Pemecatan segera

Pemecatan segera

Kedua-dua pekerja dan majikan dapat menghubungi pemecatan dengan pelbagai cara. Adakah anda memilihnya sendiri atau tidak? Dan dalam keadaan apa? Salah satu cara yang paling drastik adalah pemecatan segera. Adakah begitu? Maka kontrak pekerjaan antara pekerja dan majikan akan berakhir serta merta. Dalam hubungan pekerjaan, pilihan ini diberikan kepada majikan dan pekerja. Namun, keputusan mengenai pemecatan semacam ini tidak dapat diambil semalam oleh mana-mana pihak. Dalam kedua kes tersebut, syarat-syarat tertentu berlaku untuk pemecatan yang sah dan para pihak mempunyai hak dan kewajiban tertentu.

Pemecatan segera

Untuk pemecatan segera yang sah, kedua-dua majikan dan pekerja mesti memenuhi syarat undang-undang berikut.

  • Sebab mendesak. Keadaan harus sedemikian rupa sehingga salah satu pihak terpaksa menolaknya. Ini mesti menyangkut tindakan, ciri atau tingkah laku salah satu pihak, akibatnya pihak lain tidak diharapkan dapat meneruskan kontrak pekerjaan. Lebih khusus lagi, ini mungkin ancaman, penipuan atau bahaya serius terhadap kehidupan atau kesihatan di tempat kerja. Sebab lain mungkin ialah kekurangan ruang dan papan yang mencukupi oleh majikan, walaupun ini telah dipersetujui.
  • Pemecatan segera. Sekiranya majikan atau pekerja kemudiannya diberhentikan dengan segera, pemecatan tersebut mesti diberikan atau diambil dengan segera, iaitu sejurus selepas kejadian atau tindakan yang bersalah tersebut. Sebagai tambahan, para pihak diizinkan untuk mengambil waktu yang singkat sebelum melakukan pemecatan seperti itu, misalnya untuk mendapatkan nasihat hukum atau memulai penyelidikan. Sekiranya salah satu pihak menunggu terlalu lama, syarat ini tidak dapat dipenuhi lagi.
  • Pemberitahuan segera. Selain itu, alasan mendesak harus disampaikan kepada pihak lain yang bersangkutan tanpa penangguhan, iaitu segera setelah diberhentikan segera.

Sekiranya syarat-syarat ini tidak dipenuhi, pemecatan tersebut tidak dapat dibatalkan. Adakah ketiga-tiga syarat di atas dipenuhi? Kemudian kontrak pekerjaan antara kedua-dua pihak berakhir dengan segera. Untuk pemecatan seperti itu, izin tidak harus diminta dari UWV atau pengadilan kecamatan dan tidak ada waktu pemberitahuan yang harus diperhatikan. Akibatnya, para pihak memang mempunyai hak dan kewajiban tertentu. Hak atau kewajipan mana ini, dibincangkan di bawah. 

Yuran Peralihan

Sekiranya pekerja adalah orang yang memutuskan untuk diberhentikan dengan serta-merta, contohnya kerana tindakan atau peninggalan yang bersalah yang serius di pihak majikan, pekerja yang telah diambil bekerja sekurang-kurangnya 2 tahun berhak mendapat pembayaran peralihan. Adakah majikan akan diberhentikan dengan segera? Dalam kes itu, pekerja pada dasarnya tidak berhak mendapat pembayaran peralihan sekiranya pemecatan tersebut adalah hasil daripada tindakan atau peninggalan yang bersalah secara serius di pihak pekerja. Pengadilan negeri dapat menentukan sebaliknya. Dalam kes tersebut, majikan mungkin masih perlu membayar (sebahagian) yuran peralihan kepada pekerja. Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai syarat atau pengiraan yuran peralihan? Kemudian hubungi peguam dari Law & More.

