Melucutkan kuasa ibu bapa: adakah mungkin?

Melucutkan kuasa ibu bapa: adakah mungkin?

Jika bapa tidak dapat menjaga dan membesarkan anak, atau kanak-kanak terancam serius dalam perkembangannya, penamatan kuasa ibu bapa mungkin berlaku. Dalam beberapa kes, pengantaraan atau bantuan sosial lain mungkin menawarkan penyelesaian, tetapi penamatan kuasa ibu bapa adalah pilihan yang logik jika ia gagal. Dalam keadaan apakah hak penjagaan bapa boleh ditamatkan? Sebelum kita boleh menjawab soalan ini, kita perlu mengetahui dengan tepat apa itu kuasa ibu bapa dan apa yang terkandung di dalamnya.

Apakah kuasa ibu bapa?

Apabila anda mempunyai hak penjagaan anak, anda boleh membuat keputusan penting yang mempengaruhi kanak-kanak itu. Ini termasuk, sebagai contoh, pilihan sekolah dan keputusan mengenai penjagaan dan didikan. Sehingga umur tertentu, anda juga bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan yang disebabkan oleh anak anda. Dengan hak penjagaan bersama, kedua-dua ibu bapa bertanggungjawab untuk membesarkan dan menjaga kanak-kanak itu. Jika hanya salah seorang daripada ibu bapa yang mempunyai hak penjagaan, kita bercakap tentang hak penjagaan tunggal.

Apabila anak dilahirkan, ibu secara automatik mempunyai hak penjagaan anak. Jika ibu sudah berkahwin atau dalam perkongsian berdaftar, bapa juga mempunyai hak penjagaan sejak lahir. Bapa tidak mempunyai hak penjagaan automatik dalam kes di mana ibu bapa tidak berkahwin atau dalam perkongsian berdaftar. Bapa mesti meminta ini dengan persetujuan ibu.

Catatan: Hak jagaan ibu bapa adalah berasingan daripada sama ada bapa telah mengakui anak tersebut. Selalunya terdapat banyak kekeliruan mengenai perkara ini. Lihat blog kami yang lain, 'Pengiktirafan dan kuasa ibu bapa: perbezaan dijelaskan,' untuk ini.

Menolak kuasa ibu bapa bapa

Sekiranya ibu tidak mahu bapa mendapatkan hak penjagaan anak melalui persetujuan, ibu boleh menolak untuk memberikan kebenaran tersebut. Dalam kes ini, bapa hanya boleh mendapatkan hak penjagaan melalui mahkamah. Yang terakhir kemudiannya perlu mengupah peguamnya untuk memohon kebenaran mahkamah.

Catatan! Pada hari Selasa, 22 Mac 2022, Senat meluluskan rang undang-undang yang membenarkan pasangan yang belum berkahwin mendapat hak penjagaan bersama yang sah setelah mengiktiraf anak mereka. Rakan kongsi yang belum berkahwin dan tidak berdaftar secara automatik akan bertanggungjawab ke atas hak penjagaan bersama apabila mengenali anak tersebut apabila undang-undang ini berkuat kuasa. Walau bagaimanapun, undang-undang ini belum berkuat kuasa setakat ini.

Bilakah kuasa ibu bapa tamat?

Pihak berkuasa ibu bapa berakhir dalam kes berikut:

  • Apabila kanak-kanak itu telah mencapai umur 18 tahun. Kanak-kanak itu secara rasminya sudah dewasa dan boleh membuat keputusan penting sendiri;
  • Jika kanak-kanak itu memasuki perkahwinan sebelum mencecah 18 tahun. Ini memerlukan kebenaran khas apabila anak itu mencapai umur di sisi undang-undang melalui perkahwinan;
  • Apabila kanak-kanak berumur 16 atau 17 tahun menjadi ibu tunggal, dan mahkamah menghormati permohonan untuk mengisytiharkan dia dewasa.
  • Dengan pelepasan atau kehilangan kelayakan daripada hak penjagaan ibu bapa seorang atau lebih kanak-kanak.

