Hubungi anak anda semasa imej krisis Corona

Hubungi dengan anak anda semasa krisis Corona

Sekarang kerana coronavirus juga muncul di Belanda, kebimbangan banyak ibu bapa semakin meningkat. Sebagai ibu bapa, anda mungkin akan menemui beberapa soalan. Adakah anak anda masih dibenarkan pergi ke tempat tinggal anda? Bolehkah anda menjaga anak anda di rumah walaupun dia harus bersama ibu atau ayah hujung minggu ini? Bolehkah anda menuntut untuk berjumpa dengan anak-anak anda jika bekas pasangan anda ingin menjaga mereka di rumah sekarang kerana krisis korona? Tentunya ini adalah situasi yang sangat istimewa bagi semua orang yang belum pernah kita alami sebelumnya, jadi ini menimbulkan persoalan bagi kita semua tanpa jawapan yang jelas.

Prinsip undang-undang kita adalah bahawa anak dan ibu bapa mempunyai hak untuk bergaul antara satu sama lain. Oleh itu, ibu bapa sering terikat dengan perjanjian hubungan yang dipersetujui. Namun, kita hidup dalam masa yang luar biasa sekarang. Kami tidak pernah mengalami perkara seperti ini sebelumnya, akibatnya tidak ada jawapan yang tegas untuk soalan di atas. Dalam keadaan semasa, adalah penting untuk menilai apa yang terbaik untuk anak anda berdasarkan kewajaran dan kewajaran untuk setiap situasi tertentu.

Apa yang berlaku apabila penguncian lengkap diumumkan di Belanda? Adakah pengaturan hubungan yang dipersetujui masih berlaku?

Buat masa ini jawapan untuk soalan ini belum jelas. Apabila kita mengambil Sepanyol sebagai contoh, kita melihat bahawa di sana (walaupun terkunci) diizinkan untuk ibu bapa untuk terus menerapkan pengaturan hubungan. Oleh itu, secara eksplisit dibenarkan bagi ibu bapa di Sepanyol, misalnya, untuk menjemput anak-anak atau membawa mereka ke ibu bapa yang lain. Di Belanda saat ini tidak ada peraturan khusus mengenai pengaturan kontak selama koronavirus.

Adakah coronavirus adalah alasan yang sah untuk tidak membenarkan anak anda pergi ke ibu bapa yang lain?

Menurut garis panduan RIVM, setiap orang harus tinggal di rumah sebanyak mungkin, mengelakkan hubungan sosial dan menjauhkan jarak satu setengah meter dari yang lain. Boleh dibayangkan bahawa anda tidak mahu membiarkan anak anda pergi ke ibu bapa yang lain kerana dia, misalnya, pernah berada di kawasan berisiko tinggi atau mempunyai profesion di sektor penjagaan kesihatan yang meningkatkan risiko dia menjadi dijangkiti korona.

Namun, tidak dibenarkan menggunakan coronavirus sebagai 'alasan' untuk menghalang hubungan antara anak-anak anda dan ibu bapa yang lain. Walaupun dalam keadaan luar biasa ini, anda berkewajiban untuk mendorong hubungan antara anak-anak anda dan ibu bapa yang lain sebanyak mungkin. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk saling memberi maklumat jika, misalnya, anak-anak anda menunjukkan gejala penyakit. Sekiranya anda tidak dapat menjemput dan membawa anak-anak dalam tempoh istimewa ini, anda boleh sementara waktu menyetujui cara alternatif untuk membiarkan kenalan berlangsung seberapa banyak yang mungkin. Sebagai contoh, anda boleh memikirkan hubungan yang luas melalui Skype atau Facetime.

Apa yang boleh anda lakukan sekiranya ibu bapa yang lain menolak hubungan anda dengan anak anda?

Dalam tempoh yang luar biasa ini, sukar untuk menegakkan pengaturan hubungan, selama langkah-langkah RIVM berlaku. Itulah sebabnya adalah bijak untuk berunding dengan ibu bapa yang lain dan menentukan bersama apa yang terbaik untuk kesihatan anak-anak anda, tetapi juga untuk kesihatan anda sendiri. Sekiranya perundingan bersama tidak menolong anda, anda juga boleh meminta bantuan peguam. Biasanya, dalam hal seperti itu, prosedur interlokutori dapat dimulakan untuk menegakkan kontak melalui pengacara. Namun, persoalannya ialah adakah anda boleh memulakan prosedur untuk ini dalam keadaan semasa. Dalam tempoh yang luar biasa ini, mahkamah ditutup dan hanya kes-kes mendesak yang akan dikendalikan. Sebaik sahaja langkah-langkah mengenai coronavirus telah dicabut dan ibu bapa yang lain terus mengecewakan kenalan tersebut, Anda dapat menghubungi pengacara untuk menegakkan kontak tersebut. Peguam dari Law & More dapat membantu anda dalam proses ini! Semasa langkah-langkah coronavirus, anda juga boleh menghubungi peguam dari Law & More untuk berunding dengan bekas rakan kongsi anda. Peguam kami dapat memastikan bahawa anda dapat mencapai penyelesaian yang baik bersama dengan bekas pasangan anda.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai pengaturan hubungan dengan anak anda atau adakah anda ingin berbual dengan bekas pasangan anda di bawah pengawasan seorang peguam untuk mendapatkan penyelesaian yang baik? Jangan ragu untuk menghubungi Law & More.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.