Modal saham

Modal saham

Apakah modal saham?

Modal saham ialah ekuiti dibahagikan kepada saham syarikat. Ia adalah modal yang ditetapkan dalam perjanjian syarikat atau artikel persatuan. Modal saham syarikat ialah jumlah di mana syarikat telah menerbitkan atau boleh mengeluarkan saham kepada pemegang saham. Modal saham juga merupakan sebahagian daripada liabiliti syarikat. Liabiliti adalah hutang dan caj.

Syarikat

Hanya syarikat sendirian berhad (BV) dan syarikat awam berhad (NV) yang menerbitkan saham. Pemilikan tunggal dan perkongsian am (VOF) tidak boleh. Akta notari menggabungkan syarikat sendirian berhad dan syarikat awam berhad. Syarikat-syarikat ini mempunyai personaliti undang-undang, bermakna mereka adalah pemegang hak dan kewajipan. Ini membolehkan syarikat menguatkuasakan haknya terhadap pihak ketiga dan tugasnya boleh dikuatkuasakan. Kawalan dalam syarikat dibahagikan kepada saham. Dengan kata lain, dengan memegang saham, seseorang itu mempunyai saham kawalan, dan pemegang saham boleh menerima agihan keuntungan dalam bentuk dividen. Manakala dalam syarikat sendirian berhad, saham itu didaftarkan (dan oleh itu boleh dipindah milik terhad), dalam syarikat awam berhad, saham itu boleh diterbitkan dalam bentuk pembawa (suatu bentuk saham, di mana orang yang boleh menunjukkan bahawa dia memilikinya. juga dianggap sebagai pemilik sah saham) dan dalam bentuk berdaftar. Ini membolehkan syarikat berhad untuk didedahkan kepada umum, kerana saham boleh dipindah milik secara bebas. Pemindahan saham dalam syarikat liabiliti terhad sentiasa melalui notari.

Modal minimum

Modal berdaftar dan diterbitkan mestilah sekurang-kurangnya modal minimum untuk syarikat awam berhad. Modal minimum ini ialah €45,000. Jika modal dibenarkan lebih tinggi, sekurang-kurangnya satu perlima mesti dikeluarkan (Art. 2:67 Kanun Sivil). Modal minimum mesti dibayar ke dalam akaun bank syarikat semasa diperbadankan. Penyata bank akan dikeluarkan untuk tujuan ini. Syarikat sendirian berhad kini tidak lagi tertakluk kepada modal minimum.

Nilai perusahaan berbanding nilai ekuiti

Enterprise nilai ialah nilai syarikat tanpa mengambil kira struktur pembiayaan. Malah, ia adalah nilai operasi syarikat. Ekuiti

nilai ialah amaun yang penjual terima untuk penjualan sahamnya. Dengan kata lain, nilai syarikat tolak hutang berfaedah bersih. Setiap saham dalam BV atau NV mempunyai nilai nominal, atau nilai saham mengikut tatacara persatuan. Modal saham terbitan BV atau NV ialah jumlah jumlah nilai nominal saham yang diterbitkan oleh syarikat tersebut. Ini adalah kedua-dua saham syarikat dan pemegang saham di luar syarikat.

