Perceraian melalui pengantaraan

Perceraian melalui pengantaraan

Perceraian sering disertai oleh perselisihan antara pasangan. Apabila anda dan pasangan berpisah dan tidak dapat bersetuju antara satu sama lain, konflik akan timbul yang dalam beberapa kes bahkan boleh meningkat. Perceraian kadang-kadang boleh menimbulkan keburukan pada seseorang kerana emosi mereka. Dalam kes sedemikian, anda boleh menghubungi peguam untuk mendapatkan hak undang-undang anda. Dia akan dapat memulakan prosiding undang-undang bagi pihak anda. Namun, ada kemungkinan besar anak-anak anda, misalnya, dapat menderita banyak akibatnya. Untuk mengelakkan ketegangan ini, anda juga boleh memilih perceraian melalui pengantaraan. Dalam praktiknya, ini sering disebut sebagai pengantaraan perceraian.

Perceraian melalui pengantaraan

Apakah pengantaraan?

Siapa sahaja yang mempunyai perselisihan ingin menyingkirkannya secepat mungkin. Selalunya perselisihan telah mencapai tahap yang tinggi sehingga kedua-dua pihak tidak lagi melihat jalan keluarnya. Perantaraan dapat mengubahnya. Mediasi adalah penyelesaian bersama perselisihan dengan bantuan mediator konflik berkecuali: mediator. Lebih banyak maklumat mengenai pengantaraan secara umum boleh didapati di laman web kami halaman pengantaraan.

Apakah faedah pengantaraan perceraian?

Perceraian yang tidak teratur dapat menyebabkan kesedihan dan kekecewaan selama bertahun-tahun yang akan datang. Pengantaraan adalah cara untuk mencari penyelesaian bersama dengan berunding, misalnya tentang cara berurusan dengan anak-anak, pembahagian wang, kemungkinan tunjangan dan perjanjian mengenai pencen.
Ketika pihak dapat mencapai kesepakatan dalam proses mediasi, kami akan memasukkannya dalam perjanjian penyelesaian. Selepas itu, perjanjian yang dibuat dapat disahkan oleh mahkamah.

Dalam perceraian di mana kedua-dua pihak saling berhadapan di mahkamah, salah satu pihak akan selalu mempunyai cara dan pihak lain adalah yang kalah, seperti dulu. Dalam pengantaraan, tidak ada yang kalah. Dalam pengantaraan, usaha dilakukan untuk menyelesaikan masalah bersama-sama, sehingga timbul situasi menang-menang bagi kedua belah pihak. Perkara ini sangat mustahak sekiranya pihak-pihak harus banyak berurusan sesama mereka selepas perceraian. Fikirkan, misalnya, keadaan kanak-kanak terlibat. Sekiranya demikian, adalah mustahak bahawa bekas pasangan masih boleh melalui satu pintu bersama selepas perceraian. Kelebihan lain dari pengantaraan ialah seringkali lebih murah dan tidak membebankan daripada proses undang-undang yang panjang.

Bagaimana pengantaraan berfungsi?

Dalam pengantaraan, pihak saling bercakap di bawah bimbingan pengantara profesional. Mediator adalah mediator bebas yang, bersama-sama dengan pihak-pihak, mencari jalan penyelesaian yang dapat diterima oleh semua orang. Pengantara tidak hanya melihat sisi hukum kes, tetapi juga masalah yang mendasari. Para pihak kemudian mencari jalan penyelesaian bersama, yang dicatat oleh orang tengah dalam perjanjian penyelesaian. Pengantara tidak menyatakan pendapat. Oleh itu, perantaraan didasarkan pada kehendak untuk mencapai kesepakatan bersama, secara yakin. Proses mediasi ini lebih lancar daripada perbicaraan di mahkamah. Sekarang setelah perjanjian dibuat bersama, ada juga kemungkinan besar pihak-pihak untuk mematuhinya.

Pengantara memastikan bahawa kedua-dua pihak dapat menceritakan kisah mereka sendiri dan satu sama lain didengarkan. Semasa perbualan dengan orang tengah akan diberikan perhatian yang cukup untuk emosi para pihak. Emosi itu perlu dibincangkan sebelum perjanjian yang baik dapat dibuat. Di samping itu, orang tengah memastikan bahawa perjanjian yang dibuat oleh para pihak adalah betul dari segi undang-undang.

Empat langkah dalam pengantaraan

  1. Temu ramah pengambilan. Dalam temu ramah pertama, orang tengah menjelaskan dengan jelas apa itu mediasi. Kemudian pihak menandatangani perjanjian pengantaraan. Dalam perjanjian ini, para pihak bersetuju bahawa perbualan itu dirahsiakan, bahawa mereka akan berpartisipasi secara sukarela dan bahawa mereka akan mengambil bahagian secara aktif dalam perbualan. Pihak bebas memutuskan proses mediasi pada bila-bila masa.
  2. Fasa pengintaian. Di bawah bimbingan orang tengah, konflik dianalisis sehingga semua sudut pandang dan kepentingan jelas.
  3. Fasa rundingan. Kedua-dua pihak tampil dengan penyelesaian yang mungkin. Mereka ingat bahawa penyelesaiannya mesti baik untuk kedua-dua pihak. Dengan cara ini, perjanjian yang diperlukan dibuat.
  4. Buat janji. Mediator akhirnya akan meletakkan semua perjanjian ini di atas kertas, misalnya, perjanjian penyelesaian, rancangan keibubapaan atau perjanjian perceraian. Ini kemudian diserahkan ke mahkamah untuk disahkan.

Adakah anda juga ingin mengatur perceraian anda dengan membuat persetujuan bersama? Atau adakah anda ingin mengetahui sama ada pengantaraan boleh menjadi penyelesaian yang baik untuk anda? Jangan ragu untuk menghubungi pejabat kami. Kami dengan senang hati akan membantu anda membuat pilihan untuk pengantaraan.  

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.