Adat Belanda

Risiko dan akibat membawa produk terlarang

Adat Belanda: risiko dan akibat membawa produk terlarang ke Belanda

Apabila melawat negara asing dengan kapal terbang, umum mengetahui seseorang itu perlu melepasi kastam di lapangan terbang. Orang yang melawat Belanda perlu lulus kastam di Lapangan Terbang Schiphol contohnya atau Eindhoven Lapangan Terbang. Selalunya berlaku bahawa beg penumpang mengandungi produk terlarang, yang kemudiannya memasuki Belanda dengan sengaja atau akibat kejahilan atau ketidakpedulian. Tanpa mengira sebabnya, akibat daripada tindakan ini boleh menjadi teruk. Di Belanda, kerajaan telah memberikan pihak kastam kuasa khas untuk mengeluarkan penalti jenayah atau pentadbiran itu sendiri. Kuasa ini telah ditetapkan dalam Algemene Douanewet (Akta Kastam Am). Secara khususnya, yang mana sekatan yang ada dan sejauh manakah sekatan ini sebenarnya boleh dikenakan? Baca di sini!

The 'Algemene Douanetwet'

Undang-undang jenayah Belanda secara amnya mengetahui prinsip wilayah. Kanun Jenayah Belanda mengandungi peruntukan yang menyatakan bahawa Kod ini berlaku untuk semua orang yang melakukan kesalahan jenayah di Belanda. Ini bermaksud bahawa kewarganegaraan atau negara tempat tinggal orang yang melakukan kesalahan itu bukanlah kriteria yang menentukan. Algemene Douanewet didasarkan pada prinsip yang sama dan berlaku untuk adat istiadat-situasi yang berlaku di wilayah Belanda. Sekiranya Algemene Douanewet tidak memberikan peraturan khusus, seseorang boleh bergantung pada peruntukan umum antara lain Kanun Jenayah Belanda ('Wetboek van Strafrecht') dan Undang-Undang Pentadbiran Am ('Algemene Wet Bestuursrecht' atau 'Awb'). Dalam Algemene Douanewet terdapat penekanan terhadap sekatan jenayah. Selanjutnya, terdapat perbezaan dalam situasi di mana pelbagai jenis sekatan dapat dikenakan.

Belanda membebankan risiko dan akibat membawa produk terlarang ke Belanda

Hukuman pentadbiran

Denda pentadbiran boleh dikenakan: ketika barang tidak diserahkan ke pabean, ketika seseorang tidak mematuhi syarat lesen, ketika tidak ada barang di tempat penyimpanan, ketika formalitas untuk menyelesaikan prosedur pabean untuk barang yang dibawa ke EU tidak bertemu dan ketika barang tidak sampai tepat pada masanya tujuan kastam. Denda pentadbiran boleh mencapai ketinggian + - EUR 300, -, atau dalam kes lain, ketinggian maksimum 100% dari jumlah tugas.

Hukuman jenayah

Kemungkinan besar hukuman jenayah akan dikenakan sekiranya barang terlarang memasuki Belanda semasa tiba di lapangan terbang. Hukuman jenayah misalnya dapat dikenakan ketika barang diimport ke Belanda yang menurut undang-undang mungkin tidak diimport atau yang telah dinyatakan dengan salah. Kecuali untuk contoh tindakan jenayah ini, Algemene Douanewet menerangkan pelbagai tindakan jenayah lain. Denda jenayah biasanya boleh mencapai ketinggian maksimum EUR 8,200 atau ketinggian jumlah tugas yang dielakkan, apabila jumlah ini lebih tinggi. Sekiranya berlaku tindakan yang disengajakan, denda maksimum di bawah Algemene Douanewet boleh mencapai ketinggian EUR 82,000 atau ketinggian jumlah tugas yang dielakkan, apabila jumlah ini lebih tinggi. Dalam beberapa kes, Algemene Douanewet menetapkan hukuman penjara. Dalam kes itu, tindakan atau peninggalan dapat dilihat sebagai suatu kejahatan. Apabila Algemene Douanewet tidak menetapkan hukuman penjara tetapi hanya denda, tindakan atau peninggalan tersebut dapat dilihat sebagai suatu kesalahan. Hukuman penjara maksimum yang termasuk dalam Algemene Douanewet adalah hukuman enam tahun. Apabila barang terlarang diimport ke Belanda, hukumannya boleh menjadi hukuman empat tahun. Denda akan berlaku dalam kes sedemikian maksimum EUR 20,500.

