Pemecatan, Belanda

Pemecatan, Belanda

Pemecatan adalah salah satu langkah paling meluas dalam undang-undang pekerjaan yang mempunyai akibat yang besar bagi pekerja. Itulah sebabnya anda sebagai majikan, tidak seperti pekerja, tidak boleh berhenti bekerja. Adakah anda berhasrat untuk memecat pekerja anda? Sekiranya demikian, anda mesti ingat syarat-syarat tertentu untuk pemecatan yang sah. Pertama sekali, adalah mustahak untuk menentukan sama ada pekerja yang ingin anda buang adalah dalam keadaan istimewa. Pekerja seperti itu menikmati perlindungan pemecatan. Anda boleh membaca mengenai akibatnya bagi anda sebagai majikan di laman web kami: Pembuangan laman web.

Alasan pemecatan

Anda juga mesti mendasarkan pemecatan pekerja anda dengan salah satu alasan berikut:

  • pemecatan ekonomi sekiranya satu atau lebih pekerjaan pasti hilang;
  • ketidakupayaan jangka panjang untuk bekerja sekiranya pekerja anda sakit atau tidak berupaya bekerja berterusan selama dua tahun atau lebih;
  • tidak berfungsi apabila anda dapat menunjukkan dengan motivasi bahawa pekerja anda tidak sesuai untuk melaksanakan tugasnya;
  • perbuatan atau peninggalan yang disalahkan semasa pekerja anda berkelakuan (serius) di tempat kerja;
  • hubungan pekerjaan terganggu jika pemulihan hubungan pekerjaan tidak lagi mungkin dan pemecatan tidak dapat dielakkan;
  • ketidakhadiran yang kerap jika pekerja anda secara berkala tidak datang bekerja, sakit atau cacat, dan ini mempunyai akibat yang tidak dapat diterima untuk operasi perniagaan anda;
  • pemecatan kerana alasan tinggal sekiranya keadaan sedemikian tidak wajar bagi anda sebagai majikan untuk membenarkan kontrak dengan pekerja anda berterusan;
  • keberatan hati untuk bekerja apabila anda duduk di meja bersama pekerja anda dan sampai pada kesimpulan bahawa kerja itu tidak dapat dilaksanakan dalam bentuk yang disesuaikan dan penugasan semula tidak menjadi masalah.

Sejak 1 Januari 2020, undang-undang tersebut memiliki alasan tambahan untuk pemecatan, yaitu tanah kumulatif. Ini bermaksud bahawa anda sebagai majikan juga boleh memberhentikan pekerja anda sekiranya keadaan dari beberapa alasan pemecatan memberi anda alasan yang mencukupi untuk melakukannya. Namun, sebagai majikan, anda bukan sahaja harus memilih pilihan anda untuk diberhentikan pada salah satu alasan undang-undang yang disebutkan di atas, tetapi juga membuktikan dan membuktikan keberadaannya. Pilihan untuk alasan pemecatan tertentu juga memerlukan prosedur pemecatan tertentu.

Prosedur pemecatan

Adakah anda memilih pemecatan kerana alasan perniagaan atau ketidakupayaan untuk bekerja (lebih dari 2 tahun)? Sekiranya demikian, anda sebagai majikan mesti memohon izin pemberhentian dari UWV. Untuk memenuhi syarat untuk mendapat izin tersebut, anda mesti memotivasi alasan pemecatan pekerja anda dengan betul. Pekerja anda kemudiannya berpeluang membela diri daripada perkara ini. UWV kemudian memutuskan sama ada pekerja tersebut boleh diberhentikan atau tidak. Sekiranya UWV memberikan izin untuk pemecatan dan pekerja anda tidak setuju, pekerja anda dapat mengemukakan petisi ke pengadilan kecamatan. Sekiranya yang terakhir mendapati pekerja itu benar, Pengadilan Negeri dapat memutuskan untuk mengembalikan kontrak pekerjaan atau memberikan pampasan kepada pekerja anda.

Adakah anda akan pergi diberhentikan atas sebab peribadi? Maka cara pengadilan kecamatan harus diikuti. Ini bukan jalan yang mudah. Sebagai majikan, anda mesti membuat fail yang luas berdasarkan yang dapat ditunjukkan bahawa pemecatan adalah satu-satunya pilihan. Hanya dengan itu mahkamah akan memberi anda kelulusan untuk permintaan untuk menamatkan kontrak pekerjaan dengan pekerja anda. Adakah anda mengemukakan permintaan pembatalan seperti itu? Maka pekerja anda bebas untuk membela diri terhadap perkara ini dan menyatakan mengapa dia tidak setuju dengan pemecatan tersebut atau mengapa pekerja anda percaya bahawa dia layak mendapat pesangon. Hanya jika semua persyaratan hukum telah dipenuhi, Pengadilan Negeri akan membatalkan kontrak kerja.

