Bahagikan pencen apabila bercerai

Kerajaan mahu membahagikan pencen secara automatik apabila melibatkan penceraian. Kerajaan Belanda mahu mengatur bahawa pasangan yang bercerai secara automatik mendapat hak untuk menerima separuh daripada pencen masing-masing. Menteri Belanda Wouter Koolmees Hal Ehwal Sosial dan Pekerjaan mahu membincangkan cadangan di Dewan Kedua pada pertengahan 2019. Dalam tempoh yang akan datang menteri itu akan menyelesaikan cadangan itu dengan lebih terperinci bersama-sama peserta pasaran seperti perniagaan pencen, tulisnya. dalam surat kepada Dewan Kedua.

Pada masa ini, rakan kongsi mempunyai dua tahun untuk menuntut bahagian pencen mereka

Sekiranya mereka tidak menuntut bahagian pencen dalam masa dua tahun, mereka harus menguruskannya dengan bekas pasangan mereka.

Perceraian adalah situasi yang sukar di mana anda banyak berfikir dan pencen adalah topik yang rumit. Pembahagian boleh menjadi dan seharusnya menjadi lebih sukar. Tujuannya adalah untuk melindungi pasangan yang rentan dengan lebih baik, '' kata menteri itu.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/09/kabinet-wil-pensioenen-automatisch-verdelen-bij-scheiding-a1595036

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.