Pampasan untuk alasan mendesak kerana niat atau kesalahan

Sekiranya pekerja segera mengundurkan diri kerana alasan mendesak kerana niat atau kesalahan pihak majikan, majikan akan berhutang kepada pekerja yang berkenaan. Pampasan ini bergantung kepada gaji pekerja dan sekurang-kurangnya sama dengan jumlah yang akan diterima oleh pekerja dalam upah sepanjang tempoh notis berkanun. Pengadilan negeri juga dapat mengurangi atau meningkatkan kompensasi ini secara adil. Sebaliknya, pekerja juga harus membayar kompensasi yang setara dengan majikannya kerana niat atau kesalahannya dan pengadilan negeri juga dapat menyesuaikan jumlah pampasan ini.

Anda tidak bersetuju dengan pemecatan tersebut

Sebagai majikan, adakah anda tidak bersetuju dengan pemecatan segera yang diambil oleh pekerja anda? Dalam hal ini, dalam 2 bulan dari hari di mana kontrak kerja dengan pekerja anda ditamatkan kerana diberhentikan segera, anda dapat meminta pengadilan kecamatan untuk memberi Anda pampasan yang harus dibayar oleh pekerja anda kepada anda. Sekiranya ada kontrak dengan opsi pembatalan, pengadilan kecamatan dapat memberikan ganti rugi karena mengabaikan jangka waktu pemberitahuan. Pampasan ini kemudiannya sama dengan upah yang akan diterima oleh pekerja anda untuk tempoh notis yang berkenaan.

Adakah anda seorang pekerja dan adakah anda tidak setuju dengan keputusan majikan anda untuk memecat anda dengan segera? Kemudian Anda dapat mencabar pemecatan ini dan meminta pengadilan kecamatan untuk membatalkan pemecatan tersebut. Anda juga dapat meminta kompensasi dari pengadilan kecamatan. Kedua-dua permintaan itu juga harus diserahkan ke pengadilan kecamatan 2 bulan setelah hari di mana kontrak itu ditamatkan dengan pemberhentian ringkasan. Dalam prosiding undang-undang ini, majikan kemudian harus membuktikan bahawa pemecatan segera memenuhi syarat. Amalan menunjukkan bahawa biasanya sukar bagi majikan untuk mengenal pasti sebab segera pemecatan. Itulah sebabnya majikan mesti mengambil kira bahawa dalam kes seperti itu hakim akan memutuskan untuk memihak kepada pekerja. Jika, sebagai pekerja, Anda kemudian tidak setuju dengan keputusan pengadilan kecamatan, Anda dapat mengajukan banding terhadap hal ini.

Untuk menghindari proses hukum, mungkin masuk akal untuk memutuskan dalam perundingan antara para pihak untuk membuat kesepakatan penyelesaian dan dengan demikian mengubah pemecatan tersebut dengan segera menjadi pemecatan dengan persetujuan bersama. Perjanjian penyelesaian seperti itu boleh membawa faedah bagi kedua-dua pihak, seperti keselamatan jangka pendek dan mungkin hak untuk faedah pengangguran bagi pekerja. Pekerja tidak mempunyai hak ini sekiranya berlaku pemecatan segera.

Adakah anda menghadapi pemecatan segera? Maka adalah penting untuk diberitahu mengenai kedudukan undang-undang anda dan akibatnya. Pada Law & More kita memahami bahawa pemecatan adalah salah satu langkah paling meluas dalam undang-undang pekerjaan yang mempunyai akibat yang besar bagi majikan dan pekerja. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi dan kami dapat menilai keadaan dan kemungkinan anda bersama-sama dengan anda. Law & MorePeguam adalah pakar dalam bidang undang-undang pemecatan dan dengan senang hati memberikan anda nasihat undang-undang atau bantuan semasa prosedur pemecatan. Adakah anda mempunyai soalan lain mengenai pemecatan tersebut? Sila hubungi Law & More atau lawati laman web kami Pembuangan laman web.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.