Perceraian dengan anak-anak: komunikasi adalah imej utama

Perceraian dengan anak-anak: komunikasi adalah kunci

Sebaik sahaja keputusan untuk bercerai telah dibuat, ada banyak perkara yang harus diatur dan dibincangkan. Rakan bercerai biasanya mendapati diri mereka berada di roller coaster emosi, sehingga sukar untuk mencapai kesepakatan yang wajar. Lebih sukar lagi apabila ada kanak-kanak yang terlibat. Kerana anak-anak, anda lebih kurang terikat antara satu sama lain seumur hidup. Anda mesti membuat pengaturan bersama. Ini menjadikan perceraian dengan anak-anak dalam semua kes lebih membebankan emosi dan memberi kesan yang besar kepada anak-anak. Untuk memisahkan sebaik mungkin, penting untuk membuat pilihan ini bersama-sama dan komunikasi yang baik antara kedua-dua pihak adalah faktor penting. Melalui komunikasi yang baik, anda dapat mencegah kerosakan emosi antara satu sama lain tetapi juga kepada anak-anak anda.

Berkomunikasi dengan bekas rakan kongsi anda

Kami memutuskan hubungan yang kami mulakan dengan penuh harapan dan niat yang terbaik. Dalam hubungan, anda sering mempunyai corak yang tetap di mana anda saling bertindak sebagai pasangan. Perceraian adalah masa untuk menerobos corak itu. Dan untuk melihat sendiri, kerana anda ingin melakukan perkara yang berbeza dari sekarang, untuk diri sendiri tetapi juga untuk anak-anak anda. Namun, kadang-kadang terdapat kekecewaan dan salah faham. Asas setiap hubungan adalah komunikasi. Sekiranya kita melihat di mana terdapat kesilapan dalam komunikasi kita, ternyata kegagalan biasanya tidak berpunca dari isi perbualan tetapi dari cara sesuatu diperkatakan. Orang lain sepertinya tidak 'memahami' anda dan sebelum anda mengetahuinya anda mendapati diri anda berada dalam perangkap lama yang sama. Menerima dan memproses perceraian adalah tugas yang sukar bagi seorang anak. Oleh kerana komunikasi yang lemah antara bekas rakan kongsi, anak-anak dapat mengembangkan lebih banyak masalah psikologi.

Kesan perceraian terhadap anak-anak

Perceraian adalah peristiwa yang menyakitkan yang sering disertai konflik. Ini boleh mempengaruhi pasangan secara fizikal dan psikologi, tetapi juga anak-anak. Akibat perceraian yang paling biasa bagi kanak-kanak adalah rendah diri, masalah tingkah laku, kegelisahan dan perasaan tertekan. Apabila perceraian sangat konflik dan rumit, akibatnya bagi anak-anak juga lebih serius. Membangun hubungan yang aman dengan ibu bapa adalah tugas perkembangan penting bagi anak-anak kecil. Lekapan yang selamat memerlukan keadaan yang baik, seperti ibu bapa yang ada yang menawarkan kedamaian, keselamatan, kestabilan dan kepercayaan. Keadaan ini mengalami tekanan semasa dan selepas perceraian. Semasa berpisah, penting bagi anak-anak kecil untuk dapat terus menjalin hubungan dengan ibu bapa mereka. Hubungan selamat dengan kedua ibu bapa adalah penting di sini. Keterikatan yang tidak selamat dapat menyebabkan berkurangnya keyakinan diri, penurunan daya tahan dan masalah tingkah laku. Anak-anak juga sering mengalami perpisahan sebagai keadaan tertekan yang tidak dapat mereka kendalikan atau dipengaruhi. Dalam situasi tekanan yang tidak terkawal, kanak-kanak cenderung (cuba) mengabaikan atau menafikan masalah tersebut dan bahkan mengambil bentuk tekanan selepas trauma. Tekanan juga boleh menyebabkan konflik kesetiaan. Kesetiaan adalah ikatan semula jadi antara ibu bapa dan anak yang timbul semasa kelahiran di mana seorang anak hampir selalu setia kepada kedua ibu bapanya. Dalam konflik kesetiaan, salah satu atau kedua ibu bapa mungkin sangat bergantung pada anak mereka. Dalam perceraian yang rumit, ibu bapa kadang-kadang secara sedar atau tidak sedar dapat memaksa anak mereka memilih. Ini menimbulkan konflik dalaman pada anak, yang secara semula jadi ingin setia kepada kedua ibu bapa. Harus memilih adalah tugas putus asa untuk anak dan sering menyebabkan dia berusaha memilih antara kedua ibu bapa. Mungkin seorang anak pulang ke rumah ibu dari hujung minggu bersama ayah dan mengatakan kepada ayah bahawa itu sangat baik, tetapi pada ibu bahawa ia sangat membosankan. Kajian menunjukkan bahawa penting bagi seorang anak untuk mendapatkan persetujuan dari satu ibu bapa untuk bersenang-senang dengan yang lain. Dalam beberapa perceraian, kanak-kanak itu boleh menganggap dia bertanggungjawab atau bertanggungjawab terhadap kesejahteraan ibu bapa. Kanak-kanak tersebut (dan / atau merasa) diminta untuk mengambil rawatan yang tidak betul. Kesan di atas adalah perkara biasa dalam perceraian ibu bapa di mana terdapat banyak kesalahan komunikasi dan ketegangan antara ibu bapa.

