Imej surrogacy antarabangsa

Pengganti antarabangsa

Dalam praktiknya, ibu bapa yang dimaksudkan semakin memilih untuk memulakan program pengganti di luar negara. Mereka mungkin mempunyai pelbagai alasan untuk ini, semuanya berkaitan dengan kedudukan ibu bapa yang tidak menentu di bawah undang-undang Belanda. Ini dibincangkan secara ringkas di bawah. Dalam artikel ini kami menjelaskan bahawa kemungkinan di luar negara juga boleh melibatkan pelbagai masalah kerana perbezaan antara undang-undang asing dan Belanda.

Imej pengganti antarabangsa

Motif

Terdapat beberapa sebab mengapa ibu bapa yang dimaksudkan memilih untuk mencari ibu pengganti di luar negara. Pertama, di Belanda dilarang di bawah undang-undang jenayah untuk memediasi antara ibu pengganti yang berpotensi dan ibu bapa yang dimaksudkan, yang dapat membuat pencarian ibu pengganti menjadi lebih sukar. Kedua, dalam praktiknya, penggantian kehamilan bergantung kepada syarat yang ketat. Keperluan ini tidak selalu dapat dipenuhi oleh ibu bapa yang dimaksudkan atau ibu pengganti. Di samping itu, di Belanda juga sukar untuk mengenakan kewajiban kepada pihak-pihak yang terlibat dalam kontrak pengganti. Akibatnya, ibu pengganti, misalnya, tidak dapat dipaksa secara sah untuk menyerahkan anaknya setelah dilahirkan. Sebaliknya, ada peluang lebih besar untuk mencari agensi mediasi di luar negeri dan membuat perjanjian yang mengikat. Sebabnya adalah, tidak seperti di Belanda, pengganti komersial kadang-kadang dibenarkan di sana. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pengganti di Belanda, sila rujuk artikel ini.

Perangkap dalam penggantian antarabangsa

Oleh itu, pada pandangan pertama, nampaknya lebih mudah untuk menyelesaikan program pengganti yang berjaya di negara lain (khusus), ibu bapa yang dimaksudkan cenderung menghadapi masalah selepas lahir. Ini terutama berlaku kerana perbezaan antara undang-undang asing dan Belanda. Kami akan membincangkan perangkap yang paling biasa di bawah.

Pengiktirafan surat beranak

Di beberapa negara, mungkin juga bagi ibu bapa yang dimaksudkan disebut sebagai ibu bapa yang sah pada surat beranak (misalnya, kerana keturunan genetik). Dalam kes ini, ibu pengganti sering dicatat dalam daftar kelahiran, perkahwinan dan kematian. Surat beranak seperti itu bertentangan dengan ketenteraman awam di Belanda. Di Belanda, ibu yang dilahirkan secara sah adalah ibu dari anak itu dan anak itu juga berhak mendapat pengetahuan tentang keturunannya (artikel 7 perenggan 1 Konvensyen Internasional tentang Hak-hak Anak). Oleh itu, surat beranak seperti itu tidak akan dikenali di Belanda. Dalam kes itu, hakim perlu membuat semula rekod kelahiran anak.

Pengiktirafan oleh bapa yang dikahwini

Masalah lain timbul apabila bapa yang berkahwin yang dimaksudkan disebutkan dalam surat beranak sebagai bapa yang sah, sementara ibu yang mempunyai akta kelahiran adalah ibu pengganti. Akibatnya, surat beranak tidak dapat dikenali. Di bawah undang-undang Belanda, seorang lelaki yang sudah berkahwin tidak dapat mengenali anak perempuan selain pasangannya tanpa campur tangan undang-undang.

Perjalanan pulang ke Belanda

Di samping itu, boleh bermasalah untuk kembali ke Belanda bersama anak itu. Sekiranya surat beranak, seperti yang dijelaskan di atas, bertentangan dengan ketenteraman awam, tidak mungkin menerima dokumen perjalanan untuk anak itu dari kedutaan Belanda. Ini dapat mengelakkan ibu bapa yang dimaksudkan meninggalkan negara dengan anak mereka yang baru lahir. Lebih-lebih lagi, ibu bapa sendiri sering mempunyai visa perjalanan yang habis masa berlakunya, yang, dalam keadaan terburuk, dapat memaksa mereka meninggalkan negara tanpa anak. Penyelesaian yang mungkin adalah dengan memulakan prosiding ringkasan terhadap negara Belanda dan memaksanya mengeluarkan dokumen darurat. Namun, tidak dapat dipastikan adakah ini akan berjaya.

Masalah praktikal

Akhirnya, mungkin terdapat beberapa masalah praktikal. Sebagai contoh, bahawa anak itu tidak mempunyai nombor perkhidmatan warganegara (Burgerservicenummer), yang mempunyai akibat untuk insurans penjagaan kesihatan dan hak untuk, misalnya, manfaat anak. Di samping itu, sama seperti ibu tumpangan di Belanda, memperoleh keibubapaan yang sah boleh menjadi suatu pekerjaan.

Kesimpulan

Seperti yang dijelaskan di atas, nampaknya pada pandangan pertama lebih mudah memilih pengganti di luar negara. Oleh kerana undang-undang ini diatur dan dikomersialkan di sejumlah negara, ini memungkinkan ibu bapa yang dimaksudkan untuk mencari ibu pengganti dengan lebih cepat, memilih pengganti kehamilan dan membuat kontrak pengganti lebih mudah dilaksanakan. Walaupun begitu, terdapat sejumlah perangkap besar yang sering tidak dipertimbangkan oleh ibu bapa. Dalam artikel ini kami telah menyenaraikan perangkap ini, sehingga memungkinkan untuk membuat pilihan yang tepat dengan maklumat ini.

Seperti yang telah anda baca di atas, pilihan pengganti, baik di Belanda maupun di luar negeri, tidaklah mudah, sebahagiannya disebabkan oleh akibat hukum. Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini? Kemudian sila hubungi Law & More. Peguam kami pakar dalam undang-undang keluarga dan mempunyai tumpuan antarabangsa. Kami dengan senang hati memberikan nasihat dan pertolongan kepada anda semasa sebarang proses undang-undang.

Law & More