Mendapat kewarganegaraan Belanda

Mendapat kewarganegaraan Belanda

Adakah anda ingin datang ke Belanda untuk bekerja, belajar atau tinggal bersama keluarga/pasangan anda? Permit kediaman boleh dikeluarkan jika anda mempunyai tujuan tinggal yang sah. Perkhidmatan Imigresen dan Naturalisasi (IND) mengeluarkan permit kediaman untuk kediaman sementara dan tetap bergantung pada situasi anda.

Selepas kediaman sah berterusan di Belanda sekurang-kurangnya lima tahun, adalah mungkin untuk memohon permit kediaman tetap. Jika beberapa syarat ketat tambahan dipenuhi, ia juga mungkin untuk memohon kewarganegaraan Belanda melalui naturalisasi. Naturalisasi adalah prosedur permohonan yang rumit dan mahal yang dikemukakan kepada majlis perbandaran. Prosedur ini boleh mengambil masa kurang dari satu tahun hingga dua tahun. Dalam blog ini, saya akan membincangkan syarat-syarat mana yang antara lain perlu anda penuhi untuk memohon naturalisasi.

Memandangkan sifat prosedur yang kompleks, adalah dinasihatkan untuk mengupah peguam yang boleh membimbing anda melalui proses dan memberi tumpuan kepada situasi khusus dan individu anda. Lagipun, anda tidak akan mendapat kembali yuran permohonan yang tinggi sekiranya keputusan negatif.

Penaturalisasian

Syarat

Naturalisasi memerlukan anda berumur 18 tahun ke atas dan telah tinggal di Belanda secara berterusan selama 5 tahun atau lebih dengan permit kediaman yang sah. Pada masa anda memohon naturalisasi, adalah penting anda mempunyai salah satu permit kediaman yang disenaraikan di bawah:

  • Suaka permit kediaman tidak tentu atau tetap tidak tentu;
  • Permit kediaman pemastautin EU jangka panjang;
  • Permit kediaman jangka tetap dengan tujuan tinggal bukan sementara;
  • Dokumen kediaman sebagai ahli keluarga warganegara Kesatuan;
  • Warganegara EU, EEA atau negara Switzerland; atau
  • Dokumen kediaman Artikel 50 Perjanjian Pengeluaran Brexit (Perjanjian Pengeluaran TEU) untuk warga UK dan ahli keluarga mereka.

Untuk hasil yang positif, anda juga penting untuk tidak mendatangkan bahaya kepada ketenteraman awam atau keselamatan negara Belanda. Akhir sekali, anda harus bersedia untuk meninggalkan kewarganegaraan semasa anda, jika boleh, melainkan anda boleh memohon alasan untuk pengecualian.

Lebih-lebih lagi, walaupun terdapat keperluan umur, anak-anak anda boleh menjadi semula jadi dengan anda dalam keadaan tertentu.

Dokumen yang diperlukan

Untuk memohon kewarganegaraan Belanda, anda mesti – selain daripada permit kediaman yang sah atau bukti kediaman yang sah lain – memiliki pengenalan diri yang sah seperti pasport. Sijil kelahiran dari negara asal juga perlu dikemukakan. Ia juga dikehendaki mengemukakan diploma integrasi, bukti integrasi lain atau bukti pengecualian (sebahagian) atau dispensasi daripada keperluan integrasi.

Pihak perbandaran akan menggunakan Basisregistratie Personen (BRP) untuk menyemak berapa lama anda sebenarnya telah tinggal di Belanda.

Meminta

Naturalisasi perlu dipohon di majlis perbandaran. Anda harus bersedia untuk meninggalkan kewarganegaraan semasa anda jika boleh - sekiranya keputusan positif.

IND mempunyai 12 bulan untuk memutuskan permohonan anda. Surat daripada IND akan menyatakan tempoh di mana mereka akan membuat keputusan mengenai permohonan anda. Tempoh keputusan bermula apabila anda telah membayar yuran permohonan. Selepas menerima keputusan positif, langkah susulan perlu diambil untuk benar-benar mengambil alih kewarganegaraan Belanda. Jika keputusan negatif, anda boleh membantah keputusan itu dalam masa 6 minggu.

Prosedur pilihan

Adalah mungkin untuk memperoleh kewarganegaraan Belanda dengan cara yang lebih mudah dan cepat, iaitu dengan pilihan. Untuk maklumat lanjut mengenai perkara ini, sila rujuk blog kami mengenai prosedur pilihan.

Hubungi Kami

Adakah anda mempunyai soalan mengenai undang-undang imigresen atau adakah anda ingin kami membantu anda dengan lebih lanjut dengan permohonan naturalisasi anda? Kemudian sila hubungi Aylin Selamet, peguam di Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl atau Ruby van Kersbergen, peguam di Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl atau hubungi kami di +31 (0)40-3690680.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.