Hak cipta: bilakah kandungannya terbuka untuk umum?

Undang-undang harta intelek terus berkembang dan berkembang pesat baru-baru ini. Ini dapat dilihat, antara lain, dalam undang-undang hak cipta. Pada masa kini, hampir semua orang berada di Facebook, Twitter atau Instagram atau mempunyai laman web sendiri. Oleh itu, orang membuat lebih banyak kandungan daripada yang biasa mereka buat, yang sering diterbitkan secara terbuka. Lebih-lebih lagi, pelanggaran hak cipta berlaku lebih kerap daripada yang berlaku pada masa lalu, misalnya kerana foto diterbitkan tanpa izin dari pemiliknya atau kerana internet memudahkan pengguna mendapatkan akses ke kandungan haram.

Penerbitan kandungan yang berkaitan dengan hak cipta telah memainkan peranan penting dalam tiga keputusan terakhir dari Mahkamah Kehakiman Kesatuan Eropah. Dalam kes-kes ini, konsep 'membuat kandungan tersedia untuk umum' dibincangkan. Secara lebih jelas, ia dibincangkan sama ada tindakan berikut termasuk dalam 'menyediakan untuk umum':

  • Menerbitkan hyperlink ke foto yang dibebaskan secara tidak sah dan dibocorkan
  • Menjual pemain media yang menyediakan akses ke kandungan digital tanpa kebenaran pemegang hak berkenaan dengan kandungan ini
  • Memudahkan sistem yang membolehkan pengguna mengesan dan memuat turun karya yang dilindungi (The Pirate Bay)

Dalam undang-undang hak cipta

'Membuat tersedia untuk umum', menurut Mahkamah, tidak boleh didekati secara teknis, tetapi berfungsi. Menurut hakim Eropah, rujukan untuk karya yang dilindungi hak cipta yang disimpan di tempat lain disamakan dengan, misalnya, penyediaan DVD yang disalin secara tidak sah.[1] Dalam kes seperti itu, mungkin ada pelanggaran hak cipta. Oleh itu, dalam undang-undang hak cipta, kami melihat perkembangan yang lebih fokus pada cara pengguna memperoleh akses ke kandungan.

Baca lebih lanjut: http://assets.budh.nl/advocatenblad/pdf/ab_10_2017.pdf

[1] Sanoma / GeenStijl: ECLI: EU: C: 2016: 644; BREIN / Filmspeler: ECLI: EU: C: 2017: 300; BREIN / Ziggo & XS4ALL: ECLI: EU: C: 2017: 456.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.