Pampasan dalam Prosiding Jenayah

Adakah anda mengalami kerosakan akibat jenayah? Tahukah anda bahawa anda boleh menuntut pampasan bukan sahaja dalam prosiding sivil tetapi juga dalam prosiding jenayah? Adalah penting untuk mengetahui hak anda dan cara untuk membayar pampasan bagi kerosakan. Di Belanda, Kanun Prosedur Jenayah (Sv) membenarkan mangsa jenayah menuntut pampasan melalui mahkamah jenayah. Perkara 51f Kanun Tatacara Jenayah menyatakan bahawa orang yang mengalami kerosakan langsung akibat kesalahan jenayah boleh memfailkan tuntutan pampasan sebagai pihak yang cedera dalam prosiding jenayah terhadap tertuduh.

Bagaimana Anda Boleh Menuntut Kerosakan?

 1. Bersama: ganti rugi dalam kes jenayah

Jika pendakwa memutuskan untuk mendakwa tertuduh atas kesalahan yang anda menjadi mangsa, anda boleh 'menyertai' prosiding jenayah sebagai pihak yang cedera. Ini bermakna anda menuntut pampasan daripada tertuduh dalam kes jenayah. Peguam anda akan merangka tuntutan ini melalui perundingan, menggunakan maklumat dan dokumen anda. Prosedur ini diwujudkan untuk mangsa kesalahan jenayah supaya tidak perlu memulakan prosiding berasingan untuk mendapatkan ganti rugi. Anda boleh menghadiri perbicaraan jenayah dan menjelaskan tuntutan anda, tetapi ini tidak wajib. Dalam jenayah berat, mangsa dan saudara mara juga mempunyai hak untuk bercakap untuk berkongsi pengalaman dan akibat mereka. Jika hakim menjatuhkan hukuman kepada tertuduh, dia juga akan menilai tuntutan anda.

Syarat untuk pampasan dalam prosiding jenayah

Memfailkan tuntutan pampasan dalam prosiding jenayah mempunyai syarat tertentu. Di bawah, kami menerangkan syarat ini supaya anda lebih memahami perkara yang diperlukan untuk menuntut pampasan sebagai pihak yang cedera dengan jayanya.

Kebolehterimaan

Untuk diterima, syarat berikut mesti dipenuhi:

 • Hukuman atau ukuran: tertuduh mesti didapati bersalah dan hukuman atau tindakan dikenakan;
 • Kerosakan langsung: kerosakan mestilah disebabkan secara langsung oleh kesalahan yang terbukti;
 • Tiada beban yang tidak seimbang: tuntutan itu tidak boleh mengenakan beban yang tidak seimbang ke atas prosiding jenayah.

Faktor yang relevan dalam konteks ini:

 • Saiz tuntutan
 • Kerumitannya
 • Pengetahuan hakim tentang undang-undang sivil
 • Membela peluang yang mencukupi untuk menolak tuntutan

Keperluan kandungan

 • Jelas pautan sebab akibat: mesti ada kaitan sebab akibat yang jelas antara kesalahan dan kemudaratan yang dialami. Kemudaratan mestilah secara langsung dan jelas akibat daripada kesalahan itu;
 • Bukti yang kuat: mesti ada bukti kukuh tentang kesalahan pesalah, yang meningkatkan kemungkinan mahkamah jenayah akan memberikan tuntutan itu. Perlu juga ada bukti bahawa defendan bertanggungjawab atas kerosakan itu;
 • Beban pembuktian: pihak yang cedera mesti memberikan bukti yang mencukupi untuk membuktikan kerosakan dan kaitan dengan kesalahan itu. Pengesahan tuntutan yang betul adalah penting.

Kelebihan bergabung dalam prosiding jenayah

 • Prosedur Mudah: Ia agak mudah dan lebih pantas daripada prosiding sivil;
 • Tiada koleksi sendiri: Jika tuntutan diberikan, anda tidak perlu mengumpul wang itu sendiri;
 • Kecekapan dan kepantasan: ia lebih cepat daripada prosiding sivil yang berasingan kerana pampasan diuruskan secara langsung dalam kes jenayah;
 • Penjimatan kos: menyertai sebagai parti yang cedera selalunya lebih murah daripada memulakan tuntutan sivil yang berasingan;
 • Kedudukan bukti yang lebih kukuh: dalam prosiding jenayah, keterangan dikumpul terhadap defendan dan dikemukakan oleh Pejabat Pendakwa Raya (OM). Bukti ini juga boleh menyokong tuntutan pampasan anda.

Kelemahan bergabung dalam prosiding jenayah

 • Kerosakan mudah: Hanya kerosakan yang mudah dipastikan boleh dipulihkan;
 • Ketidakpastian: Ketidakpastian tentang keputusan jika tertuduh dibebaskan

Langkah pampasan dan skim bayaran pendahuluan

Apabila pampasan diberikan, mahkamah jenayah sering mengenakan perintah pampasan. Ini bermakna pesalah perlu membayar pampasan kepada Negara, yang kemudiannya menyerahkannya kepada mangsa. Agensi Pungutan Kehakiman Pusat (CJIB) mengutip jumlah ini daripada pesalah bagi pihak pendakwa raya. Masalah biasa, bagaimanapun, ialah pesalah mungkin muflis, menyebabkan mangsa masih tanpa pampasan.

Untuk menyelesaikan sebahagian masalah ini, CJIB membayar baki jumlah kepada mangsa selepas lapan bulan untuk kesalahan ganas dan seks, tidak kira sama ada pesalah telah membayar. Skim ini, yang dikenali sebagai "skim bayaran pendahuluan", telah dilaksanakan sejak 2011 dan hanya terpakai kepada orang asli.

