Cryptocurrency - perhatikan risiko pematuhan - Gambar

Cryptocurrency: perhatikan risiko pematuhan

Pengenalan

Dalam masyarakat kita yang berkembang pesat, cryptocurrency menjadi semakin popular. Pada masa ini, terdapat banyak jenis cryptocurrency, seperti Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin. Cryptocurrency secara eksklusif digital, dan mata wang dan teknologi disimpan dengan selamat menggunakan teknologi blockchain. Teknologi ini menyimpan rekod setiap transaksi dengan selamat di satu tempat. Tidak ada yang mengawal blockchain kerana rantai ini terdesentralisasi di setiap komputer yang mempunyai dompet cryptocurrency. Teknologi blockchain juga memberikan anonimiti bagi pengguna cryptocurrency. Kurangnya kawalan dan anonimitas pengguna boleh menimbulkan risiko tertentu bagi usahawan yang ingin menggunakan cryptocurrency di syarikat mereka. Artikel ini adalah kesinambungan dari artikel kami sebelumnya, 'Cryptocurrency: aspek undang-undang teknologi revolusioner'. Walaupun artikel sebelumnya ini mendekati aspek undang-undang umum cryptocurrency, artikel ini memfokuskan kepada risiko yang mungkin dihadapi oleh pemilik perniagaan ketika berurusan dengan cryptocurrency dan kepentingan pematuhan.

Risiko disyaki pengubahan wang haram

Walaupun cryptocurrency mendapat populariti, ia masih tidak diatur di Belanda dan seluruh Eropah. Para perundangan sedang berusaha untuk melaksanakan peraturan terperinci, tetapi ini akan menjadi proses yang panjang. Walau bagaimanapun, mahkamah nasional Belanda telah menjatuhkan beberapa keputusan dalam kes-kes yang berkaitan dengan cryptocurrency. Walaupun beberapa keputusan berkaitan dengan status undang-undang cryptocurrency, kebanyakan kes berada dalam spektrum jenayah. Pengubahan wang haram memainkan peranan besar dalam penghakiman ini.

Pengubahan wang haram adalah aspek yang harus diambil kira untuk memastikan organisasi anda tidak berada di bawah skop Kanun Jenayah Belanda. Pengubahan wang haram adalah tindakan yang boleh dihukum di bawah undang-undang jenayah Belanda. Ini dibentuk dalam artikel 420bis, 420ter dan 420 Kanun Jenayah Belanda. Pengubahan wang haram dibuktikan apabila seseorang menyembunyikan sifat sebenarnya, asal usul, pengasingan atau penggantian barang tertentu, atau menyembunyikan siapa yang menjadi penerima atau pemegang barang tersebut sambil mengetahui bahawa kebaikan itu berasal dari kegiatan jenayah. Walaupun seseorang tidak secara terang-terangan menyedari hakikat bahawa kebaikan berasal dari kegiatan jenayah tetapi dapat dengan sewajarnya menganggap bahawa hal ini berlaku, dia boleh didapati bersalah kerana pengubahan wang haram. Perbuatan ini boleh dihukum penjara hingga empat tahun (kerana mengetahui asal usul jenayah), penjara hingga satu tahun (kerana mempunyai anggapan yang munasabah) atau denda hingga 67.000 euro. Ini dibentuk dalam artikel 23 Kanun Jenayah Belanda. Seseorang yang membuat kebiasaan pengubahan wang haram bahkan boleh dipenjara hingga enam tahun.

Berikut adalah beberapa contoh di mana mahkamah Belanda menyampaikan penggunaan cryptocurrency:

  • Terdapat kes di mana seseorang dituduh melakukan pengubahan wang haram. Dia menerima wang yang diperoleh dengan menukar bitcoin menjadi wang fiat. Bitcoin ini diperoleh melalui web gelap, di mana alamat IP pengguna disembunyikan. Siasatan menunjukkan laman web gelap hampir digunakan secara eksklusif untuk perdagangan barang haram, yang harus dibayar dengan bitcoin. Oleh itu, mahkamah menganggap bitcoin yang diperoleh melalui web gelap berasal dari jenayah. Mahkamah menyatakan suspek menerima wang yang diperoleh dengan menukar bitcoin yang berasal dari jenayah menjadi wang fiat. Suspek menyedari bahawa bitcoin sering kali berasal dari jenayah. Namun, dia tidak menyiasat asal usul wang fiat yang diperolehnya. Oleh itu, dia dengan sengaja menerima peluang besar bahawa wang yang dia terima diperoleh melalui kegiatan haram. Dia dihukum kerana pengubahan wang haram. [1]
  • Dalam kes ini, Perkhidmatan Maklumat dan Penyiasatan Fiskal (dalam bahasa Belanda: FIOD) memulakan siasatan ke atas peniaga bitcoin. Suspek, dalam kes ini, memberikan bitcoin kepada peniaga dan menukarnya menjadi wang fiat. Suspek menggunakan dompet dalam talian di mana sejumlah bitcoin disimpan, yang berasal dari laman web gelap. Seperti disebutkan dalam kes di atas, bitcoin ini dianggap berasal dari haram. Suspek enggan memberikan penjelasan mengenai asal-usul bitcoin. Mahkamah menyatakan bahawa suspek menyedari asal-usul bitcoin yang tidak sah sejak dia pergi ke peniaga yang menjamin nama pelanggan mereka tanpa nama dan meminta komisen tinggi untuk perkhidmatan ini. Oleh itu, mahkamah menyatakan niat suspek dapat disangka. Dia dihukum kerana pengubahan wang haram. [2]
  • Kes seterusnya berkaitan dengan bank Belanda, ING. ING menandatangani kontrak perbankan dengan peniaga bitcoin. Sebagai bank, ING mempunyai kewajiban pemantauan dan penyiasatan tertentu. Mereka mendapati pelanggan mereka menggunakan wang tunai untuk membeli bitcoin untuk pihak ketiga. ING mengakhiri hubungan mereka kerana asal pembayaran secara tunai tidak dapat diperiksa dan wang itu mungkin dapat diperoleh melalui kegiatan haram. ING merasa mereka tidak lagi dapat memenuhi kewajiban KYC mereka kerana mereka tidak dapat menjamin bahawa akaun mereka tidak digunakan untuk pengubahan wang haram dan untuk mengelakkan risiko mengenai integriti. Mahkamah menyatakan pelanggan ING tidak cukup membuktikan wang tunai itu berasal dari undang-undang. Oleh itu, ING dibenarkan untuk menghentikan hubungan perbankan. [3]

Pertimbangan ini menunjukkan bahawa bekerja dengan cryptocurrency boleh menimbulkan risiko ketika dipatuhi. Apabila asal mata wang kripto tidak diketahui, dan mata wang mungkin berasal dari laman web gelap, kecurigaan pengubahan wang haram dapat timbul dengan mudah.

Pematuhan

Oleh kerana cryptocurrency belum diatur dan anonim dalam urus niaga terjamin, ini adalah kaedah pembayaran yang menarik untuk digunakan untuk aktiviti jenayah. Oleh itu, cryptocurrency mempunyai semacam konotasi negatif di Belanda. Ini juga ditunjukkan dalam kenyataan bahawa Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan dan Pasaran Belanda menasihatkan agar tidak melakukan perdagangan dalam cryptocurrency. Mereka menyatakan bahawa menggunakan cryptocurrency menimbulkan risiko berkaitan dengan jenayah ekonomi, kerana pencucian wang, penipuan, penipuan, dan manipulasi dapat terjadi dengan mudah. ​​[4] Ini bermakna anda harus sangat akur dengan pematuhan ketika berurusan dengan cryptocurrency. Anda harus dapat menunjukkan bahawa cryptocurrency yang anda terima tidak diperoleh melalui aktiviti haram. Anda harus dapat membuktikan bahawa anda benar-benar menyiasat asal usul cryptocurrency yang anda terima. Ini boleh menjadi sukar bagi orang yang menggunakan cryptocurrency sering tidak dapat dikenal pasti. Selalunya, ketika pengadilan Belanda mempunyai keputusan mengenai cryptocurrency, itu adalah dalam spektrum jenayah. Pada masa ini, pihak berkuasa tidak secara aktif memantau perdagangan cryptocurrency. Walau bagaimanapun, cryptocurrency memang mendapat perhatian mereka. Oleh itu, apabila syarikat mempunyai hubungan dengan cryptocurrency, pihak berkuasa akan lebih berwaspada. Pihak berkuasa mungkin ingin mengetahui bagaimana cryptocurrency diperoleh dan asal usul mata wang. Sekiranya anda tidak dapat menjawab pertanyaan-pertanyaan ini dengan tepat, kecurigaan pengubahan wang haram atau kesalahan jenayah lain mungkin timbul dan penyelidikan mengenai organisasi anda mungkin akan dimulai.

