Prosedur Penilaian Kerosakan

Prosedur Penilaian Kerosakan

Keputusan mahkamah sering mengandungi perintah untuk salah satu pihak membayar ganti rugi yang ditentukan oleh negara. Oleh itu, para pihak dalam proses tersebut berdasarkan prosedur baru, yaitu prosedur penilaian kerosakan. Namun, dalam hal ini pihak-pihak tidak kembali ke tahap yang sama Sebenarnya, prosedur penilaian kerosakan dapat dianggap sebagai kelanjutan dari proses utama, yang hanya bertujuan untuk menentukan barang-barang kerosakan dan sejauh mana pampasan yang harus dibayar. Prosedur ini mungkin, misalnya, membimbangkan sama ada item kerosakan tertentu layak mendapat pampasan atau sejauh mana kewajiban pampasan dikurangkan kerana keadaan pihak yang cedera. Dalam hal ini, prosedur penilaian kerosakan berbeza dari prosiding utama, iaitu untuk menentukan asas tanggungjawab dan dengan itu peruntukan pampasan.

Prosedur Penilaian Kerosakan

Sekiranya asas tanggungjawab dalam prosiding utama telah ditentukan, pengadilan boleh merujuk pihak-pihak ke prosedur penilaian kerosakan. Walau bagaimanapun, rujukan seperti itu tidak selalu menjadi milik hakim dalam perbicaraan utama. Prinsip asasnya adalah bahawa hakim mesti, pada prinsipnya, memperkirakan kerosakan itu sendiri dalam keputusan di mana ia diperintahkan untuk membayar pampasan. Hanya jika penilaian kerosakan tidak mungkin dilakukan dalam proses utama, misalnya kerana menyangkut kerosakan di masa depan atau kerana siasatan lebih lanjut diperlukan, hakim dalam proses utama dapat menyimpang dari prinsip ini dan merujuk pihak-pihak ke prosedur penilaian kerosakan. Selain itu, prosedur penilaian kerosakan hanya dapat berlaku untuk kewajiban hukum untuk membayar ganti rugi, seperti yang berlaku secara lalai atau menyiksa. Oleh itu, prosedur penilaian kerosakan tidak mungkin dilakukan ketika berkewajiban membayar ganti rugi yang timbul dari tindakan undang-undang, seperti perjanjian.

Terdapat beberapa kelebihan untuk kemungkinan prosedur penilaian kerosakan yang terpisah tetapi seterusnya

Sesungguhnya, perbezaan antara prosedur penilaian kerosakan utama dan berikut memungkinkan untuk membincangkan terlebih dahulu mengenai isu liabiliti tanpa perlu juga menangani sejauh mana kerosakan dan menanggung kos yang besar untuk membuktikannya. Bagaimanapun, tidak boleh diputuskan bahawa hakim akan menolak tanggungjawab pihak lain. Dalam kes itu, perbincangan mengenai sejauh mana kerosakan dan kos yang ditanggung akan sia-sia. Di samping itu, ada kemungkinan pihak-pihak kemudian mencapai persetujuan di luar mahkamah mengenai jumlah pampasan, jika kewajiban telah ditentukan oleh pengadilan. Dalam kes itu, perbelanjaan dan usaha penilaian terhindar. Kelebihan penting lain bagi pihak menuntut adalah dari jumlah kos undang-undang. Apabila pihak menuntut dalam prosiding utama hanya membicarakan masalah liabiliti, kos prosiding dipadankan dengan tuntutan nilai yang belum ditentukan. Ini membawa kepada kos yang lebih rendah daripada jika sejumlah besar pampasan segera dituntut dalam proses utama.

Walaupun prosedur penilaian kerosakan dapat dilihat sebagai kelanjutan dari proses utama, ia harus dimulakan sebagai prosedur bebas. Ini dilakukan dengan memberikan penyataan kerosakan kepada pihak lain. Keperluan undang-undang yang juga dikenakan pada panggilan pengadilan harus dipertimbangkan. Dari segi kandungan, pernyataan kerosakan merangkumi "jalannya kerusakan yang menuntut pembubaran, ditentukan secara terperinci", dengan kata lain gambaran keseluruhan item kerosakan yang dituntut. Pada prinsipnya tidak perlu menuntut kembali pembayaran pampasan atau menyatakan jumlah yang tepat untuk setiap item kerosakan. Bagaimanapun, hakim harus secara bebas menganggarkan kerosakan berdasarkan fakta yang didakwa. Walau bagaimanapun, alasan tuntutan mesti dinyatakan dalam pernyataan kerosakan. Pernyataan kerosakan yang dibuat pada prinsipnya tidak mengikat dan ada kemungkinan untuk menambahkan item baru walaupun penyataan kerosakan telah diserahkan.

Proses selanjutnya untuk prosedur penilaian kerosakan adalah serupa dengan prosedur mahkamah biasa. Sebagai contoh, terdapat juga perubahan kesimpulan biasa dan perbicaraan di mahkamah. Bukti atau laporan pakar juga mungkin diminta dalam prosedur ini dan bayaran mahkamah akan dikenakan lagi. Adalah perlu bagi defendan untuk menubuhkan semula peguam dalam prosiding ini. Sekiranya defendan tidak muncul dalam prosedur penilaian kerosakan, kemungkiran mungkin diberikan. Ketika sampai pada keputusan akhir, di mana ia boleh diperintahkan untuk membayar semua bentuk pampasan, peraturan yang biasa juga berlaku. Penghakiman dalam prosedur penilaian kerosakan juga memberikan judul yang dapat dilaksanakan dan mempunyai akibat bahawa kerosakan telah ditentukan atau diselesaikan.

Untuk prosedur penilaian kerosakan, disarankan untuk berkonsultasi dengan peguam. Dalam kes defendan, ini perlu. Ini tidak pelik. Bagaimanapun, doktrin penilaian kerosakan sangat luas dan kompleks. Adakah anda menghadapi anggaran kerugian atau anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai prosedur penilaian kerosakan? Sila hubungi peguam dari Law & More. Law & More peguam adalah pakar dalam undang-undang prosedur dan penilaian kerosakan dan dengan senang hati memberikan anda nasihat undang-undang atau bantuan semasa prosedur tuntutan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.