Menghalang perceraian

 Sebagai ibu bapa, anda mahukan yang terbaik untuk anak anda, jadi itu adalah alasan untuk mengelakkan masalah komunikasi. Di bawah ini, kami menawarkan beberapa petua untuk memastikan anda terus berkomunikasi dengan bekas pasangan anda dalam tempoh perceraian yang sukar:

  • Penting untuk terus saling melihat dan berbual secara bersemuka. Cuba untuk tidak membuat keputusan yang sukar melalui WhatsApp atau panggilan telefon.
  • Dengarkan orang lain (tetapi lihatlah dirimu sendiri!) Dengarkan orang lain dengan teliti dan hanya bertindak balas terhadap apa yang dia katakan. Jangan bawa perkara yang tidak berkaitan dengan perbualan ini.
  • Sentiasa berusaha untuk tetap tenang dan saling menghormati antara satu sama lain. Sekiranya anda melihat emosi meningkat semasa perbualan, hentikan sehingga anda dapat meneruskannya dengan tenang di kemudian hari.
  • Sekiranya anda segera meletakkan semua tuntutan anda di atas meja semasa perbualan, ini mungkin akan melemahkan pasangan anda. Oleh itu, cubalah membuat keputusan dengan tenang mengenai sesuatu perkara satu persatu.
  • Setiap kali anda membincangkan sesuatu perkara, selalu berusaha agar bekas pasangan anda bertindak balas dan bersuara. Ini akan memberi anda idea yang jelas mengenai apa yang difikirkan oleh bekas pasangan anda mengenai perkara ini.
  • Dalam perbincangan tersebut, cubalah menyelesaikan perkara-perkara daripada membenci perkara bekas pasangan anda. Anda akan melihat bahawa dengan sikap positif, anda akan mempunyai perbualan yang lebih baik.
  • Untuk membantu perbualan, adalah berguna untuk mengelakkan kata-kata tertutup seperti 'selalu' dan 'tidak pernah'. Dengan cara ini, anda membuat perbualan terbuka dan anda boleh terus melakukan perbualan yang baik.
  • Pastikan anda memasuki temu duga dengan bersedia. Ini termasuk memikirkan perkara-perkara yang mungkin rumit atau beremosi bagi anda.
  • Setuju bahawa kerengsaan harus dinyatakan secara langsung, dan tidak terus dibendung.
  • Bercakap tentang perbualan yang anda lakukan dengan orang di sekeliling anda. Dengan cara ini anda mempunyai jalan keluar untuk emosi anda dan mereka dapat membantu anda meletakkan sesuatu dalam perspektif atau memberi anda petua lebih lanjut untuk perbualan masa depan.

Khidmat Bantuan

Terdapat pelbagai bentuk pertolongan yang tersedia ketika perceraian itu sukar, selain sokongan peguam dan / atau orang tengah anda. Contohnya, anda boleh mendapatkan sokongan daripada orang yang dekat dengan anda, pekerja sosial atau rakan yang menderita. Ketika datang untuk menyokong anak-anak, ada organisasi sukarela dan perkhidmatan belia yang dapat menawarkan bimbingan. Bercakap mengenai pilihan yang sukar memberikan ketenangan fikiran, kejelasan dan menyumbang kepada sikap positif.

Kunci dan kunci

Kepentingan anak-anak harus didahulukan nampaknya jelas, dan oleh itu tidak perlu disebut. Tetapi ia boleh menjadi kunci penting jika anda tidak dapat menyelesaikan sesuatu bersama: fikirkan apa yang anak-anak mahukan? Itu menyelesaikan banyak perbincangan. Mengenali corak di mana anda terjebak bersama adalah langkah pertama untuk menghentikannya. Cara menghentikan corak seperti itu bukanlah tugas yang mudah: ini adalah sukan kelas atas dan mengharuskan anda, sebagai ibu bapa, untuk melihat apa yang diperlukan untuk anak-anak dan dari mana emosi anda berasal ketika berkomunikasi dengan bekas pasangan anda. Cara terpantas untuk masa depan adalah mengenali apa yang mempengaruhi anda dan berani bertanya kepada diri sendiri soalan yang menyebabkan anda terkurung dan tidak lagi dapat membincangkan masalah secara rasional dengan ibu bapa yang lain. Dan di sinilah kuncinya terletak.

Adakah anda merancang perceraian dan adakah anda ingin mengatur semuanya dengan sebaik mungkin untuk anak-anak anda? Atau adakah anda masih menghadapi masalah selepas perceraian? Jangan teragak-agak untuk menghubungi peguam perceraian of Law & More. Kami dengan senang hati akan menasihati dan membantu anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.