Peraturan cryptocurrency

Seperti yang dinyatakan di atas, cryptocurrency belum dikawal selia. Walau bagaimanapun, perdagangan dan penggunaan cryptocurrency mungkin akan diatur dengan ketat, kerana risiko jenayah dan kewangan yang disebabkan oleh cryptocurrency. Peraturan cryptocurrency adalah topik perbualan di seluruh dunia. Dana Kewangan Antarabangsa (sebuah organisasi PBB yang bekerja pada kerjasama monetari global, menjamin kestabilan kewangan dan memfasilitasi perdagangan antarabangsa) meminta penyelarasan global terhadap cryptocurrency seperti yang diperingatkan untuk risiko kewangan dan jenayah. [5] Kesatuan Eropah sedang membahaskan sama ada untuk mengatur atau memantau cryptocurrency, walaupun mereka belum membuat undang-undang khusus. Selanjutnya, peraturan cryptocurrency menjadi topik perbahasan di beberapa negara, seperti China, Korea Selatan, dan Rusia. Negara-negara ini mengambil atau ingin mengambil langkah untuk menetapkan peraturan mengenai cryptocurrency. Di Belanda, Lembaga Perkhidmatan Kewangan dan Pasaran telah menunjukkan bahawa firma pelaburan mempunyai kewajiban umum ketika mereka menawarkan Bitcoin-futures kepada pelabur runcit di Belanda. Ini memerlukan bahawa firma pelaburan ini mesti menjaga kepentingan pelanggan mereka dengan cara yang profesional, adil dan jujur. [6] Perbincangan global mengenai peraturan cryptocurrency menunjukkan bahawa banyak organisasi berpendapat bahawa perlu mewujudkan sekurang-kurangnya beberapa jenis perundangan.

Kesimpulan

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa cryptocurrency berkembang pesat. Namun, orang nampaknya lupa bahawa berdagang dan menggunakan mata wang ini juga boleh menimbulkan risiko tertentu. Sebelum anda mengetahuinya, anda mungkin berada dalam ruang lingkup Kanun Jenayah Belanda ketika berurusan dengan cryptocurrency. Mata wang ini sering dikaitkan dengan kegiatan jenayah, terutamanya pengubahan wang haram. Oleh itu, pematuhan sangat penting bagi syarikat yang tidak mahu didakwa atas kesalahan jenayah. Pengetahuan mengenai asal mata wang kripto memainkan peranan yang besar dalam hal ini. Oleh kerana cryptocurrency mempunyai konotasi yang agak negatif, negara dan organisasi berdebat mengenai apakah atau tidaknya menetapkan peraturan mengenai cryptocurrency. Meskipun beberapa negara telah mengambil langkah menuju peraturan, mungkin masih memerlukan waktu sebelum peraturan di seluruh dunia dicapai. Oleh itu, sangat penting bagi syarikat untuk berhati-hati ketika berurusan dengan cryptocurrency dan memastikan untuk memperhatikan pematuhan.

Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau komen setelah membaca artikel ini, jangan ragu untuk menghubungi Maxim Hodak, seorang peguam negara di Law & More melalui maxim.hodak@lawandmore.nl, atau Tom Meevis, peguam negara di Law & More melalui tom.meevis@lawandmore.nl, atau hubungi +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, 'Reële cryptocurrencies, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrencies.

[5] Laporan Fintech dan Perkhidmatan Kewangan: Pertimbangan Awal, Tabung Kewangan Antarabangsa 2017.

[6] Autoriteit Financiële Markten, 'Bitcoin Futures: AFM op', https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.