Imej perceraian antarabangsa

Perceraian antarabangsa

Pernah menjadi kebiasaan untuk mengahwini seseorang yang berkebangsaan yang sama atau yang sama. Pada masa kini, perkahwinan antara orang-orang dari pelbagai bangsa menjadi biasa. Malangnya, 40% perkahwinan di Belanda berakhir dengan perceraian. Bagaimanakah cara ini berfungsi jika seseorang tinggal di negara selain dari negara tempat mereka melangsungkan perkahwinan?

Membuat permintaan di dalam EU

Peraturan (EC) No 2201/2003 (atau: Brussels II bis) telah berlaku untuk semua negara di UE sejak 1 Maret 2015. Peraturan ini mengatur bidang kuasa, pengakuan dan penegakan keputusan dalam masalah perkawinan dan tanggungjawab ibu bapa. Peraturan EU berlaku untuk perceraian, pemisahan undang-undang dan pembatalan perkahwinan. Di dalam EU, permohonan perceraian dapat diajukan di negara di mana mahkamah mempunyai bidang kuasa. Mahkamah mempunyai bidang kuasa di negara ini:

  • Di mana kedua-dua pasangan biasanya tinggal.
  • Kedua-dua pasangannya adalah warganegara.
  • Di mana perceraian itu dimohon bersama.
  • Di mana satu pasangan memohon perceraian dan yang lain biasanya tinggal.
  • Di mana pasangan telah tinggal selama sekurang-kurangnya 6 bulan dan merupakan warganegara negara ini. Sekiranya dia bukan warganegara, petisyen boleh dikemukakan jika orang ini telah tinggal di negara ini selama sekurang-kurangnya satu tahun.
  • Di mana salah satu rakan kongsi terakhir tinggal dan di mana salah satu rakan kongsi masih tinggal.

Di EU, mahkamah yang pertama kali menerima permohonan perceraian yang memenuhi syarat mempunyai bidang kuasa untuk memutuskan perceraian tersebut. Mahkamah yang memutuskan perceraian juga boleh memutuskan hak asuh ibu bapa terhadap anak-anak yang tinggal di negara mahkamah. Peraturan EU mengenai perceraian tidak berlaku untuk Denmark kerana Peraturan Brussels II bis belum diadopsi di sana.

Di Belanda

Sekiranya pasangan itu tidak tinggal di Belanda, pada prinsipnya hanya boleh bercerai di Belanda jika kedua-duanya mempunyai kewarganegaraan Belanda. Sekiranya ini tidak berlaku, mahkamah Belanda boleh menyatakan dirinya kompeten dalam keadaan khas, misalnya jika tidak mungkin bercerai di luar negara. Walaupun pasangan itu berkahwin di luar negara, mereka mungkin memohon perceraian di Belanda. Syaratnya ialah perkahwinan itu didaftarkan di daftar sivil tempat kediaman di Belanda. Akibat perceraian itu mungkin berbeza di luar negara. Keputusan perceraian dari negara EU diakui secara automatik oleh negara-negara EU yang lain. Di luar EU ini jauh berbeza.

Penceraian boleh membawa kesan kepada status kediaman seseorang di Belanda. Sekiranya pasangan mempunyai izin tinggal kerana dia tinggal bersama pasangannya di Belanda, adalah mustahak dia memohon izin tinggal baru dalam keadaan yang berbeza. Sekiranya ini tidak berlaku, izin tinggal boleh dicabut.

Undang-undang mana yang terpakai?

Undang-undang negara di mana permohonan perceraian diajukan tidak semestinya berlaku untuk perceraian. Mahkamah mungkin perlu menggunakan undang-undang asing. Ini berlaku lebih kerap di Belanda. Untuk setiap bahagian kes itu harus dinilai apakah pengadilan mempunyai bidang kuasa dan undang-undang mana yang harus diterapkan. Undang-undang antarabangsa swasta memainkan peranan penting dalam hal ini. Undang-undang ini adalah istilah payung untuk bidang undang-undang di mana lebih daripada satu negara terlibat. Pada 1 Januari 2012, Buku 10 Kanun Sivil Belanda mula berkuatkuasa di Belanda. Ini mengandungi peraturan undang-undang antarabangsa swasta. Peraturan utama adalah bahawa mahkamah di Belanda menerapkan undang-undang perceraian Belanda, tanpa mengira kewarganegaraan dan tempat kediaman pasangan. Ini berbeza apabila pasangan telah dicatatkan undang-undang pilihan mereka. Pasangan suami isteri kemudian akan memilih undang-undang yang berlaku untuk proses perceraian mereka. Ini dapat dilakukan sebelum pernikahan dilangsungkan, tetapi juga dapat dilakukan pada tahap selanjutnya. Ini juga mungkin berlaku semasa anda hendak bercerai.

Peraturan mengenai rezim harta tanah perkawinan

Untuk perkahwinan yang dikontrak pada atau setelah 29 Januari 2019, Peraturan (EU) No 2016/1103 akan berlaku. Peraturan ini mengatur hukum yang berlaku dan penegakan keputusan dalam hal-hal rezim hak milik perkawinan. Peraturan yang ditetapkannya menentukan pengadilan mana yang dapat memerintah harta pasangan (bidang kuasa), hukum mana yang berlaku (konflik undang-undang) dan apakah keputusan yang diberikan oleh pengadilan negara lain harus diakui dan ditegakkan oleh yang lain (pengakuan dan penguatkuasaan). Pada prinsipnya, pengadilan yang sama masih memiliki bidang kuasa menurut aturan Peraturan Brussels IIa. Sekiranya tidak ada pilihan undang-undang yang dibuat, undang-undang Negara di mana pasangan suami isteri mempunyai tempat tinggal pertama mereka akan berlaku. Sekiranya tidak ada tempat tinggal biasa, undang-undang Negara kewarganegaraan kedua pasangan akan berlaku. Sekiranya pasangan tidak mempunyai kewarganegaraan yang sama, undang-undang Negara dengan pasangan yang mempunyai hubungan paling dekat akan berlaku.

Oleh itu, peraturan ini hanya berlaku untuk harta perkahwinan. Peraturan menentukan sama ada undang-undang Belanda, dan oleh itu komuniti umum harta tanah atau komuniti terhad atau sistem asing, harus diterapkan. Ini boleh membawa banyak kesan kepada aset anda. Oleh itu, adalah bijaksana untuk mendapatkan nasihat undang-undang mengenai, misalnya, pilihan perjanjian undang-undang.

Untuk mendapatkan nasihat sebelum perkahwinan anda atau untuk mendapatkan nasihat dan pertolongan sekiranya berlaku perceraian, anda boleh menghubungi peguam keluarga keluarga Law & More. At Law & More kami memahami bahawa perceraian dan kejadian seterusnya boleh membawa kesan yang besar dalam hidup anda. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi. Bersama dengan anda dan mungkin bekas pasangan anda, kami dapat menentukan keadaan undang-undang anda semasa wawancara berdasarkan dokumentasi dan cuba merakam visi atau keinginan anda. Sebagai tambahan, kami dapat membantu anda dalam prosedur yang mungkin. Peguam di Law & More adalah pakar dalam bidang undang-undang peribadi dan keluarga dan dengan senang hati membimbing anda, mungkin bersama pasangan anda, melalui proses perceraian.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.