Kontrak pekerjaan tetap

Kontrak pekerjaan tetap

Walaupun kontrak pekerjaan jangka tetap pernah menjadi pengecualian, mereka nampaknya telah menjadi peraturan. Kontrak pekerjaan jangka tetap juga dipanggil kontrak pekerjaan sementara. Kontrak pekerjaan sedemikian dibuat untuk tempoh terhad. Ia sering disimpulkan selama enam bulan atau setahun. Selain itu, kontrak ini juga boleh dibuat sepanjang tempoh kerja. Apakah yang perlu anda perhatikan semasa menawarkan kontrak pekerjaan? Apa yang anda masukkan ke dalamnya? Dan bagaimana kontrak pekerjaan berakhir?

Apakah ia?

Kontrak pekerjaan jangka tetap dimeterai untuk tempoh tertentu. Ini boleh selama beberapa bulan tetapi juga beberapa tahun. Selepas itu, kontrak pekerjaan jangka tetap tamat. Oleh itu, ia berakhir secara automatik, dan tiada tindakan lanjut mesti diambil oleh sama ada majikan atau pekerja. Walau bagaimanapun, majikan mungkin bertanggungjawab untuk ganti rugi jika dia tidak mematuhi tempoh notis apabila kontrak pekerjaan jangka tetap tamat. Akibat daripada tamat tempoh 'automatik' ialah pekerja kurang pasti dengan kontrak pekerjaan jangka tetap kerana majikan tidak perlu lagi memberi notis (melalui permit pemecatan daripada UWV) atau membubarkan (melalui mahkamah daerah) untuk menyingkirkan daripada pekerja itu. Penamatan atau pembubaran kontrak pekerjaan mesti berlaku sekiranya kontrak pekerjaan untuk tempoh yang tidak ditentukan. Terdapat beberapa syarat yang dilampirkan pada bentuk penamatan ini.

Terutamanya dalam masa ekonomi yang teruk, kontrak pekerjaan jangka tetap telah menjadi pilihan yang menarik untuk majikan.

Menawarkan kontrak jangka tetap.

Terdapat beberapa perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum menawarkan kontrak:

Susunan rantai: bilangan kontrak jangka tetap

Anda mesti mempertimbangkan apa yang dipanggil peraturan rantaian dengan kontrak pekerjaan jangka tetap. Ini menentukan apabila kontrak pekerjaan sementara bertukar menjadi kontrak pekerjaan tetap. Menurut peraturan ini, anda boleh membuat kesimpulan maksimum tiga kontrak pekerjaan sementara berturut-turut dalam 36 bulan. Pengaturan lain mungkin terpakai dalam perjanjian kolektif

Adakah anda membuat lebih daripada tiga kontrak pekerjaan sementara berturut-turut? Atau adakah kontrak pekerjaan melebihi 36 bulan, termasuk selang waktu sehingga 6 bulan? Dan adakah tiada peruntukan dalam perjanjian kolektif yang menambah bilangan kontrak atau tempoh ini? Kemudian kontrak pekerjaan sementara yang terakhir secara automatik bertukar menjadi kontrak pekerjaan tetap.

Kontrak pekerjaan adalah berturut-turut jika pekerja telah dihentikan perkhidmatan selama enam bulan atau kurang di antara mereka. Adakah anda ingin memutuskan rantaian kontrak pekerjaan? Kemudian anda perlu memastikan lebih daripada enam bulan.

Cao

Perjanjian perundingan kolektif (CAO) kadangkala mengandungi peruntukan untuk menawarkan kontrak pekerjaan jangka tetap. Sebagai contoh, perjanjian kolektif mungkin termasuk pengecualian kepada peraturan rantaian kontrak. Fikirkan peruntukan yang membenarkan lebih banyak kontrak pekerjaan sementara untuk tempoh lanjutan. Adakah syarikat atau industri anda mempunyai perjanjian buruh kolektif? Kemudian semak apa yang dikawal di kawasan ini.