Kongsi isu

Terbitan saham ialah terbitan saham. Syarikat mengeluarkan saham atas sebab tertentu. Mereka berbuat demikian untuk meningkatkan modal ekuiti. Tujuannya adalah untuk membuat pelaburan atau mengembangkan syarikat. Apabila anda memulakan syarikat, anda boleh menentukan jumlah saham yang akan diterbitkan dan nilainya. Selalunya usahawan memilih nombor yang lebih besar, jadi anda boleh menjualnya pada masa hadapan jika perlu. Pada masa lalu, terdapat jumlah minimum untuk nilai saham, tetapi peraturan itu kini telah dimansuhkan. Walau bagaimanapun, adalah bijak untuk meletakkan cukup berat padanya, kerana syarikat lain ingin melihat kelayakan kredit anda. Saham ialah alat yang boleh anda gunakan untuk membiayai perniagaan anda. Dengan cara ini, anda menarik wang yang anda perlukan untuk operasi anda dan pertumbuhan syarikat selanjutnya. Wang yang anda kumpulkan dengan menerbitkan saham tersedia untuk anda selama-lamanya dan dipanggil ekuiti. Jika anda mempunyai bahagian dalam syarikat, ia juga merupakan sijil pemilikan sebahagian daripada syarikat itu. Sebagai pemegang saham, ia juga melayakkan anda mendapat bahagian keuntungan yang berkadar. Bagi sesebuah syarikat, adalah berfaedah untuk memiliki modal saham ini dalam syarikat untuk digunakan untuk perniagaan dan pelaburan yang berterusan. Hanya apabila keuntungan diperoleh, pemegang saham boleh meminta pembahagian dividen. Jika syarikat membuat keuntungan, ia tidak selalu pasti sama ada anda, sebagai pemegang saham, akan menerima pembayaran dividen. Pada mesyuarat pemegang saham tahunan, pemegang saham memutuskan perkara yang berlaku dengan keuntungan: jumlah, sebahagian atau tiada pengagihan.

Komponen modal saham

Modal saham terdiri daripada beberapa komponen. Untuk menjelaskannya, takrifan ringkas komponen ini berikut dahulu:

  • Modal saham yang dikeluarkan

Ini adalah saham yang dikeluarkan oleh syarikat kepada pemegang sahamnya. Modal saham terbitan meningkat apabila saham baru atau dividen saham dikeluarkan. Dividen saham adalah mengenai pemberian saham baharu kepada pemegang saham sebagai ganjaran atas sumbangan mereka kepada syarikat. Saham boleh diletakkan dalam tiga cara, iaitu pada par (pada nilai yang dinyatakan pada saham), melebihi par (maka jumlahnya lebih tinggi daripada nilai pada saham), dan di bawah par (lebih rendah daripada nilai saham).

Modal saham berbayar (sepenuhnya) modal saham berbayar ialah sebahagian daripada modal terbitan yang mana syarikat telah menerima dana atau, dalam beberapa kes, barangan. Sekiranya modal belum dibayar 100%, syarikat mempunyai hak untuk memanggil baki daripada pemegang saham. Konsep yang relevan ialah 'bahagian yang dipanggil modal .'Ini adalah modal terbitan sehingga tahap ia belum dibayar, tetapi syarikat telah memutuskan ia perlu dibayar. Dalam kes ini, syarikat mempunyai tuntutan langsung terhadap pemegang saham.

  • Modal saham nominal

Modal saham nominal dilampirkan secara sah pada saham dan sama dengan modal saham terbitan. Banyak saham di bursa saham mempunyai harga yang jauh lebih tinggi daripada nilai nominalnya. Sebagai contoh, nilai pasaran saham mungkin beberapa euro dari segi nominal. Jika syarikat mengeluarkan saham baharu melebihi nilai nominal, rizab premium saham yang dipanggil dibuat untuk perbezaan itu. Rizab premium saham adalah istilah daripada dunia pelaburan. Ia menerangkan rizab kewangan Syarikat Awam Berhad atau Syarikat Sendirian Berhad yang diwujudkan dengan menerbitkan saham melebihi nilai tara.

