Fasal tidak bersaing: apa yang perlu anda ketahui?

Fasal tidak bersaing: apa yang perlu anda ketahui?

Klausa bukan persaingan, diatur dalam seni. 7: 653 Kanun Sivil Belanda, adalah sekatan luas kebebasan pekerja memilih pekerja yang boleh disertakan oleh majikan dalam kontrak pekerjaan. Bagaimanapun, ini membolehkan majikan melarang pekerja memasuki perkhidmatan syarikat lain, sama ada di sektor yang sama atau tidak, atau bahkan memulakan syarikatnya sendiri setelah tamatnya kontrak pekerjaan. Dengan cara ini, majikan berusaha untuk melindungi kepentingan syarikat dan menyimpan pengetahuan dan pengalaman di dalam syarikat, sehingga mereka tidak dapat digunakan di persekitaran kerja lain atau sebagai orang yang bekerja sendiri. Klausa sedemikian boleh membawa kesan yang besar bagi pekerja. Adakah anda telah menandatangani kontrak pekerjaan yang mengandungi klausa bukan persaingan? Dalam kes ini, ini tidak bermaksud secara automatik bahawa pihak atasan boleh membuat anda mematuhi klausa ini. Badan perundangan telah menyusun sejumlah titik permulaan dan jalan keluar untuk mencegah kemungkinan penyalahgunaan dan akibat yang tidak adil. Di blog ini kami membincangkan perkara yang perlu anda ketahui mengenai klausa tidak bersaing.

Syarat

Pertama, penting untuk mengetahui kapan majikan boleh memasukkan klausa bukan persaingan dan dengan demikian kapan ia sah. Klausa bukan persaingan hanya sah jika telah dipersetujui dalam penulisan dengan dewasa pekerja yang telah membuat kontrak pekerjaan untuk tempoh tidak tentu (pengecualian dikhaskan).

  1. Prinsip asasnya ialah tidak ada klausa bukan persaingan yang boleh dimasukkan dalam kontrak pekerjaan sementara. Hanya dalam kes-kes yang sangat luar biasa di mana terdapat kepentingan perniagaan yang menarik yang didorong oleh majikan dengan betul, klausa bukan persaingan dibenarkan dalam kontrak pekerjaan untuk jangka waktu yang pasti. Tanpa motivasi, klausa bukan persaingan adalah batal dan jika pekerja berpendapat bahawa motivasi tidak mencukupi, ini boleh diserahkan kepada pengadilan. Motivasi mesti diberikan semasa kontrak pekerjaan dimeterai dan mungkin tidak diberikan selepas itu.
  2.  Sebagai tambahan, klausa bukan persaingan mestilah berdasarkan seni. 7: 653 BW perenggan 1 sub b, secara bertulis (atau melalui e-mel). Idea di sebalik ini adalah bahawa pekerja kemudian memahami akibat dan kepentingannya dan mempertimbangkan klausa dengan teliti. Walaupun dokumen yang ditandatangani (contohnya kontrak pekerjaan) merujuk kepada skema syarat pekerjaan yang dilampirkan yang mana klausa tersebut merupakan bahagian, syarat itu dipenuhi, walaupun pekerja belum menandatangani skema ini secara berasingan. Klausa bukan persaingan yang termasuk dalam Perjanjian Buruh Bersama atau dalam terma dan syarat umum tidak sah secara sah melainkan kesedaran dan persetujuan dapat diandaikan dengan cara yang baru disebutkan.
  3. Walaupun orang muda dari usia enam belas tahun boleh membuat kontrak pekerjaan, seorang pekerja mesti berumur sekurang-kurangnya lapan belas tahun untuk memasuki klausa bukan persaingan yang sah. 

Kandungan klausa pertandingan

Walaupun setiap klausa bukan persaingan berbeza-beza bergantung pada sektor, kepentingan yang terlibat dan majikan, ada sejumlah poin yang termasuk dalam kebanyakan klausa bukan persaingan.

  • Tempohnya. Selalunya dinyatakan dalam klausa berapa tahun selepas syarikat persaingan pekerjaan dilarang, ini sering turun menjadi 1 hingga 2 tahun. Sekiranya had masa yang tidak masuk akal ditetapkan, ini dapat disederhanakan oleh hakim.
  • Apa yang diharamkan. Majikan boleh memilih untuk menahan pekerja daripada bekerja untuk semua pesaing, tetapi juga boleh menamakan pesaing tertentu atau menunjukkan radius atau kawasan di mana pekerja mungkin tidak melakukan kerja yang serupa. Selalunya juga dijelaskan apakah sifat pekerjaan yang mungkin tidak dilaksanakan.
  • Akibat melanggar fasal. Klausa ini sering juga mengandungi akibat melanggar klausa bukan persaingan. Ini sering melibatkan denda sejumlah tertentu. Dalam banyak kes, hukuman juga ditetapkan: jumlah yang harus dibayar setiap hari pekerja melanggar undang-undang.

Kehancuran oleh hakim

Seorang hakim mengikut seni. 7: 653 Kanun Sipil Belanda, perenggan 3, kemungkinan untuk membatalkan klausa bukan persaingan secara keseluruhan atau sebahagiannya jika itu menimbulkan kerugian yang tidak masuk akal bagi pekerja yang tidak sebanding dengan kepentingan majikan untuk dilindungi. Tempoh, kawasan, syarat dan jumlah denda dapat dikendalikan oleh hakim. Ini akan melibatkan penimbangan kepentingan oleh hakim, yang akan berbeza setiap keadaan.