Untuk jenayah lain, seperti jenayah harta benda, sistem pembayaran pendahuluan telah digunakan sejak 2016 dengan maksimum €5,000. Sistem ini membantu mangsa menerima pampasan mereka dengan lebih cepat dan mengurangkan beban emosi dan kos mereka.

Walaupun tidak semua mangsa mendapat manfaat sepenuhnya, skim ini menawarkan kelebihan yang ketara berbanding tuntutan sivil.

Jenis kerosakan

Dalam undang-undang jenayah, kedua-dua ganti rugi material dan bukan material boleh dipulihkan, dengan syarat terdapat kaitan sebab langsung kepada kesalahan itu dan ganti rugi adalah munasabah dan perlu.

 1. Kerosakan Bahan: Ini meliputi semua kos kewangan langsung yang ditanggung akibat jenayah itu. Contohnya termasuk perbelanjaan perubatan, kehilangan pendapatan, kos pembaikan untuk harta benda yang rosak dan perbelanjaan lain yang berkaitan secara langsung dengan jenayah itu.
 2. Kerosakan Tidak Ketara: Ini termasuk kerosakan bukan kewangan seperti kesakitan, kesedihan dan penderitaan psikologi. Pampasan untuk kerosakan tidak ketara selalunya melibatkan pampasan untuk "kesakitan dan penderitaan".

Dalam Law & More, kami membantu anda menilai sama ada item kerosakan anda sesuai untuk tuntutan pampasan undang-undang jenayah. Tidak setiap item kerosakan secara automatik layak dalam kes jenayah.

Kemungkinan keputusan dalam prosiding jenayah

Apabila anda memfailkan tuntutan ganti rugi dalam perbicaraan jenayah, hakim boleh membuat beberapa keputusan:

 1. Award: mahkamah menganugerahkan semua atau sebahagian daripada ganti rugi dan selalunya mengenakan perintah ganti rugi serta-merta.
 2. Tidak boleh diterima: mahkamah mengisytiharkan tuntutan untuk ganti rugi secara keseluruhan atau sebahagiannya tidak boleh diterima.
 3. Penolakan: mahkamah menolak semua atau sebahagian daripada tuntutan ganti rugi.

 

 1. prosiding sivil

Jika mahkamah jenayah tidak memberikan sepenuhnya tuntutan anda atau jika anda memilih untuk menuntut ganti rugi melalui laluan lain, anda boleh memfailkan saman sivil. Ini adalah tuntutan mahkamah berasingan di mana anda menyaman defendan untuk ganti rugi yang dialami. Prosiding sivil selalunya masuk akal untuk ganti rugi yang rumit, jika terdapat banyak perbincangan tentang punca kerosakan atau jika pihak pendakwaan memutuskan untuk tidak mendakwa. Dalam kes sedemikian, ia tidak selalu mungkin untuk mendapatkan pampasan untuk (keseluruhan) kerosakan dalam prosiding jenayah.

Kelebihan prosedur sivil

 • Anda boleh menuntut ganti rugi penuh;
 • Lebih banyak skop untuk membuktikan ganti rugi, contohnya melalui bukti pakar.

Kelemahan prosiding sivil

 • Kos selalunya lebih tinggi;
 • Anda perlu mengutip sendiri pampasan daripada pihak lain.

 

 1. Dana kerosakan untuk jenayah kekerasan

Mangsa mangsa jenayah kekerasan dan moral yang serius boleh memohon pampasan daripada Dana Kerosakan untuk Mangsa Jenayah Keganasan. Dana ini membayar manfaat sekaligus berdasarkan sifat kecederaan, bukan kerosakan sebenar. Dana biasanya membuat keputusan dalam tempoh enam bulan dan membayar faedah serta-merta. Permohonan boleh dibuat kepada Dana Kecederaan serta tuntutan dalam kes jenayah atau sivil. Adalah penting untuk menyebut sama ada anda telah menerima pampasan daripada pesalah, kerana pampasan berganda tidak dibenarkan. Kami juga boleh membantu anda memfailkan permohonan.  

 

Cara Law & More boleh membantu anda dengan pampasan dalam prosiding jenayah

 1. Menilai tuntutan ganti rugi: Kami boleh membantu anda dalam menentukan sama ada tuntutan kerosakan anda sesuai untuk memfailkan tuntutan pampasan undang-undang jenayah;
 2. Nasihat undang-undang: Kami menawarkan nasihat undang-undang pakar tentang kebolehlaksanaan tuntutan anda dalam prosiding jenayah dan sama ada lebih bijak untuk meneruskan prosiding sivil;
 3. Menyediakan tuntutan: Kami memastikan bahawa tuntutan anda adalah berasas dengan dokumentasi yang diperlukan dan dokumen sokongan, meningkatkan peluang keputusan yang berjaya. Kami membantu anda mengenal pasti kerosakan, mengumpul dokumen sokongan, menyediakan tuntutan dan menyerahkan borang penggabungan.
 4. Sokongan semasa perbicaraan mahkamah: Kami menemani anda semasa perbicaraan mahkamah dan memastikan bahawa kepentingan anda diwakili dengan cara yang terbaik.

Hubungi Kami

Adakah anda mempunyai soalan tentang pampasan dalam prosiding jenayah atau sivil? Jika ya, jangan teragak-agak untuk menghubungi peguam di Law & More.

Law & More