Failkan aduan tentang imej mahkamah

Buat aduan mengenai mahkamah

Penting bahawa anda mempunyai dan mengekalkan keyakinan terhadap Badan Kehakiman. Itulah sebabnya anda boleh membuat aduan sekiranya anda merasakan bahawa pengadilan atau anggota kakitangan mahkamah tidak memperlakukan anda dengan betul. Anda harus menghantar surat kepada dewan mahkamah itu. Anda mesti melakukan ini dalam masa satu tahun dari kejadian itu.

Kandungan surat aduan

Sekiranya anda merasa bahawa anda tidak diperlakukan sebagaimana mestinya oleh anggota staf atau hakim mahkamah undang-undang, mahkamah rayuan, Tribunal Rayuan Perdagangan dan Industri (CBb) atau Tribunal Rayuan Pusat (CRvB), anda boleh membuat aduan. Ini mungkin berlaku, misalnya, jika anda harus menunggu terlalu lama untuk menjawab surat anda atau untuk menangani kes anda. Atau jika anda merasa bahawa anda tidak ditangani dengan betul oleh satu atau lebih orang yang bekerja di mahkamah atau cara seseorang di mahkamah mengarahkan anda. Keluhan juga boleh mengenai nada, kata-kata atau reka bentuk huruf atau tentang tidak memberi maklumat, memberi maklumat terlambat, memberikan maklumat yang salah atau memberikan maklumat yang tidak lengkap. Dalam hampir semua kes, aduan berkenaan dengan diri sendiri. Anda tidak boleh mengadu cara pengadilan memperlakukan orang lain; itu untuk orang itu lakukan. Melainkan jika anda mengemukakan aduan bagi pihak seseorang yang anda mempunyai kewibawaan atau penjaga, misalnya anak kecil anda atau seseorang yang berada di bawah jagaan anda.

PERHATIAN: Sekiranya anda tidak setuju dengan keputusan pengadilan atau keputusan yang diambil oleh pengadilan selama menangani kes anda, anda tidak dapat mengajukan aduan mengenainya. Ini harus dilakukan melalui prosedur lain seperti mengajukan banding terhadap keputusan tersebut.

Mengemukakan aduan

Anda boleh mengemukakan aduan anda ke pengadilan di mana tuntutan anda ditangguhkan. Anda mesti melakukan ini dalam masa satu tahun selepas kejadian itu. Anda harus menghantar aduan anda ke dewan pengadilan yang berkenaan. Sebilangan besar mahkamah membenarkan anda mengemukakan aduan anda secara digital. Untuk melakukannya, pergi ke www.rechtspraak.nl dan di lajur sebelah kiri, di bawah tajuk 'ke pengadilan', pilih 'Saya ada aduan'. Pilih mahkamah yang berkenaan dan isi borang aduan digital. Anda kemudian boleh menghantar borang ini ke pengadilan melalui e-mel atau melalui surat biasa. Anda juga boleh mengemukakan aduan anda ke pengadilan secara bertulis tanpa borang ini. Surat anda mesti mengandungi maklumat berikut:

  • jabatan atau orang tentang siapa anda mempunyai aduan;
  • Sebab mengapa anda mengeluh, apa sebenarnya yang berlaku dan bila;
  • nama, alamat dan nombor telefon anda;
  • tandatangan anda;
  • mungkin salinan dokumen yang berkaitan dengan aduan anda.

Mengendalikan aduan

Setelah menerima aduan anda, pertama-tama kami akan memeriksa sama ada ia dapat ditangani. Sekiranya ini tidak berlaku, anda akan dimaklumkan secepat mungkin. Mungkin juga berlaku bahawa aduan anda adalah tanggungjawab badan lain atau mahkamah lain. Sekiranya demikian, pengadilan akan, jika memungkinkan, akan mengemukakan aduan anda dan memberitahu anda mengenai penerusan ini. Sekiranya anda merasa bahawa aduan anda dapat diselesaikan dengan mudah, misalnya melalui percakapan (telefon), pengadilan akan menghubungi anda secepat mungkin. Sekiranya aduan anda ditangani, prosedurnya adalah seperti berikut:

  • Pentadbiran mahkamah akan memberitahu orang-orang mengenai siapa anda mengadu aduan anda;
  • Sekiranya perlu, anda akan diminta untuk memberikan maklumat tambahan mengenai acara tersebut;
  • Selepas itu, dewan pengadilan menjalankan siasatan;
  • Pada prinsipnya, anda akan diberi kesempatan untuk menjelaskan lebih lanjut mengenai aduan anda kepada dewan pengadilan atau kepada sebuah jawatankuasa penasihat aduan. Orang yang berkaitan dengan aduan tidak akan mengendalikan aduan itu sendiri;
  • Akhirnya, dewan pengadilan mengambil keputusan. Anda akan dimaklumkan mengenai keputusan ini secara bertulis. Ini biasanya dilakukan dalam masa 6 minggu.

Adakah anda mempunyai sebarang pertanyaan akibat blog ini? Kemudian sila hubungi Law & More. Peguam kami dengan senang hati akan menasihati anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.