Walau bagaimanapun, dengan cara a pemecatan dengan persetujuan bersama, Anda dapat mengelakkan diri dari pergi ke UWV serta proses di pengadilan kecamatan dan dengan itu dapat menjimatkan kos. Sekiranya demikian, anda mesti mencapai perjanjian yang tepat dengan pekerja anda melalui rundingan. Apabila anda telah membuat perjanjian yang jelas dengan pekerja anda, perjanjian yang berkaitan kemudian akan dicatat dalam perjanjian penyelesaian. Contohnya, ini mungkin berisi peraturan tentang pembayaran pesangon yang akan diterima oleh pekerja anda dan apakah klausa bukan persaingan berlaku. Adalah penting bahawa perjanjian ini direkodkan secara sah di atas kertas. Itulah sebabnya adalah bijaksana agar perjanjian yang dibuat diperiksa oleh peguam yang pakar. Secara kebetulan, pekerja anda mempunyai 14 hari selepas menandatangani untuk kembali ke perjanjian yang dibuat.

Titik perhatian sekiranya pemecatan

Adakah anda telah memutuskan untuk memecat pekerja anda? Maka bijaksana juga memperhatikan perkara-perkara berikut:

Yuran Peralihan. Borang ini berkaitan dengan pampasan berkanun minimum yang akan ditentukan mengikut formula tetap yang anda berhutang kepada pekerja tetap atau fleksibel semasa anda meneruskan pemecatan. Dengan pengenalan WAB, akruan pembayaran peralihan ini berlaku dari hari kerja pertama pekerja anda dan pekerja atau pekerja semasa dalam masa percubaan juga berhak mendapat pembayaran peralihan. Namun, sebaliknya, kenaikan akrual pembayaran peralihan untuk pekerja anda dengan kontrak pekerjaan lebih dari sepuluh tahun akan dibatalkan. Dengan kata lain, menjadi "lebih murah" bagi anda sebagai majikan, dengan kata lain lebih mudah untuk memecat pekerja dengan kontrak pekerjaan jangka panjang.

Pampasan yang adil. Sebagai tambahan kepada pembayaran peralihan, sebagai pekerja, anda juga mungkin perlu membayar pesangon tambahan kepada pekerja anda. Ini akan berlaku terutamanya jika terdapat tindakan yang bersalah di pihak anda. Dalam konteks tindakan ini, misalnya, pemecatan pekerja tanpa alasan pemecatan yang sah, adanya intimidasi atau diskriminasi. Walaupun pampasan yang adil tidak terkecuali, ia hanya berkaitan dengan kes khas di mana mahkamah akan memberikan pampasan yang adil ini kepada pekerja. Sekiranya mahkamah memberikan pampasan yang adil kepada pekerja anda, ia juga akan menentukan jumlahnya berdasarkan keadaan.

Bil akhir. Pada akhir pekerjaannya, pekerja anda juga berhak untuk membayar hari percutian yang terkumpul. Berapa hari cuti pekerja anda berhak, bergantung pada apa yang telah dipersetujui dalam kontrak pekerjaan dan mungkin CLA. Cuti berkanun yang mana hak anda pekerja berhak adalah empat kali ganda jumlah hari bekerja dalam seminggu. Di hujung talian, anda hanya perlu membayar pekerja hari cuti yang terakru, tetapi belum diambil. Sekiranya pekerja anda juga berhak mendapat bulan ketiga belas atau bonus, perkara-perkara ini juga mesti dibincangkan dalam penyata akhir dan dibayar oleh anda.

Adakah anda majikan yang berhasrat untuk memecat pekerja anda? Kemudian hubungi Law & More. Pada Law & More kami memahami bahawa prosedur pemecatan tidak hanya rumit tetapi juga boleh mendatangkan akibat yang drastik bagi anda sebagai majikan. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi dan bersama-sama kami dapat menilai keadaan dan kemungkinan anda. Berdasarkan analisis ini, kami dapat memberi nasihat mengenai langkah seterusnya yang betul. Kami juga dengan senang hati memberi anda nasihat dan bantuan semasa prosedur pemecatan. Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai perkhidmatan kami atau mengenai pemecatan? Anda juga boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pemecatan dan perkhidmatan kami di laman web kami: Pembuangan laman web.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.