, untuk perkahwinan yang dikontrak sebelum pemegang status pergi ke Belanda, kedua-dua pasangan mesti mencapai usia minimum 18 tahun. Untuk perkahwinan yang dikontrak di kemudian hari atau untuk hubungan yang belum berkahwin, adalah syarat kedua-dua pasangan mesti berumur sekurang-kurangnya 21 tahun berumur tahun.

Sekiranya penaja ingin bersatu semula dengan anak-anaknya, perkara berikut diperlukan. Kanak-kanak mesti berumur di bawah umur semasa permohonan penyatuan keluarga dihantar. Anak-anak berumur 18 hingga 25 tahun juga mungkin layak untuk penyatuan keluarga dengan ibu bapa mereka jika anak itu sebenarnya milik keluarga dan masih menjadi milik keluarga ibu bapa.

MVV

Sebelum IND memberikan kebenaran untuk keluarga datang ke Belanda, ahli keluarga mesti melapor ke kedutaan Belanda. Di kedutaan mereka dapat melamar MVV. MVV bermaksud 'Machtiging voor Voorlopig Verblijf', yang bermaksud kebenaran untuk penginapan sementara. Semasa mengemukakan permohonan, pekerja di kedutaan akan mengambil cap jari ahli keluarga. Dia juga mesti menyerahkan foto pasport dan menandatanganinya. Permohonan kemudian akan dihantar ke IND.

Kos perjalanan ke kedutaan sangat tinggi dan di beberapa negara ia sangat berbahaya. Oleh itu, penaja juga boleh memohon MVV dengan IND untuk ahli keluarganya. Ini sebenarnya disyorkan oleh IND. Dalam kes itu, adalah penting bahawa penaja mengambil gambar pasport anggota keluarga dan deklarasi anteseden yang ditandatangani oleh ahli keluarga. Melalui perisytiharan anteseden, ahli keluarga menyatakan bahawa dia tidak mempunyai masa lalu jenayah.

Keputusan IND

IND akan memeriksa sama ada permohonan anda sudah lengkap. Ini berlaku apabila anda telah memasukkan maklumat dengan betul dan menambahkan semua dokumen yang diperlukan. Sekiranya permohonan tidak lengkap, anda akan menerima surat untuk membetulkan peninggalan tersebut. Surat ini akan mengandungi arahan mengenai cara melengkapkan permohonan dan tarikh permohonan harus lengkap.

Setelah IND menerima semua dokumen dan hasil siasatan, ia akan memeriksa sama ada anda memenuhi syarat. Dalam semua kes, IND akan menilai, berdasarkan penilaian kepentingan individu, apakah ada kehidupan keluarga atau keluarga yang sesuai dengan Artikel 8 ECHR. Anda kemudian akan menerima keputusan mengenai permohonan anda. Ini boleh menjadi keputusan negatif atau keputusan positif. Sekiranya keputusan negatif, IND menolak permohonan tersebut. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan IND, anda boleh membantah keputusan tersebut. Ini dapat dilakukan dengan mengirimkan pemberitahuan bantahan kepada IND, di mana anda menerangkan mengapa anda tidak bersetuju dengan keputusan tersebut. Anda mesti mengemukakan bantahan ini dalam masa 4 minggu selepas tarikh keputusan IND.

Sekiranya keputusan positif, permohonan penyatuan keluarga disetujui. Anggota keluarga itu dibenarkan datang ke Belanda. Dia boleh mengambil MVV di kedutaan yang tertera di borang permohonan. Ini mesti dilakukan dalam masa 3 bulan setelah keputusan positif dan selalunya janji harus dibuat. Pekerja kedutaan melekatkan MVV pada pasport. MVV ini sah selama 90 hari. Anggota keluarga kemudian mesti pergi ke Belanda dalam 90 hari ini dan melapor ke lokasi penerimaan tetamu di Ter Apel.

Adakah anda seorang pendatang dan adakah anda memerlukan pertolongan atau adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai prosedur ini? Peguam kami dengan senang hati akan membantu anda. Sila hubungi Law & More.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.