Pelan keibubapaan sekiranya berlaku perceraian

Pelan keibubapaan sekiranya berlaku perceraian

Sekiranya anda mempunyai anak kecil dan bercerai, perjanjian mesti dibuat mengenai anak-anak itu. Perjanjian bersama akan dibuat secara tertulis dalam perjanjian. Perjanjian ini dikenali sebagai rancangan keibubapaan. Pelan keibubapaan adalah asas yang baik untuk mendapatkan perceraian yang baik.

Adakah rancangan keibubapaan wajib dilakukan?

Undang-undang menyatakan bahawa rancangan keibubapaan adalah wajib bagi ibu bapa yang sudah berkahwin yang bercerai. Rancangan keibubapaan juga mesti dibuat apabila ibu bapa yang berdaftar telah membubarkan perkongsian mereka. Ibu bapa yang tidak berkahwin atau pasangan berdaftar, tetapi yang menjalankan kuasa ibu bapa bersama, juga diharapkan dapat membuat rancangan keibubapaan.

Apa kata rancangan keibubapaan?

Undang-undang menetapkan bahawa rancangan pengasuhan sekurang-kurangnya harus mengandungi perjanjian mengenai:

  • bagaimana anda melibatkan anak-anak dalam merangka rancangan keibubapaan;
  • bagaimana anda membahagikan asuhan dan asuhan (peraturan penjagaan) atau bagaimana anda menangani anak-anak (peraturan akses);
  • bagaimana dan berapa kerap anda saling memberi maklumat mengenai anak anda;
  • bagaimana anda membuat keputusan bersama-sama mengenai topik penting, seperti pilihan sekolah;
  • kos penjagaan dan asuhan (sokongan anak).

Anda juga boleh memilih untuk memasukkan perjanjian lain dalam rancangan keibubapaan. Contohnya, apa yang anda, sebagai ibu bapa, anggap penting dalam didikan anda, peraturan tertentu (waktu tidur, kerja rumah) atau pandangan mengenai hukuman. Anda juga boleh memasukkan sesuatu mengenai hubungan dengan kedua keluarga dalam rancangan keibubapaan. Oleh itu, anda boleh memasukkannya secara sukarela dalam rancangan keibubapaan.

Merangka rancangan keibubapaan

Tentunya bagus jika anda dapat membuat perjanjian yang baik dengan ibu bapa yang lain. Sekiranya, atas sebab apa pun, ini tidak mungkin dilakukan, anda boleh menghubungi orang tengah atau peguam keluarga di Law & More. Dengan pertolongan dari Law & More pengantara anda boleh membincangkan kandungan rancangan keibubapaan di bawah bimbingan profesional dan pakar. Sekiranya pengantaraan tidak menawarkan penyelesaian, peguam undang-undang keluarga kami juga sedia membantu anda. Ini membolehkan anda berunding dengan pasangan lain untuk membuat perjanjian mengenai anak-anak.

Apa yang akan berlaku pada rancangan keibubapaan?

Mahkamah boleh memutuskan perceraian anda atau membatalkan perkongsian berdaftar anda. Peguam keluarga peguam dari Law & More akan menghantar rancangan keibubapaan asal ke mahkamah untuk anda. Mahkamah kemudian melampirkan rancangan keibubapaan dengan keputusan perceraian. Hasilnya, rancangan keibubapaan adalah sebahagian daripada keputusan pengadilan. Oleh itu, kedua ibu bapa wajib mematuhi perjanjian dalam rancangan keibubapaan.

Tidak mungkin membuat rancangan keibubapaan?

Selalunya berlaku bahawa ibu bapa tidak mencapai persetujuan sepenuhnya mengenai kandungan rancangan keibubapaan. Dalam kes itu, mereka juga tidak dapat memenuhi syarat perceraian yang sah. Terdapat pengecualian untuk kes seperti itu. Ibu bapa yang dapat menunjukkan bahawa mereka telah melakukan usaha yang cukup untuk mencapai kesepakatan, tetapi gagal melakukannya, dapat menyatakannya dalam dokumen ke pengadilan. Mahkamah kemudian boleh memutuskan perceraian dan memutuskan sendiri mengenai perkara-perkara yang tidak dipersetujui oleh ibu bapa.

Adakah anda mahukan perceraian dan adakah anda memerlukan pertolongan dalam menyusun rancangan keibubapaan? Kemudian Law & More adalah tempat yang sesuai untuk anda. Peguam keluarga peguam khas dari Law & More dapat membantu dan membimbing anda dalam perceraian anda dan membuat rancangan keibubapaan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.