Perlakuan yang sama

Pekerja seharusnya boleh mengharapkan layanan yang sama rata. Ini juga terpakai apabila menawarkan kontrak pekerjaan jangka tetap. Sebagai contoh, adalah dilarang untuk tidak memperbaharui kontrak pekerjaan sementara pekerja hamil atau pekerja sakit kronik atas alasan mengandung atau sakit kronik.

Majikan berturut-turut

Adakah terdapat majikan berturut-turut? Kemudian rantaian kontrak pekerjaan diteruskan (dan boleh dikira). Majikan seterusnya mungkin berlaku dalam pengambilalihan syarikat. Atau jika pekerja diambil bekerja dengan agensi pekerjaan dan kemudian secara langsung oleh majikan. Pekerja kemudiannya mendapat majikan yang berbeza tetapi terus melakukan kerja yang sama atau serupa.

Kandungan kontrak

Kandungan kontrak pekerjaan sebahagian besarnya sepadan dengan kontrak pekerjaan terbuka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keanehan:

Tempoh

Kontrak pekerjaan jangka tetap mesti menyatakan tempoh kontrak pekerjaan. Istilah ini biasanya ditunjukkan dengan tarikh mula dan tarikh tamat.

Ada kemungkinan juga bahawa kontrak pekerjaan sementara tidak mengandungi tarikh tamat, contohnya, dalam kes kontrak pekerjaan untuk tempoh projek. Atau untuk menggantikan pekerja jangka panjang yang sakit sehingga mereka boleh menyambung kerja secara bebas. Dalam kes tersebut, anda mesti dapat menentukan penghujung projek atau pemulangan pekerja jangka panjang yang sakit secara objektif. Penamatan kontrak pekerjaan kemudiannya bergantung kepada penentuan objektif itu dan bukan pada kehendak pekerja atau majikan.

Fasal notis sementara

Memasukkan klausa penamatan sementara dalam kontrak pekerjaan jangka tetap adalah bijak. Klausa ini memberi kemungkinan untuk menamatkan kontrak pekerjaan lebih awal. Jangan lupa namakan tempoh notis. Perlu diingat bahawa bukan sahaja majikan boleh menamatkan kontrak pekerjaan lebih awal, tetapi juga pekerja.

Percubaan

Tempoh percubaan hanya kadangkala dibenarkan dalam kontrak pekerjaan jangka tetap. Anda hanya boleh bersetuju dengan tempoh percubaan dalam kontrak pekerjaan sementara dengan tempoh kontrak berikut:

 • Lebih daripada enam bulan tetapi kurang daripada dua tahun: tempoh percubaan maksimum satu bulan;
 • 2 tahun atau lebih: tempoh percubaan maksimum dua bulan;
 • Tanpa tarikh tamat: tempoh percubaan maksimum satu bulan.

Klausa pertandingan

Sejak 1 Januari 2015, adalah dilarang untuk memasukkan klausa bukan persaingan dalam kontrak pekerjaan jangka tetap. Pengecualian kepada peraturan utama ini ialah klausa bukan persaingan boleh dimasukkan dalam kontrak pekerjaan jangka tetap jika klausa bukan persaingan disertakan dengan pernyataan alasan yang menunjukkan bahawa klausa itu perlu kerana kepentingan perniagaan atau perkhidmatan yang besar pada bahagian majikan. Oleh itu, klausa bukan persaingan hanya boleh dimasukkan dalam kontrak pekerjaan jangka tetap dalam kes luar biasa.

Bilakah kontrak cepat bertukar menjadi kontrak kekal?

Kontrak kekal selepas tiga kontrak sementara berturut-turut

Seorang pekerja secara automatik diberi kontrak tetap jika:

 • Dia mempunyai lebih daripada tiga kontrak sementara dengan majikan yang sama, atau;
 • Beliau mempunyai lebih daripada tiga kontrak sementara dengan majikan berturut-turut untuk jenis kerja yang sama. (Contohnya, jika pekerja mula-mula bekerja melalui agensi pekerjaan dan kemudian menyertai majikan secara langsung), dan;
 • Rehat (selang) antara kontrak adalah maksimum 6 bulan. Untuk kerja berulang sementara (tidak terhad kepada kerja bermusim) yang boleh dilakukan sehingga 9 bulan setahun, mungkin terdapat maksimum 3 bulan antara kontrak. Walau bagaimanapun, ini mesti dimasukkan dalam perjanjian kolektif, dan;
 • Kontrak ke-3 pekerja itu tamat pada atau selepas 1 Januari 2020, dan;
 • Tiada syarat lain dalam perjanjian kolektif, kerana perjanjian dalam perjanjian kolektif diutamakan.

