Kewajipan majikan dan pekerja... imej

Kewajipan majikan dan pekerja…

Kewajipan majikan dan pekerja mengikut Akta Syarat Kerja

Apa sahaja pekerjaan yang anda lakukan, prinsip asas di Belanda ialah setiap orang harus dapat bekerja dengan selamat dan sihat. Visi di sebalik premis ini adalah bahawa pekerjaan tidak boleh membawa kepada penyakit fizikal atau mental dan sama sekali tidak akan mati sebagai akibatnya. Prinsip ini dijamin dalam praktiknya oleh Akta Syarat Kerja. Oleh itu, tindakan ini bertujuan untuk mempromosikan keadaan kerja yang baik dan mencegah penyakit dan ketidakupayaan kerja pekerja. Adakah anda majikan? Sekiranya demikian, penjagaan persekitaran kerja yang sihat dan selamat sesuai dengan Undang-Undang Syarat Kerja pada asasnya terletak pada anda. Di dalam syarikat anda, bukan sahaja mesti ada pengetahuan yang cukup mengenai pekerjaan yang sihat dan selamat, tetapi garis panduan Undang-Undang Syarat Kerja juga harus diikuti untuk mencegah bahaya yang tidak perlu bagi pekerja. Adakah anda pekerja? Sekiranya demikian, beberapa perkara juga diharapkan dari anda dalam konteks persekitaran kerja yang sihat dan selamat.

Kewajipan pekerja

Menurut Akta Syarat Kerja, majikan akhirnya bertanggungjawab terhadap keadaan kerja bersama dengan pekerjanya. Sebagai pekerja, anda mesti menyumbang kepada penciptaan tempat kerja yang sihat dan selamat. Lebih khusus lagi, sebagai pekerja, memandangkan Akta Syarat Kerja, anda wajib:

  • untuk menggunakan peralatan kerja dan bahan berbahaya dengan betul;
  • tidak mengubah dan / atau membuang perlindungan pada peralatan kerja;
  • untuk menggunakan peralatan / alat perlindungan diri yang disediakan oleh majikan dengan betul dan menyimpannya di tempat yang sesuai;
  • bekerjasama dalam maklumat dan arahan yang teratur;
  • untuk memberitahu majikan mengenai risiko yang diketahui terhadap kesihatan dan keselamatan di syarikat;
  • untuk membantu majikan dan orang pakar lain (seperti pegawai pencegahan), jika perlu, dalam melaksanakan tanggungjawab mereka.

Pendek kata, anda mesti bersikap bertanggungjawab sebagai pekerja. Anda melakukan ini dengan menggunakan keadaan kerja dengan cara yang selamat dan dengan melaksanakan kerja anda dengan cara yang selamat sehingga anda tidak membahayakan diri sendiri dan orang lain.

Kewajipan majikan

Agar dapat menyediakan persekitaran kerja yang sihat dan selamat, anda sebagai majikan mesti menjalankan dasar yang bertujuan untuk keadaan kerja yang terbaik. Akta Syarat Kerja memberikan arahan untuk dasar ini dan keadaan kerja yang mematuhinya. Sebagai contoh, dasar keadaan kerja mestilah terdiri daripada a inventori dan penilaian risiko (RI&E). Sebagai majikan, anda mesti menyatakan secara bertulis mengenai risiko pekerjaan yang ditanggung oleh pekerja anda, bagaimana risiko terhadap kesihatan dan keselamatan ini ditangani di dalam syarikat anda dan risiko yang berlaku dalam bentuk kemalangan pekerjaan yang telah berlaku. A pegawai pencegahan menolong anda membuat inventori dan penilaian risiko dan memberi nasihat mengenai dasar kesihatan dan keselamatan yang baik. Setiap syarikat mesti melantik sekurang-kurangnya seorang pegawai pencegahan tersebut. Ini mestilah bukan seseorang dari luar syarikat. Adakah anda menggaji 25 atau kurang pekerja? Maka anda mungkin bertindak sebagai pegawai pencegahan sendiri.

Salah satu risiko yang boleh dihadapi oleh mana-mana syarikat yang mengambil pekerja adalah ketidakhadiran. Menurut Akta Syarat Kerja, anda sebagai majikan mesti mempunyai polisi ketiadaan penyakit. Bagaimana anda sebagai majikan menangani ketidakhadiran semasa ia berlaku di dalam syarikat anda? Anda harus mencatat jawapan untuk soalan ini dengan cara yang jelas dan mencukupi. Namun, untuk mengurangi kemungkinan risiko tersebut disadari, disarankan untuk memiliki pemeriksaan kesihatan pekerjaan berkala (PAGO) dijalankan di dalam syarikat anda. Semasa pemeriksaan sedemikian, doktor syarikat membuat persediaan sama ada anda mengalami masalah kesihatan kerana bekerja. Penyertaan dalam penyelidikan semacam itu tidak wajib bagi pekerja anda, tetapi boleh sangat bermanfaat dan menyumbang kepada lingkaran pekerja yang sihat dan vital.

Di samping itu, untuk mengelakkan risiko lain yang tidak dijangka, anda mesti melantik pasukan tindak balas kecemasan dalaman (BHV). Seorang pegawai tindak balas kecemasan syarikat dilatih untuk membawa keselamatan pekerja dan pelanggan dalam keadaan kecemasan dan oleh itu akan menyumbang kepada keselamatan syarikat anda. Anda boleh menentukan sendiri mana dan berapa orang yang anda lantik sebagai pegawai tindak balas kecemasan. Ini juga berlaku untuk cara tindak balas kecemasan syarikat berlaku. Walau bagaimanapun, anda mesti mengambil kira ukuran syarikat anda.

Pemantauan dan pematuhan

Walaupun terdapat undang-undang dan peraturan yang berlaku, kemalangan kerja masih berlaku setiap tahun di Belanda yang dengan mudah dapat dicegah oleh majikan atau pekerja. Keberadaan Undang-Undang Keadaan Kerja tidak selalu mencukupi untuk menjamin prinsip bahawa setiap orang mesti dapat bekerja dengan selamat dan sihat. Itulah sebabnya Inspektorat SZW memeriksa sama ada majikan, tetapi juga sama ada pekerja mematuhi peraturan untuk pekerjaan yang sihat, selamat dan adil. Menurut Undang-Undang Syarat Kerja, Inspektorat dapat memulai penyiasatan ketika kemalangan telah terjadi atau ketika sebuah dewan pekerja atau kesatuan sekerja memintanya. Di samping itu, Inspektorat mempunyai kekuatan yang luas dan kerjasama dalam penyelidikan ini adalah wajib. Sekiranya Inspektorat mendapati pelanggaran Akta Syarat Kerja, pemberhentian kerja boleh mengakibatkan denda yang besar atau kejahatan / kesalahan ekonomi. Untuk mengelakkan langkah-langkah yang meluas, disarankan bagi anda sebagai majikan, tetapi juga sebagai pekerja, untuk mematuhi semua kewajiban Akta Ketentuan Kerja.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai blog ini? Kemudian hubungi Law & More. Peguam kami adalah pakar dalam bidang undang-undang pekerjaan dan dengan senang hati memberi anda nasihat.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.