Berapa lamakah masa bercerai?

Berapa lamakah masa bercerai? Temui langkah dan garis masa proses perceraian

Perceraian adalah peristiwa yang mendalam dalam kehidupan setiap orang yang terjejas olehnya. Ia selalunya merupakan proses emosi dan kompleks yang berlaku secara berbeza bagi setiap pasangan. Memahami langkah-langkah dan masa yang diambil setiap fasa boleh membantu anda lebih bersedia untuk prosiding perceraian dan mempunyai jangkaan yang realistik terhadap proses tersebut. Blog ini memberikan gambaran keseluruhan tentang perkara yang boleh dijangkakan semasa prosiding perceraian dan tempoh masa yang lazimnya boleh diambil.

Di Belanda, prosiding perceraian berlaku melalui mahkamah. Seorang peguam memfailkan petisyen untuk perceraian dengan mahkamah, yang boleh menjadi petisyen bersama atau petisyen unilateral. Tempoh perceraian boleh berbeza-beza bergantung kepada pelbagai faktor, seperti kerumitan kes dan kerjasama kedua-dua pihak.

Berikut adalah beberapa langkah umum dan petunjuk masa untuk proses perceraian:

Penyediaan dan penyerahan permohonan:

Peringkat kritikal pertama perceraian ialah menyediakan dan memfailkan petisyen untuk perceraian.

Petisyen bersama untuk perceraian

Dalam petisyen bersama, kedua-dua pasangan bersetuju mengenai perceraian dan semua perkara yang berkaitan. Perjanjian itu direkodkan dalam perjanjian perceraian. Jika kanak-kanak di bawah umur terlibat, pelan keibubapaan juga mesti disediakan. Perjanjian perceraian dan rancangan keibubapaan dikemukakan kepada mahkamah dengan permintaan itu. Jika semuanya teratur, tiada pendengaran mesti berlaku, dan hakim mengeluarkan dekri. Prosedur ini biasanya lebih pantas daripada permintaan unilateral dan mengambil masa purata dua bulan, juga bergantung pada sesibuk mahkamah.

Petisyen unilateral untuk perceraian

Prosiding biasanya mengambil masa lebih lama dengan petisyen unilateral untuk perceraian. Ini kerana pihak-pihak sering tidak bersetuju dengan pengaturan mengenai anak-anak atau pembahagian harta perkahwinan. Selain itu, dengan permintaan unilateral, akan sentiasa ada perbicaraan mahkamah. Tempoh prosiding ini berbeza secara purata antara 6 dan 12 bulan. Dalam sesetengah kes, ia boleh mencapai 18 bulan atau lebih lama. Selain itu, kelajuan bergantung pada seberapa cepat kedua-dua pihak menyediakan dokumen yang diperlukan.

Reaksi dari pihak lain:

Dalam permohonan unilateral, pihak lawan mempunyai masa enam minggu untuk memfailkan pembelaan dengan mahkamah. Ini boleh dilanjutkan sekali dalam enam minggu. Kelajuan fasa ini mungkin berbeza-beza bergantung pada kerjasama (bekas) rakan kongsi anda.

Peguam kami akan membimbing anda melalui proses ini dan memastikan komunikasi dengan (bekas) rakan kongsi anda adalah selancar mungkin. Ini membantu meminimumkan kemungkinan kelewatan dan konflik.

Perbicaraan dan keputusan mahkamah:

Selepas semua dokumen yang diperlukan telah diserahkan, kes boleh dibawa ke mahkamah. Bergantung pada betapa sibuknya mahkamah, perbicaraan mahkamah kadangkala boleh mengambil masa berbulan-bulan.

Tarikh kuat kuasa pemisahan:

Selepas keputusan mahkamah, penceraian itu masih perlu didaftarkan dalam pendaftaran sivil. Selepas pendaftaran, perceraian adalah rasmi. Proses pentadbiran ini biasanya hanya boleh berlaku sebaik sahaja tempoh rayuan 3 bulan tamat. Sekiranya pihak-pihak bersetuju mengenai pendaftaran perceraian, peguam kami boleh membuat surat ikatan peletakan jawatan untuk ditandatangani oleh kedua-dua pihak. Dalam kes itu, pihak-pihak tidak perlu menunggu tiga bulan sebelum perceraian boleh didaftarkan. Sekiranya pihak tidak bekerjasama dalam menandatangani surat ikatan peletakan jawatan, penceraian boleh didaftarkan selepas tiga bulan menggunakan surat ikatan bukan rayuan, yang dipohon di mahkamah.

Kesimpulan

Perceraian bersama yang mudah boleh diselesaikan dalam masa dua bulan, manakala perceraian yang lebih kompleks (sepihak) boleh mengambil masa yang lebih lama.

At Law & More, kami faham bahawa setiap perceraian adalah unik dan akan menjadi masa yang mencabar. Pasukan peguam undang-undang keluarga kami yang berpengalaman bersedia untuk membimbing anda melalui setiap langkah proses supaya anda boleh mencapai hasil yang terbaik.

Mengapa memilih Law & More?

Pengalaman dan kepakaran: peguam kami pakar dalam undang-undang keluarga dan mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam kes perceraian.

Perhatian peribadi: Setiap perceraian adalah unik, jadi simpan kepentingan terbaik anda.

Kecekapan dan kepantasan: kami menyasarkan untuk mengendalikan perceraian anda secekap dan secepat mungkin tanpa menjejaskan kualiti.

At Law & More, kami memahami betapa rumit dan sukarnya proses perceraian. Kami menawarkan nasihat undang-undang pakar dan sokongan peribadi dan komited untuk membimbing anda melalui setiap peringkat. Adakah anda mempunyai sebarang soalan atau ingin mendapatkan nasihat segera? Jika ya, sila hubungi kami.

Law & More