  • Modal saham dibenarkan

Modal dibenarkan ialah jumlah maksimum yang dinyatakan dalam artikel persatuan di mana saham boleh diterbitkan. Untuk BV, modal dibenarkan adalah pilihan. Untuk NV di Belanda, sekurang-kurangnya modal minimum atau sekurang-kurangnya satu perlima, jika lebih tinggi daripada modal minimum, modal dibenarkan mesti dikeluarkan. Ini adalah jumlah modal yang boleh diperoleh oleh syarikat dengan meletakkan saham. Modal saham dibenarkan dibahagikan kepada saham dalam portfolio dan modal saham terbitan. Di antara kedua-duanya, syarikat boleh beralih dan membuat perubahan. Saham portfolio ialah saham yang anda masih boleh keluarkan sebagai sebuah syarikat. Katakan anda ingin membiayai syarikat anda lebih jauh atau membuat pelaburan, anda boleh membuat keputusan untuk menerbitkan saham. Melakukannya membolehkan pemegang saham membelinya, dan bilangan saham dalam portfolio berkurangan; sebaliknya, jika syarikat membeli balik sahamnya daripada pemegang saham, saham dalam portfolionya meningkat.

Nilai tukaran

Syarikat juga boleh membuat keputusan untuk menjual saham kepada orang awam. Mereka boleh melakukan ini dengan menjadi awam di bursa saham. Di bursa saham, penawaran dan permintaan menentukan nilai setiap saham. Sebuah syarikat kemudiannya mendapat nilai pasaran saham tertentu. Secara kebetulan, hanya NV boleh melakukan ini kerana saham itu didaftarkan dalam kes syarikat sendirian berhad.

Susunan menyekat

Pengaturan menyekat adalah pengaturan yang mengehadkan kemungkinan pemindahan pemilikan saham syarikat.

Skim ini menyekat kebebasan pemegang saham untuk memindahkan saham mereka kepada orang lain. Ini bagi mengelakkan pemegang saham bersama daripada berdepan dengan pemegang saham yang pelik begitu sahaja. Terdapat dua jenis pengaturan menyekat:

  • Skim tawaran 

Pemegang saham mesti terlebih dahulu menawarkan sahamnya kepada pemegang saham bersama. Hanya jika ternyata pemegang saham bersama tidak mahu mengambil saham boleh pemegang saham memindahkan pemilikan saham kepada bukan pemegang saham.

  • Skim kelulusan

Pemegang saham bersama mesti terlebih dahulu meluluskan pemindahan saham yang dicadangkan. Hanya selepas itu pemegang saham boleh memindahkan sahamnya.

Sedangkan sebelum ini, saham syarikat sendirian berhad tidak boleh begitu sahaja dipindahkan kepada pihak ketiga (pengaturan menyekat), undang-undang - selepas pengenalan Akta Flex BV – memperuntukkan susunan penawaran, yang boleh diselewengkan dalam artikel persatuan (Art. 2:195 Kanun Sivil Belanda). Skim berkanun terpakai jika tiada peruntukan dalam tatatertib persatuan untuk tawaran yang menyimpang atau skim kelulusan.

Tiada pengaturan sekatan untuk saham berdaftar dalam syarikat awam berhad. Kebanyakan saham akan terdiri daripada saham pembawa dalam syarikat awam berhad dilihat, menjadikannya bebas didagangkan.

Ekuiti

Jadi modal saham jatuh di bawah ekuiti. Istilah perakaunan ini mewakili nilai semua aset syarikat tolak modal hutang. Ekuiti ialah penunjuk penting tentang prestasi anda sebagai sebuah syarikat, tetapi ia berbeza daripada nilai pasaran syarikat anda. Malah, ekuiti mewakili nilai kewangan yang akan diterima oleh pemegang saham dalam pembubaran syarikat. Ekuiti adalah penting kerana ia sering dilihat sebagai penampan untuk menyerap kemunduran kewangan.

Selepas membaca blog ini, adakah anda masih mempunyai soalan, atau adakah anda seorang usahawan yang memerlukan khidmat nasihat dan bimbingan untuk menubuhkan syarikat? Maka adalah bijak untuk terlibat pakar dalam undang-undang korporat. Kemudian hubungi Law & More. Peguam korporat kami dengan senang hati akan membantu anda.

 

Law & More