Kontrak tetap selepas tiga tahun kontrak sementara

Pekerja secara automatik mendapat kontrak tetap jika:

 • Beliau telah menerima beberapa kontrak sementara dengan majikan yang sama selama lebih tiga tahun. Atau untuk jenis kerja yang sama dengan majikan berturut-turut;
 • Terdapat maksimum 6 bulan antara kontrak (selang waktu). Untuk kerja berulang sementara (tidak terhad kepada kerja bermusim) yang boleh dilakukan sehingga 9 bulan setahun, mungkin terdapat maksimum 3 bulan antara kontrak. Walau bagaimanapun, ini mesti dimasukkan dalam perjanjian kolektif;
 • Tiada terma dan syarat lain dalam perjanjian kolektif.

Pengecualian

Peraturan rantai hanya terpakai kepada sesetengah orang. Anda tidak berhak mendapat lanjutan automatik kepada kontrak tetap dalam situasi berikut:

 • Untuk kontrak perantisan untuk kursus BBL (latihan vokasional);
 • Umur di bawah 18 dengan waktu bekerja sehingga 12 jam seminggu;
 • Pekerja sementara dengan klausa agensi;
 • Anda seorang pelatih;
 • Anda adalah guru ganti di sekolah rendah sekiranya guru atau kakitangan sokongan mengajar sakit;
 • Anda mempunyai umur AOW. Majikan boleh memberi pekerja enam kontrak sementara dalam tempoh 4 tahun dari umur pencen negeri.

Tamat kontrak pekerjaan jangka tetap

Kontrak pekerjaan jangka tetap berakhir pada penghujung tempoh yang dipersetujui atau selepas penyiapan sesuatu projek. Adakah ia kontrak pekerjaan sementara selama 6 bulan atau lebih? Jika ya, anda mesti memberi notis, iaitu, maklumkan secara bertulis sama ada anda ingin meneruskan kontrak pekerjaan dan, jika ya, dalam keadaan apa. Contohnya, jika anda tidak menyambung kontrak pekerjaan sementara. Adalah lebih baik jika anda memberi notis selewat-lewatnya sebulan sebelum tamat kontrak pekerjaan. Jika anda gagal berbuat demikian, anda perlu membayar pampasan sebanyak sebulan gaji. Atau, jika anda memberi notis terlalu lewat, jumlah pro-rata. Terpulang kepada majikan untuk membuktikan bahawa dia memberi notis bertulis tepat pada masanya. Oleh itu, kami mengesyorkan menghantar notis melalui mel berdaftar dan menyimpan resit jejak & jejak. Pada masa ini, e-mel dengan pengesahan terima dan baca juga sering digunakan.

Kesimpulan

Adalah bijak bagi kedua-dua majikan dan pekerja untuk mempunyai kontrak yang diperlukan (seperti kontrak pekerjaan jangka tetap dan terbuka) yang digubal oleh peguam. Khusus untuk majikan, penggubalan tunggal boleh mencipta model yang boleh digunakan untuk semua kontrak pekerjaan masa hadapan. Secara kebetulan, jika masalah timbul buat sementara waktu (cth, pemecatan atau isu yang berkaitan dengan rantaian tahanan), adalah dinasihatkan untuk menghubungi peguam. Peguam yang baik boleh menghalang lebih banyak masalah dan menyelesaikan masalah yang telah timbul.

Adakah anda mempunyai soalan tentang kontrak sementara atau mahu kontrak dibuat? Jika ya, sila hubungi kami. Peguam kami pakar dalam undang-undang pekerjaan dan akan gembira untuk membantu anda!

 

Law & More