Tolong, saya ditangkap Image

Tolong, saya ditangkap

Apabila anda dihalang sebagai suspek oleh pegawai penyiasat, dia mempunyai hak untuk memastikan identiti anda supaya dia tahu dengan siapa dia berurusan.

Bagaimanapun, penahanan suspek boleh berlaku melalui dua cara iaitu merah atau tidak.

Bertangan merah

Adakah anda telah ditemui dalam tindakan melakukan kesalahan jenayah? Kemudian sesiapa sahaja boleh menangkap anda. Apabila pegawai penyiasat melakukan ini, pegawai akan membawa anda terus ke tempat untuk disoal siasat. Perkara pertama yang akan dikatakan oleh pegawai penyiasat kepada anda apabila dia menangkap anda secara kasar ialah: "Anda mempunyai hak untuk berdiam diri, dan anda mempunyai hak untuk mendapatkan peguam". Sebagai suspek, anda mempunyai hak apabila anda ditangkap, dan anda mesti mengambil perhatian tentang hak ini. Contohnya, anda tidak diwajibkan untuk menjawab soalan, peguam boleh membantu anda, anda mempunyai hak untuk mendapatkan jurubahasa, dan anda boleh memeriksa dokumen perbicaraan anda. Pegawai penyiasat kemudian juga mempunyai hak apabila anda ditangkap. Sebagai contoh, pegawai penyiasat boleh menggeledah mana-mana tempat dan memeriksa mana-mana pakaian atau objek yang anda bawa.

Bukan merah jambu

Jika anda disyaki melakukan kesalahan merahsiakan, anda akan ditangkap oleh pegawai penyiasat atas arahan pendakwa raya. Walau bagaimanapun, syak wasangka ini mesti berkaitan dengan jenayah yang mana penahanan pra-perbicaraan dibenarkan. Ini adalah kesalahan yang mana hukuman penjara empat tahun atau lebih telah dikenakan. Penahanan praperbicaraan adalah apabila suspek ditahan dalam sel sementara menunggu keputusan hakim.

Penyiasatan

Selepas anda ditangkap, anda akan dibawa oleh pegawai penyiasat ke tempat soal siasat. Perbicaraan ini adalah perbicaraan kepada penolong pendakwa raya atau pendakwa raya sendiri. Selepas perbicaraan, pihak pendakwa raya boleh memutuskan sama ada akan membebaskan suspek atau menahannya untuk siasatan lanjut. Dalam kes yang terakhir, anda boleh ditahan sehingga sembilan jam. Melainkan anda disyaki melakukan jenayah yang mana penahanan pra-perbicaraan dibenarkan, anda boleh ditahan sehingga sembilan jam. Adalah penting untuk mengetahui bahawa masa antara 00:00 dan 09:00 tidak dikira. Jadi jika anda ditangkap pada pukul 23:00, tempoh sembilan jam tamat pada pukul 17:00. Selepas soal siasat oleh pendakwa raya, dia boleh memutuskan sama ada bijak untuk menahan anda untuk tempoh yang lebih lama demi kepentingan siasatan. Ini dipanggil reman dalam tahanan dan hanya mungkin untuk jenayah yang reman dalam tahanan dibenarkan. Penahanan itu berlangsung maksimum tiga hari melainkan jika pendakwa raya menganggapnya sebagai perlu segera, di mana tiga hari itu dilanjutkan tiga hari lagi. Selepas pendakwa raya menyoal anda, anda akan didengari oleh hakim pemeriksa.

Anda boleh mengemukakan permintaan pembebasan kepada hakim pemeriksa kerana penahanan itu menyalahi undang-undang. Ini bermakna anda percaya anda tidak sepatutnya ditahan dan ingin dibebaskan. Hakim pemeriksa kemudian boleh memutuskan perkara ini. Anda akan dibebaskan jika ini dibenarkan dan dimasukkan semula ke dalam tahanan polis jika dinafikan.

Penahanan sementara

Selepas reman dalam tahanan, hakim boleh mengeluarkan perintah penahanan anda atas perintah pendakwa raya. Ini berlaku di rumah tahanan atau balai polis dan berlangsung maksimum empat belas hari. Perintah penahanan adalah fasa pertama penahanan praperbicaraan. Katakan pendakwa raya menganggap perlu untuk menahan anda dalam tahanan pra-perbicaraan lebih lama selepas tempoh ini. Dalam kes itu, mahkamah boleh memerintahkan perintah tahanan atas permintaan pendakwa raya. Anda kemudiannya akan ditahan selama maksimum 90 hari lagi. Selepas ini, mahkamah akan memutuskan, dan anda akan tahu sama ada anda akan dihukum atau dibebaskan. Bilangan hari anda telah dibawa ke dalam tahanan polis, perintah tahanan atau perintah tahanan dipanggil tahanan praperbicaraan. Hakim boleh memutuskan semasa menjatuhkan hukuman untuk mengurangkan hukuman anda dengan menolak reman daripada bilangan hari/bulan/tahun yang anda perlu habiskan dalam penjara.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.