Nafkah, bila nak hilangkan?

Nafkah, bila nak hilangkan?

Jika perkahwinan akhirnya tidak berjaya, anda dan pasangan anda mungkin memutuskan untuk bercerai. Ini sering menyebabkan kewajipan nafkah untuk anda atau bekas pasangan anda, bergantung pada pendapatan anda. Kewajipan nafkah mungkin terdiri daripada nafkah anak atau nafkah pasangan. Tetapi berapa lama anda perlu membayarnya? Dan bolehkah anda menyingkirkannya?

Tempoh nafkah anak

Kita boleh bagi ringkas tentang nafkah anak. Ini kerana tempoh nafkah anak ditetapkan oleh undang-undang dan tidak boleh diselewengkan. Mengikut undang-undang, nafkah anak mesti terus dibayar sehingga anak mencapai umur 21 tahun. Kadangkala, kewajipan membayar nafkah anak boleh tamat pada 18. Ini bergantung pada kebebasan ekonomi anak anda. Jika anak anda berumur 18 tahun ke atas, mempunyai pendapatan di peringkat kebajikan, dan tidak lagi belajar, dia dikira mampu menjaga diri dari segi kewangan. Bagi anda, ini bermakna walaupun anak anda belum berumur 21 tahun, tanggungjawab nafkah anak anda luput.

Tempoh sokongan pasangan 

Juga, mengenai nafkah pasangan, undang-undang mengandungi tarikh akhir yang selepas itu kewajipan nafkah tamat. Tidak seperti nafkah anak, bekas pasangan boleh menyimpang daripada ini dengan membuat perjanjian lain. Namun, adakah anda dan bekas pasangan anda tidak bersetuju dengan tempoh nafkah pasangan? Kemudian terma undang-undang terpakai. Apabila menentukan istilah ini, saat anda bercerai adalah penting. Di sini, perbezaan dibuat antara perceraian sebelum 1 Julai 1994, perceraian antara 1 Julai 1994 dan 1 Januari 2020, dan perceraian selepas 1 Januari 2020.

Bercerai selepas 1 Januari 2020

Jika anda bercerai selepas 1 Januari 2020, kewajipan nafkah akan, pada dasarnya, terpakai untuk tempoh separuh masa perkahwinan itu berlangsung, dengan maksimum 5 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat tiga pengecualian kepada peraturan ini. Pengecualian pertama dikenakan jika anda dan bekas pasangan anda mempunyai anak bersama. Malah, dalam kes itu, nafkah suami isteri hanya terhenti apabila anak bongsu mencapai umur 12 tahun. Kedua, dalam kes perkahwinan yang telah bertahan lebih daripada 15 tahun, di mana penerima nafkah berhak mendapat AOW dalam tempoh sepuluh tahun, nafkah pasangan berterusan sehingga AOW bermula. Akhirnya, nafkah pasangan berakhir selepas sepuluh tahun dalam kes di mana pembayar nafkah dilahirkan pada atau sebelum 1 Januari 1970, perkahwinan itu bertahan lebih lama daripada 15 tahun, dan pembayar nafkah hanya akan menerima AOW dalam tempoh lebih daripada sepuluh tahun.

Bercerai antara 1 Julai 1994 dan 1 Januari 2020

Nafkah pasangan bagi mereka yang bercerai antara 1 Julai 1994 dan 1 Januari 2020 bertahan sehingga 12 tahun melainkan anda tidak mempunyai anak dan perkahwinan itu berlangsung kurang daripada lima tahun. Dalam kes tersebut, sokongan suami isteri kekal selagi perkahwinan itu kekal.

Bercerai sebelum 1 Julai 1994

Akhir sekali, tiada istilah berkanun untuk bekas pasangan yang bercerai sebelum 1 Julai 1994. Jika anda dan bekas pasangan anda tidak bersetuju dengan apa-apa, penyelenggaraan pasangan akan diteruskan seumur hidup.

Pilihan lain untuk menamatkan sokongan pasangan 

Dalam kes nafkah pasangan, terdapat beberapa situasi lain di mana kewajipan nafkah tamat. Ini termasuk apabila:

  • Anda dan bekas pasangan anda bersetuju bersama-sama bahawa kewajipan nafkah dihentikan;
  • Anda atau bekas pasangan anda meninggal dunia;
  • Penerima nafkah berkahwin dengan orang lain, bersekedudukan, atau mengadakan perkongsian sivil;
  • Pembayar nafkah tidak lagi boleh membayar nafkah; atau
  • Penerima penyelenggaraan mempunyai pendapatan bebas yang mencukupi.

Terdapat juga kemungkinan untuk saling menukar jumlah sokongan pasangan. Adakah bekas pasangan anda tidak bersetuju dengan pengubahsuaian? Kemudian anda juga boleh meminta ini daripada mahkamah. Untuk berbuat demikian, anda mesti mempunyai alasan yang kukuh, contohnya, kerana perubahan dalam pendapatan.

Adakah bekas pasangan anda ingin mengubah suai atau menamatkan nafkah, dan anda tidak bersetuju? Atau adakah anda pembayar nafkah dan ingin menghapuskan kewajipan nafkah anda? Jika ya, hubungi salah seorang peguam kami. Peguam perceraian kami sedia membantu anda dengan nasihat peribadi dan dengan senang hati akan membantu anda dengan sebarang langkah undang-undang.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.