Tinggal bersama pasangan anda dalam imej 1X1 Belanda

Tinggal bersama pasangan anda di Belanda

''Law & More membantu dan membimbing anda dan pasangan anda dengan semua langkah prosedur permohonan izin tinggal. "

Adakah anda mahu tinggal di Belanda bersama pasangan anda? Sekiranya anda memerlukan permit kediaman. Untuk memenuhi syarat untuk mendapatkan izin tinggal, anda dan pasangan anda harus memenuhi beberapa syarat. Terdapat beberapa syarat umum dan khusus yang berlaku.

Beberapa keperluan umum

Syarat umum pertama ialah anda dan pasangan anda mesti mempunyai pasport yang sah. Anda juga perlu mengisi pernyataan anteseden. Dalam perisytiharan ini, anda akan menyatakan, antara lain, bahawa anda tidak pernah melakukan kesalahan jenayah pada masa lalu. Dalam beberapa kes, anda mesti mengambil bahagian dalam penyelidikan tuberkulosis setelah tiba di Belanda. Ini bergantung pada keadaan dan kewarganegaraan anda. Selain itu, anda berdua mesti berumur 21 tahun atau lebih tua.

Beberapa keperluan khusus

Salah satu syarat khusus ialah pasangan anda perlu mempunyai pendapatan yang mencukupi yang berdikari dan jangka panjang. Pendapatan biasanya sekurang-kurangnya sama dengan gaji minimum berkanun. Kadang-kadang keperluan pendapatan yang berbeza berlaku, ini bergantung pada keadaan anda. Syarat ini tidak terpakai jika pasangan anda telah mencapai usia pencen AOW, jika pasangan anda secara kekal dan sepenuhnya tidak layak bekerja atau jika pasangan anda secara kekal tidak dapat memenuhi syarat penyertaan buruh.

Satu lagi syarat khusus penting yang dikekalkan oleh Perkhidmatan Imigrasi dan Naturalisasi Belanda, adalah lulus peperiksaan integrasi sivik di luar negara. Hanya jika anda dikecualikan daripada mengambil peperiksaan ini, anda tidak perlu mengambil peperiksaan ini. Adakah anda ingin tahu jika anda dikecualikan daripada mengambil peperiksaan, berapa kos untuk mengambil peperiksaan dan bagaimana anda boleh mendaftar untuk peperiksaan? Hubungi kami untuk maklumat.

Bagaimana prosedur permohonan berfungsi?

Pertama sekali, semua dokumen dan maklumat yang diperlukan perlu dikumpulkan, disahkan dan diterjemahkan (jika perlu). Setelah semua dokumen yang diperlukan dikumpulkan, permohonan izin tinggal dapat diserahkan.

Dalam kebanyakan situasi, visa khas diperlukan agar dapat melakukan perjalanan ke Belanda dan tinggal selama lebih dari 90 hari. Visa khas ini disebut Permit Kediaman Sementara Berkala (mvv). Ini adalah pelekat yang akan dimasukkan ke dalam pasport anda oleh Perwakilan Belanda. Ini bergantung pada kewarganegaraan anda jika anda memerlukan mvv.

Sekiranya anda memerlukan mvv, permohonan permit kediaman dan mvv dapat diserahkan sekaligus. Sekiranya anda tidak memerlukan mvv, permohonan izin tinggal hanya boleh dihantar.

Setelah mengemukakan permohonan, Perkhidmatan Imigrasi dan Naturalisasi Belanda akan memeriksa sama ada anda dan pasangan anda memenuhi semua syarat atau tidak. Keputusan akan dibuat dalam jangka masa 90 hari.

Hubungi Kami

Adakah anda mempunyai pertanyaan atau komen mengenai artikel ini?

Jangan ragu untuk menghubungi mr. Maxim Hodak, peguam di Law & More melalui maxim.hodak@lawandmore.nl atau mr. Tom Meevis, peguam di Law & More melalui tom.meevis@lawandmore.nl. Anda juga boleh menghubungi kami melalui nombor telefon berikut: +31 (0) 40-3690680.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.