Bekas rakan kongsi yang berhak untuk penyelenggaraan tidak mahu bekerja - imej

Bekas pasangan yang berhak mendapat nafkah tidak mahu bekerja

Di Belanda, nafkah adalah sumbangan kewangan untuk perbelanjaan sara hidup bekas pasangan dan anak-anak selepas perceraian. Ini adalah jumlah yang anda terima atau perlu bayar setiap bulan. Sekiranya anda tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk menyara diri, anda berhak mendapat tunjangan. Sekiranya anda mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk menyara diri anda tetapi bekas pasangan anda tidak, anda mungkin diminta untuk membayar tunjangan. Taraf hidup pada masa perkahwinan diambil kira. Pemberian sokongan suami isteri berdasarkan kepada keperluan pihak yang berhak dan kemampuan kewangan pihak yang diwajibkan. Dalam praktiknya, ini sering menjadi topik perbincangan antara pihak-pihak. Mungkin bekas pasangan anda menuntut ganti rugi semasa dia benar-benar bekerja sendiri. Anda mungkin menganggap ini sangat tidak adil, tetapi apa yang boleh anda lakukan dalam kes sedemikian?

Sokongan rohani

Orang yang menuntut sokongan suami isteri mesti dapat membuktikan bahawa dia tidak mempunyai atau tidak cukup pendapatan untuk menyokongnya dan bahawa dia juga tidak dapat menjana pendapatan itu. Sekiranya anda berhak mendapat sokongan suami isteri, titik permulaannya ialah anda mesti melakukan segala daya untuk menyediakan diri. Tugas ini berasal dari undang-undang dan juga disebut sebagai kewajiban usaha. Ini bermaksud bahawa bekas rakan kongsi yang berhak mendapat tunjangan diharapkan dapat mencari pekerjaan dalam tempoh dia menerima tunjangan.

Kewajipan untuk melakukan usaha adalah subjek banyak pengadilan dalam praktiknya. Pihak yang berkewajiban sering berpendapat bahawa pihak yang berhak dapat bekerja dan menjana pendapatan dengan cara itu. Dengan berbuat demikian, pihak yang berkewajiban sering mengambil posisi bahawa penerima harus dapat memperoleh wang yang cukup untuk menyara dirinya. Untuk menyokong pandangannya, pihak yang berkewajiban dapat mengemukakan bukti, misalnya, kursus pendidikan yang diikuti oleh penerima dan pekerjaan yang tersedia. Dengan cara ini, pihak yang berkewajiban berusaha untuk menjelaskan dengan jelas bahawa tidak perlu membayar nafkah, atau setidaknya sesedikit mungkin.

Dari undang-undang kes, kewajiban pemiutang pemeliharaan untuk berusaha mencari pekerjaan tidak boleh dipandang ringan. Pemiutang penyelenggaraan harus membuktikan dan membuktikan bahawa dia telah melakukan usaha yang mencukupi untuk menghasilkan (lebih) kemampuan memperoleh pendapatan. Oleh itu, pemiutang penyelenggaraan perlu membuktikan bahawa dia memerlukan. Apa yang dimaksudkan dengan 'menunjukkan' dan 'membuat cukup' upaya dinilai dalam praktik per kasus tertentu.

Dalam beberapa kes, pemiutang pemeliharaan tidak dapat dipegang oleh kewajiban usaha ini. Ini boleh dipersetujui dalam perjanjian perceraian, misalnya. Anda juga dapat memikirkan situasi berikut yang timbul dalam praktiknya: kedua-dua pihak bercerai dan suami harus membayar sokongan pasangan dan anak. Setelah 7 tahun, dia meminta pengadilan untuk mengurangi tunjangan itu, kerana dia berpendapat wanita itu seharusnya dapat mendukung dirinya sekarang. Pada persidangan itu, kelihatan bahawa pasangan itu telah bersetuju semasa perceraian bahawa wanita itu akan menjaga anak-anak setiap hari. Kedua-dua kanak-kanak itu mempunyai masalah yang rumit dan memerlukan rawatan intensif. Wanita itu bekerja kira-kira 13 jam seminggu sebagai pekerja sementara. Oleh kerana dia mempunyai sedikit pengalaman kerja, sebahagiannya kerana menjaga anak-anak, tidak mudah baginya untuk mencari pekerjaan tetap. Oleh itu, pendapatannya sekarang berada di bawah tahap bantuan sosial. Dalam keadaan seperti ini, wanita itu tidak diharuskan untuk memenuhi kewajibannya sepenuhnya untuk berusaha dan memperluas pekerjaannya sehingga dia tidak perlu lagi bergantung pada dukungan suami.

Contoh di atas menunjukkan bahawa penting bagi pihak yang berkewajiban untuk mengawasi apakah penerima memenuhi kewajibannya untuk berusaha untuk menjana pendapatan. Sekiranya bukti menunjukkan sebaliknya atau jika ada kecurigaan lain bahawa kewajiban menjana pendapatan tidak dipenuhi, mungkin bijaksana bagi pihak yang diwajibkan untuk memulai proses hukum agar kewajiban pemeliharaan diperiksa sekali lagi. Peguam keluarga kami yang berpengalaman dengan senang hati akan memberitahu anda mengenai kedudukan anda dan membantu anda dalam proses tersebut.

Adakah anda mempunyai soalan mengenai tunjangan atau adakah anda ingin melamar, menukar atau menamatkan tunjangan? Kemudian hubungi peguam undang-undang keluarga di Law & More. Peguam kami pakar dalam (semula) mengira tunjangan. Sebagai tambahan, kami dapat membantu anda dalam proses penyelenggaraan yang mungkin. Peguam di Law & More adalah pakar dalam bidang undang-undang peribadi dan keluarga dan dengan senang hati akan membimbing anda melalui proses ini, mungkin bersama dengan pasangan anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.