Keadaan yang berkaitan dengan kepentingan pekerja yang berperanan adalah faktor pasaran buruh seperti penurunan peluang di pasaran buruh, tetapi keadaan peribadi juga dapat dipertimbangkan.

Keadaan yang berkaitan dengan kepentingan majikan yang berperanan adalah kemahiran dan kualiti khas pekerja dan nilai intrinsik aliran perniagaan. Dalam praktiknya, yang terakhir datang ke pertanyaan apakah aliran bisnis perusahaan akan terjejas, dan secara tegas diperhatikan bahawa klausa bukan persaingan tidak dimaksudkan untuk menjaga pekerja di dalam syarikat. "Fakta semata-mata bahawa seorang pekerja telah memperoleh pengetahuan dan pengalaman dalam prestasi kedudukannya tidak bermaksud bahawa prestasi perniagaan majikan terjejas ketika pekerja itu pergi, atau ketika pekerja itu pergi untuk pesaing. . ' (Hof Arnhem-Leeuwarden 24-09-2019, ECLI: NL: GHARL: 2019: 7739) Kadar aliran perniagaan terjejas sekiranya pekerja menyedari maklumat penting komersial dan teknikal yang relevan atau proses dan strategi kerja yang unik dan dia dapat menggunakan ini pengetahuan untuk kepentingan majikan barunya, atau, misalnya, apabila pekerja mempunyai hubungan baik dan intensif dengan pelanggan sehingga mereka boleh beralih kepadanya dan dengan itu pesaing.

Tempoh perjanjian, yang memulakan penamatan, dan kedudukan pekerja dengan majikan sebelumnya juga diperhitungkan ketika pengadilan mempertimbangkan kesahihan klausa bukan persaingan.

Perbuatan yang serius

Klausa bukan persaingan, menurut seni. 7: 653 Kanun Sivil Belanda, perenggan 4, tidak berlaku jika penamatan kontrak pekerjaan disebabkan oleh tindakan atau peninggalan yang bersalah yang serius dari pihak majikan, ini tidak mungkin terjadi. Contohnya, tindakan atau peninggalan yang bersalah serius berlaku sekiranya majikan melakukan diskriminasi, tidak memenuhi kewajiban penyatuan semula sekiranya pekerja itu sakit atau tidak memberi perhatian yang tidak mencukupi terhadap keadaan kerja yang selamat dan sihat.

Kriteria Brabant / Van Uffelen

Telah jelas dari penghakiman Brabant / Uffelen bahawa jika ada perubahan besar dalam hubungan kerja, klausa bukan persaingan harus ditandatangani lagi jika klausa bukan persaingan menjadi lebih membebankan sebagai hasilnya. Keadaan berikut diperhatikan semasa menggunakan kriteria Brabant / Van Uffelen:

  1. drastik;
  2. tidak dapat dijangka;
  3. ubah;
  4. akibatnya klausa bukan persaingan menjadi lebih membebankan

'Perubahan drastik' harus ditafsirkan secara luas dan oleh itu tidak perlu hanya berkaitan dengan perubahan fungsi. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya kriteria keempat sering tidak dipenuhi. Ini berlaku, misalnya, dalam kes di mana klausa bukan persaingan menyatakan bahawa pekerja tidak dibenarkan bekerja untuk pesaing (ECLI: NL: GHARN: 2012: BX0494). Oleh kerana pekerja tersebut telah berkembang dari mekanik menjadi pekerja penjualan pada masa dia bekerja di syarikat, klausa itu menghalang pekerja lebih banyak kerana perubahan pekerjaan daripada pada saat menandatangani. Bagaimanapun, peluang di pasaran buruh kini jauh lebih besar bagi pekerja daripada sebelumnya sebagai mekanik.

Penting untuk dicatat di sini bahawa dalam banyak kes klausa bukan persaingan hanya dibatalkan sebahagiannya, iaitu sejauh mana ia menjadi lebih membebankan akibat perubahan fungsi.

Klausa hubungan

Klausa bukan permintaan terpisah dari klausa bukan persaingan, tetapi agak serupa dengannya. Sekiranya terdapat klausa bukan permintaan, pekerja tidak dilarang bekerja untuk pesaing setelah bekerja, tetapi tidak mempunyai hubungan dengan pelanggan dan hubungan syarikat. Ini menghalang, misalnya, seorang pekerja untuk lari dengan pelanggan yang dengannya dia dapat menjalin hubungan tertentu semasa bekerja atau menghubungi pembekal yang baik ketika memulakan perniagaannya sendiri. Syarat-syarat kes persaingan yang dibincangkan di atas juga berlaku untuk klausa tidak meminta. Oleh itu, klausa tidak meminta hanya sah sekiranya telah dipersetujui dalam penulisan dengan dewasa pekerja yang telah membuat kontrak pekerjaan untuk tempoh tidak tentu masa.

Adakah anda menandatangani klausa bukan persaingan dan adakah anda mahukan atau mempunyai pekerjaan baru? Sila hubungi Law & More. Peguam kami adalah pakar dalam bidang undang-undang pekerjaan dan dengan senang hati membantu anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.