Prosedur

  • Prosedur pentadbiran: prosedur pentadbiran berbeza dengan prosedur jenayah. Bergantung pada keparahan tindakan itu, prosedur pentadbirannya mungkin mudah atau lebih rumit. Sekiranya berlaku tindakan yang boleh dikenakan denda kurang dari EUR 340, - prosedurnya biasanya mudah. Apabila kesalahan diperhatikan yang boleh dikenakan denda pentadbiran, ini akan disampaikan kepada orang yang berkenaan. Notis itu mengandungi penemuan. Sekiranya berlaku tindakan yang denda boleh lebih tinggi daripada EUR 340, - prosedur yang lebih terperinci perlu diikuti. Pertama, orang yang terlibat mesti menerima notis bertulis mengenai niat untuk menjatuhkan denda pentadbiran. Ini memberi dia kemungkinan untuk menolak denda. Selepas itu akan diputuskan (dalam masa 13 minggu) apakah denda akan dikenakan atau tidak. Di Belanda seseorang dapat membantah keputusan oleh badan pentadbiran (pemeriksa) dalam masa enam minggu setelah keputusan tersebut. Keputusan akan dipertimbangkan semula dalam jangka masa enam minggu. Selepas itu, juga boleh membawa keputusan tersebut ke mahkamah.
  • Prosedur jenayah: Apabila kesalahan jenayah dikesan, laporan rasmi akan dibuat, berdasarkan mana perintah hukuman dapat dikeluarkan. Apabila perintah hukuman dikeluarkan dengan jumlah yang lebih tinggi daripada EUR 2,000, suspek mesti didengar terlebih dahulu. Salinan perintah hukuman akan diberikan kepada suspek. Pemeriksa atau pegawai yang dilantik akan menentukan masa di mana denda mesti dibayar. Selepas empat belas hari setelah menerima salinan perintah hukuman oleh suspek, denda itu dapat dikembalikan. Apabila suspek tidak bersetuju dengan perintah hukuman, dia boleh menolak perintah hukuman di jabatan pendakwaan awam Belanda dalam masa dua minggu. Ini akan menghasilkan penilaian kembali kes, setelah itu perintah hukuman dapat dibatalkan, diubah atau seseorang dapat dipanggil ke pengadilan. Mahkamah kemudian akan memutuskan apa yang berlaku. Dalam kasus yang lebih parah, laporan resmi seperti yang disebutkan dalam kalimat pertama dari perenggan sebelumnya harus terlebih dahulu dikirimkan kepada jaksa penuntut umum, yang kemudian dapat mengambil kasusnya. Jaksa pendakwa raya juga boleh memutuskan untuk menyerahkan semula kes itu kepada pemeriksa. Apabila hukuman tidak dibayar, hukuman penjara dapat dipatuhi.

Ketinggian penalti

Garis panduan penalti disertakan dalam Algemene Douanewet. Ketinggian tertentu dari hukuman ditentukan oleh pemeriksa atau pegawai yang ditunjuk atau jaksa penuntut umum (yang terakhir hanya dalam hal tindakan jenayah), dan akan ditetapkan dalam perintah hukuman (strafbeschikking) atau keputusan pentadbiran (beschikking ). Seperti yang dijelaskan sebelumnya, seseorang dapat mengemukakan keberatan terhadap keputusan administratif ('bezwaar maken') di badan pentadbiran atau seseorang dapat menolak perintah hukuman di pihak jaksa penuntut umum. Selepas penentangan terakhir ini, mahkamah akan membuat keputusan mengenai perkara itu.

Bagaimana hukuman ini dikenakan?

Perintah hukuman atau keputusan pentadbiran biasanya akan diambil beberapa saat setelah kejadian, kerana memerlukan beberapa prosedur / pentadbiran untuk meletakkan semua maklumat yang relevan di atas kertas. Walaupun demikian, adalah fenomena yang diketahui di bawah undang-undang Belanda (terutama undang-undang jenayah Belanda) bahawa, dalam keadaan tertentu, dapat segera membayar perintah hukuman. Contoh yang baik adalah pembayaran langsung hukuman penjara sekiranya memiliki dadah di perayaan Belanda. Namun, hal ini tidak pernah dianjurkan, kerana membayar denda dengan segera merupakan pengakuan bersalah, dengan banyak kemungkinan akibat seperti catatan jenayah. Walaupun begitu, disarankan untuk membayar atau menolak denda dalam masa yang ditentukan. Apabila setelah beberapa peringatan hukuman masih belum dibayar, seseorang biasanya akan meminta pertolongan dari seorang bailif untuk mendapatkan semula jumlahnya. Apabila ini tidak terbukti berkesan, hukuman penjara dapat dijatuhkan.

Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau komen lebih lanjut setelah membaca artikel ini, jangan ragu untuk menghubungi mr. Maxim Hodak, peguam negara di Law & More melalui maxim.hodak@lawandmore.nl atau mr. Tom Meevis, peguam negara di Law & More melalui tom.meevis@lawandmore.nl atau hubungi kami di +31 (0) 40-3690680.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.