Imej migran pengetahuan

Penghijrahan pengetahuan

Adakah anda mahu pekerja asing yang berpendidikan tinggi datang ke Belanda untuk bekerja di syarikat anda? Itu mungkin! Dalam blog ini, anda boleh membaca tentang keadaan di mana seorang migran berkemahiran tinggi boleh bekerja di Belanda.

Migran pengetahuan dengan akses percuma

Perlu diingatkan bahawa pendatang berpengetahuan dari negara tertentu tidak perlu memiliki visa, permit kediaman atau permit kerja. Ini terpakai kepada semua negara yang menjadi sebahagian daripada Kesatuan Eropah, Norway, Iceland, Switzerland dan Liechtenstein. Jika anda bercadang untuk membawa migran berkemahiran tinggi dari salah satu negara ini, migran berkemahiran tinggi hanya memerlukan pasport atau kad pengenalan yang sah.

Penghijrah ilmu dari luar Eropah

Jika anda ingin membawa migran berkemahiran tinggi yang bukan berasal dari salah satu negara yang dinyatakan dalam perenggan sebelumnya, peraturan yang lebih ketat dikenakan. Mereka memerlukan visa dan permit kediaman. Sebagai majikan, anda bertanggungjawab untuk meminta dokumen ini daripada Perkhidmatan Imigresen dan Naturalisasi (IND). Di samping itu, majikan mesti diiktiraf sebagai penaja oleh IND. Sebelum membenarkan pendatang berkemahiran tinggi datang ke Belanda, anda mesti memohon pengiktirafan ini sebagai penaja. Anda, sebagai sebuah syarikat, mesti memenuhi beberapa syarat untuk mendapatkan status ini, termasuk jaminan yang mencukupi bagi kesinambungan dan kesolvenan organisasi, pembayaran yuran permohonan, dan kebolehpercayaan organisasi, pengarah, dan orang lain (undang-undang) yang terlibat. . Walaupun syarikat anda telah diiktiraf sebagai penaja, terdapat beberapa kewajipan yang perlu anda penuhi, iaitu kewajipan pentadbiran, kewajipan maklumat, dan kewajipan menjaga.

Gaji migran ilmu

Bagi anda, sebagai majikan, adalah juga relevan bahawa tahap gaji migran ilmu telah ditentukan pada tahap tertentu. Tiada perbezaan dibuat antara pendatang berkemahiran tinggi dengan akses percuma dan pendatang berkemahiran tinggi dari luar Eropah. Gaji yang ditetapkan mungkin berbeza bagi setiap individu, bergantung pada umur pendatang berpengetahuan dan sama ada kes khusus itu layak untuk kriteria gaji yang dikurangkan. Jumlah sebenar boleh didapati di laman web IND. Walau apa pun, pendapatan migran berkemahiran tinggi mestilah sekurang-kurangnya sama dengan jumlah standard yang digunakan untuk migran berkemahiran tinggi itu. 

Kad Biru Eropah

Mempunyai pendatang berkemahiran tinggi datang berdasarkan Kad Biru Eropah juga mungkin. Syarat yang berbeza dikenakan untuk ini daripada yang dibincangkan di atas. Kad Biru EU ialah gabungan kediaman dan permit kerja dengan tempoh sah selama 4 tahun. Ia bertujuan untuk pekerja berkemahiran tinggi dengan kewarganegaraan dari luar EU, EEA, atau Switzerland. Berbeza dengan permit kediaman yang dinyatakan di atas, majikan tidak perlu menjadi penaja yang diiktiraf apabila memohon Kad Biru EU. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat lain yang mesti dipenuhi sebelum Kad Biru diberikan. Antara lain, pekerja mesti telah menandatangani perjanjian pekerjaan sekurang-kurangnya 12 bulan, dan pekerja mesti menamatkan sekurang-kurangnya program sarjana muda 3 tahun dalam pendidikan tinggi. Di samping itu, dalam kes Kad Biru EU, terdapat juga ambang gaji yang mesti dipenuhi. Walau bagaimanapun, ini berbeza daripada kriteria yang diterangkan dalam perenggan sebelumnya.

Apabila menggaji seorang migran berkemahiran tinggi, anda boleh terperangkap dalam pelbagai peraturan. Adakah anda sedang mempertimbangkan untuk membawa migran berkemahiran tinggi ke Belanda? Kemudian jangan teragak-agak untuk menghubungi Law & More. Peguam kami pakar dalam undang-undang imigresen dan dengan senang hati akan membimbing anda melalui langkah-langkah yang perlu diambil. 

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.