Penipuan internet

Penipuan internet

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, internet telah berkembang pesat. Semakin kerap kita menghabiskan masa di dunia dalam talian. Dengan munculnya akaun bank dalam talian, pilihan pembayaran, pasaran dan permintaan pembayaran, kami semakin mengatur bukan sahaja urusan peribadi tetapi juga kewangan secara dalam talian. Selalunya disusun hanya dengan satu klik butang. Internet telah membawa kita banyak. Tetapi kita tidak boleh tersilap. Internet dan perkembangannya yang pesat bukan sahaja membawa kemudahan tetapi juga risiko. Lagipun, penipuan internet menanti.

Setiap hari, berjuta-juta orang membeli dan menjual barang berharga di internet. Biasanya semuanya berjalan lancar dan seperti yang diharapkan untuk kedua-dua belah pihak. Tetapi sering kali kepercayaan saling dilanggar oleh pihak dan malangnya situasi berikut timbul: anda membayar mengikut perjanjian, tetapi kemudian tidak menerima apa-apa atau anda dipujuk untuk menghantar produk anda terlebih dahulu, tetapi kemudian tidak pernah menerima pembayaran. Kedua-dua kes itu mungkin satu penipuan. Ini adalah bentuk penipuan internet yang paling biasa dan terkenal. Bentuk ini terutama terdapat di tempat perdagangan dalam talian, seperti eBay, tetapi juga melalui iklan di media sosial seperti Facebook. Selain itu, bentuk penipuan internet ini menyangkut kes-kes di mana terdapat sebuah kedai web palsu, yang disebut sebagai kedai palsu.

Penipuan internet

Namun, penipuan internet merangkumi lebih daripada sekadar "kes eBay". Apabila anda menggunakan program tertentu di komputer, anda mungkin mengalami penipuan internet dengan cara yang berbeza. Seseorang yang berpura-pura menjadi pekerja syarikat program itu dapat meyakinkan anda bahawa program ini sudah usang dan bahawa ia menimbulkan risiko keselamatan tertentu pada komputer anda, padahal ini tidak berlaku sama sekali. Selepas itu, "pekerja" seperti itu menawarkan anda untuk membeli program baru dengan harga yang berpatutan. Sekiranya anda bersetuju dan membayar, "pekerja" akan memberitahu anda bahawa pembayaran malangnya tidak berjaya, dan anda harus membuat pembayaran lagi. Walaupun semua pembayaran telah dilakukan dengan betul dan wang telah diterima berkali-kali untuk "program" yang sama, apa yang disebut "pekerja" akan terus melakukan trik ini selama anda terus membayar. Anda juga dapat menemui muslihat yang sama dalam "jaket perkhidmatan pelanggan".

Penipuan

Penipuan boleh dihukum berdasarkan artikel 326 Kanun Jenayah Belanda. Namun, tidak semua keadaan dapat diklasifikasikan sebagai penipuan. Anda perlu, sebagai mangsa, telah disesatkan untuk menyerahkan barang atau wang. Penipuan mungkin timbul jika pihak yang berurusan dengan anda telah menggunakan nama atau kemampuan yang salah. Dalam kes itu, penjual menunjukkan dirinya boleh dipercayai, sementara maklumat hubungannya sama sekali tidak betul. Penipuan juga boleh terdiri daripada muslihat, seperti yang telah dijelaskan sebelumnya. Akhirnya, ada kemungkinan bahawa dalam konteks penipuan ada pembicaraan tentang tenunan fiksyen, dengan kata lain pengumpulan dusta. Oleh itu, hanya penghantaran barang yang telah dilakukan pembayaran tidak mencukupi untuk menerima penipuan dan tidak dapat secara langsung menimbulkan keyakinan penjual.

Oleh itu, ini mungkin terjadi dalam keadaan tertentu sehingga Anda merasa ditipu, tetapi tidak ada masalah penipuan dalam arti Artikel 326 Kanun Jenayah. Namun, ada kemungkinan bahawa dalam kes anda undang-undang sipil - jalan terbuka untuk mengatasi "penipu" melalui tanggungjawab. Tanggungjawab boleh timbul dengan pelbagai cara. Dua yang paling biasa dan diketahui adalah tanggungjawab sita dan tanggungjawab kontrak. Sekiranya anda belum membuat perjanjian dengan “scammer”, anda mungkin boleh bergantung pada bentuk tanggungjawab pertama. Ini terjadi apabila menyangkut tindakan yang menyalahi undang-undang, perbuatan itu dapat dikaitkan dengan pelakunya, anda telah mengalami kerosakan dan kerosakan ini adalah hasil dari tindakan yang dimaksud. Sekiranya syarat ini dipenuhi, tuntutan atau kewajipan dalam bentuk pampasan mungkin timbul.

Tanggungjawab kontrak biasanya akan terlibat dalam "kes eBay". Lagipun, anda telah membuat perjanjian mengikut kebaikan. Sekiranya pihak lain gagal memenuhi kewajibannya berdasarkan perjanjian, ia mungkin melakukan pelanggaran kontrak. Sebaik sahaja berlaku pelanggaran kontrak, anda boleh menuntut pemenuhan perjanjian atau pampasan. Adalah bijaksana juga untuk memberi peluang kepada pihak lain (istilah) terakhir untuk mengembalikan wang anda atau menghantar produk melalui pemberitahuan ingkar.

Untuk memulakan prosiding sivil, anda perlu mengetahui siapa sebenarnya "penipu" itu. Anda juga mesti berjumpa peguam untuk proses sivil. Law & More mempunyai peguam yang kedua-duanya pakar dalam bidang undang-undang jenayah dan undang-undang sivil. Adakah anda mengenali diri anda dalam salah satu situasi yang dijelaskan sebelumnya, adakah anda ingin tahu sama ada anda menjadi mangsa penipuan atau adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai penipuan? Sila hubungi peguam dari Law & More. Peguam kami bukan sahaja senang memberi anda nasihat, tetapi juga membantu anda dalam proses jenayah atau sivil jika dikehendaki.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.