Merampas kuasa ibu bapa bapa

Adakah ibu mahu mengambil hak penjagaan ayah? Jika ya, prosedur petisyen harus dimulakan dengan mahkamah untuk tujuan ini. Apabila menilai keadaan, kebimbangan utama hakim ialah sama ada perubahan itu adalah untuk kepentingan kanak-kanak. Pada dasarnya, hakim menggunakan apa yang dipanggil "kriteria pengapit" untuk tujuan ini. Hakim mempunyai banyak kebebasan untuk menimbang kepentingan. Ujian kriteria terdiri daripada dua bahagian:

  • Terdapat risiko yang tidak boleh diterima untuk kanak-kanak terperangkap atau hilang di antara ibu bapa dan tidak dijangka bahawa ini akan bertambah baik dengan secukupnya pada masa hadapan, atau pengubahsuaian jagaan sebaliknya perlu demi kepentingan terbaik kanak-kanak itu.

Pada dasarnya, langkah ini hanya digunakan dalam situasi yang sangat berbahaya kepada kanak-kanak. Ini mungkin termasuk satu atau lebih daripada tingkah laku berikut:

  • Tingkah laku berbahaya/jenayah terhadap atau di hadapan kanak-kanak itu;
  • Tingkah laku berbahaya/jenayah di peringkat bekas pasangan. Tingkah laku yang memastikan bahawa ibu bapa penjaga yang lain tidak boleh dijangka (lagi) secara munasabah untuk terlibat dalam perundingan dengan ibu bapa yang berbahaya;
  • Menangguhkan atau (tidak bermotivasi) menyekat keputusan yang penting kepada kanak-kanak. Tidak dapat dihubungi untuk perundingan atau 'tidak dapat dikesan';
  • Tingkah laku yang memaksa kanak-kanak ke dalam konflik kesetiaan;
  • Keengganan bantuan untuk ibu bapa sesama mereka dan/atau untuk anak.

Adakah penamatan hak penjagaan muktamad?

Penamatan hak penjagaan biasanya adalah muktamad dan tidak melibatkan langkah sementara. Tetapi jika keadaan telah berubah, bapa yang kehilangan hak penjagaan boleh meminta mahkamah untuk "memulihkan" hak penjagaannya. Sudah tentu, bapa mesti menunjukkan bahawa, sementara itu, dia mampu memikul (secara kekal) tanggungjawab untuk menjaga dan membesarkan.

bidang Kuasa

Dalam undang-undang kes, jarang sekali bapa dilucutkan atau dinafikan kuasa ibu bapa. Komunikasi yang lemah antara ibu bapa tidak lagi kelihatan tegas. Kami juga semakin melihat bahawa walaupun tiada lagi hubungan antara anak dan ibu bapa yang lain, hakim masih mengekalkan kuasa ibu bapa; supaya tidak memotong 'tali leher terakhir ini.' Jika bapa mematuhi adab biasa dan bersedia dan bersedia untuk berunding, permintaan untuk hak penjagaan tunggal mempunyai peluang yang kecil untuk berjaya. Jika, sebaliknya, terdapat bukti yang mencukupi terhadap bapa mengenai kejadian berbahaya yang menunjukkan bahawa tanggungjawab ibu bapa bersama tidak berfungsi, maka permintaan adalah lebih berjaya.

Kesimpulan

Hubungan buruk antara ibu bapa tidak cukup untuk melucutkan kuasa ibu bapa bapa. Pengubahsuaian hak penjagaan adalah jelas jika terdapat situasi di mana kanak-kanak terperangkap atau hilang antara ibu bapa, dan tiada peningkatan dalam hal ini dalam jangka pendek.

Jika seorang ibu mahukan pengubahsuaian hak penjagaan, adalah penting bagaimana dia memulakan prosiding ini. Hakim juga akan melihat inputnya ke dalam situasi dan tindakan yang telah diambilnya untuk memastikan pihak berkuasa ibu bapa berjaya.

Adakah anda mempunyai sebarang soalan hasil daripada artikel ini? Jika ya, sila hubungi kami peguam keluarga tanpa sebarang kewajipan. Kami dengan senang hati akan menasihati dan membimbing anda.

 

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.