Perceraian dan keadaan sekitar virus korona

Perceraian dan keadaan sekitar virus korona

Coronavirus mempunyai kesan yang besar bagi kita semua. Kita mesti berusaha tinggal di rumah sebanyak mungkin dan bekerja dari rumah juga. Ini memastikan bahawa anda menghabiskan lebih banyak masa dengan pasangan anda setiap hari daripada yang anda lakukan sebelumnya. Kebanyakan orang tidak terbiasa menghabiskan banyak masa bersama setiap hari. Di beberapa isi rumah keadaan ini malah menyebabkan ketegangan yang diperlukan. Terutama bagi pasangan yang sudah menghadapi masalah hubungan sebelum krisis korona, keadaan semasa dapat menimbulkan situasi yang tidak dapat diatasi. Sebilangan pasangan mungkin membuat kesimpulan bahawa lebih baik bercerai. Tetapi bagaimana dengan itu semasa krisis korona? Bolehkah anda melamar perceraian walaupun ada langkah-langkah mengenai koronavirus untuk tinggal di rumah sebanyak mungkin?

Walaupun kaedah RIVM lebih ketat, anda masih boleh memulakan prosedur perceraian. Peguam perceraian dari Law & More dapat menasihati dan membantu anda dalam proses ini. Untuk prosedur perceraian, perbezaan boleh dibuat antara perceraian atas permintaan bersama dan perceraian sepihak. Sekiranya berlaku perceraian atas permintaan bersama, anda dan (bekas) pasangan anda mengemukakan satu petisyen. Selanjutnya, anda bersetuju dengan semua pengaturan. Permintaan perceraian sepihak adalah permintaan salah seorang daripada dua pasangan ke mahkamah untuk membubarkan perkahwinan. Sekiranya berlaku perceraian atas permintaan bersama, pendengaran mahkamah biasanya tidak diperlukan. Sekiranya terdapat permintaan perceraian sepihak, adalah kebiasaan menjadualkan perbicaraan lisan di mahkamah setelah putaran bertulis. Lebih banyak maklumat mengenai perceraian boleh didapati di halaman perceraian kami.

Akibat wabak coronavirus, mahkamah, mahkamah dan kolej khas bekerja dari jarak jauh dan dengan kaedah digital sebanyak mungkin. Untuk kes keluarga yang berkaitan dengan coronavirus, ada pengaturan sementara di mana pengadilan daerah pada prinsipnya hanya menangani secara lisan dengan kes-kes yang dianggap sangat mendesak melalui sambungan telefon (video). Sebagai contoh, kes dianggap sangat mendesak jika mahkamah berpendapat keselamatan anak-anak dipertaruhkan. Dalam kes keluarga yang kurang mendesak, mahkamah menilai sama ada sifat kes itu sesuai untuk dikendalikan secara bertulis. Sekiranya ini berlaku, para pihak akan diminta untuk menyetujui hal ini. Sekiranya pihak-pihak mempunyai keberatan terhadap prosedur tertulis, pengadilan masih dapat menjadwalkan perbicaraan lisan melalui sambungan telefon (video).

Apa maksudnya untuk keadaan anda?

Sekiranya anda dapat membincangkan mengenai prosedur perceraian antara satu sama lain dan ada kemungkinan untuk membuat pengaturan bersama, kami mengesyorkan agar anda lebih suka permintaan perceraian bersama. Sekarang ini secara amnya tidak memerlukan perbicaraan mahkamah dan perceraian dapat diselesaikan secara bertulis, ini adalah cara yang paling sesuai untuk bercerai semasa krisis korona. Pengadilan berusaha untuk membuat keputusan mengenai permohonan bersama dalam batas waktu yang ditetapkan oleh undang-undang, bahkan selama krisis korona.

Sekiranya anda tidak dapat mencapai persetujuan dengan (bekas) pasangan anda, anda akan terpaksa memulakan prosedur perceraian secara sepihak. Ini juga mungkin berlaku semasa krisis korona. Prosedur perceraian atas permintaan sepihak bermula dengan penyerahan petisyen di mana perceraian dan peruntukan tambahan (tunjangan, pembahagian harta pusaka, dll.) Diminta oleh pengacara salah satu pasangan. Petisyen ini kemudian dikemukakan kepada pasangan lain oleh seorang bailif. Pasangan yang lain kemudian boleh mengemukakan pembelaan bertulis dalam masa 6 minggu. Selepas ini, perbicaraan lisan secara amnya dijadualkan dan, pada asasnya, keputusan akan diikuti. Sebagai hasil dari tindakan korona, permohonan perceraian sepihak dapat berlangsung lebih lama sebelum perbicaraan lisan dapat dilakukan jika kes itu tidak dapat ditangani secara tertulis.

Dalam konteks ini, adalah mungkin untuk memulakan proses perceraian semasa krisis korona. Ini boleh menjadi permintaan bersama atau permohonan unilateral untuk perceraian.

Penceraian dalam talian semasa krisis korona di Law & More

Juga pada masa-masa istimewa ini perceraian peguam Law & More sedia melayani anda. Kami boleh memberi nasihat dan panduan kepada anda melalui panggilan telefon, panggilan video atau e-mel. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perceraian anda, jangan ragu untuk menghubungi pejabat kami. Kami dengan senang hati membantu anda!

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.