Pengindeksan berkanun nafkah 2023 Imej

Pengindeksan berkanun nafkah 2023

Setiap tahun, kerajaan meningkatkan jumlah nafkah dengan peratusan tertentu. Ini dipanggil indeksasi nafkah. Kenaikan itu bergantung kepada purata kenaikan gaji di Belanda. Pengindeksan nafkah anak dan pasangan bertujuan untuk membetulkan kenaikan gaji dan kos sara hidup. Menteri Kehakiman menetapkan peratusan. Menteri menentukan peratusan pengindeksan berkanun, pengindeksan nafkah mengikut piawaian Trema untuk tahun akan datang.

Kadar pengindeksan untuk 2023 telah ditetapkan pada 3.4% . Ini bermakna mulai 1 Januari 2023, jumlah nafkah yang dikenakan akan dinaikkan sebanyak 3.4%. Pembayar penyelenggaraan mesti melaksanakan kenaikan ini sendiri.

Setiap pembayar nafkah bertanggungjawab di sisi undang-undang untuk memohon kenaikan ini. Walaupun gaji anda tidak naik atau perbelanjaan anda meningkat, anda wajib menggunakan indeksasi nafkah. Jika anda tidak membayar kenaikan tersebut, bekas rakan kongsi anda mungkin boleh menuntut jumlah tersebut. Kewajipan untuk mengindeks nafkah terpakai kepada kedua-dua nafkah anak dan pasangan. Walaupun anda tidak bersetuju mengenai perkara ini dalam pelan keibubapaan dan/atau perjanjian perceraian dan/atau perintah mahkamah tidak menyebut pengindeksan, pengindeksan terpakai mengikut kuat kuasa undang-undang. Hanya dalam kes di mana indeksasi undang-undang sokongan anak dan suami isteri secara jelas dikecualikan melalui perjanjian atau perintah mahkamah, ia tidak perlu dibayar.

Pengindeksan nafkah 2023 pengiraan sendiri

Anda mengira pengindeksan nafkah pasangan dan anak seperti berikut: jumlah nafkah semasa/100 x peratusan pengindeksan 2023 + amaun nafkah semasa. Contoh: katakan amaun nafkah pasangan semasa ialah €300, dan amaun nafkah baharu selepas pengindeksan ialah (300/100) x 3.4 + 300 = €310.20.

Pada tahun-tahun sebelumnya tiada pengindeksan digunakan?

Adakah anda pembayar nafkah? Maka adalah lebih baik jika anda sentiasa memerhatikan indeksasi nafkah itu sendiri. Anda tidak akan menerima pemberitahuan tentang ini dan jumlahnya tidak akan diselaraskan secara automatik. Jika anda tidak mengindeksnya setiap tahun, bekas rakan kongsi anda boleh menuntut semula pengindeksan sehingga lima tahun. Jumlah yang terlibat kemudiannya boleh menjadi agak besar. Kami menasihati anda untuk mengira amaun nafkah baharu dan pastikan anda membayar amaun nafkah baharu kepada bekas pasangan atau anak anda selewat-lewatnya pada 1 Januari 2023.

Adakah anda mempunyai soalan tentang indeksasi undang-undang nafkah atau mengutip tunggakan nafkah? Atau adakah anda ingin amaun nafkah ditentukan atau diubah suai? Sila hubungi kami peguam undang-undang keluarga.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.