Perceraian di Belanda untuk warga bukan Belanda Image

Perceraian di Belanda untuk warga bukan Belanda

Apabila dua pasangan Belanda, berkahwin di Belanda dan tinggal di Belanda, ingin bercerai, mahkamah Belanda sememangnya mempunyai bidang kuasa untuk melafazkan cerai ini. Tetapi bagaimana pula apabila melibatkan dua pasangan asing yang berkahwin di luar negara? Baru-baru ini, kami kerap menerima soalan mengenai pelarian Ukraine yang ingin bercerai di Belanda. Tetapi adakah ini mungkin?

Petisyen cerai tidak boleh difailkan di mana-mana negara. Mesti ada hubungan antara rakan kongsi dan negara pemfailan. Sama ada mahkamah Belanda mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan perceraian bergantung kepada peraturan bidang kuasa Konvensyen Brussels II-ter Eropah. Menurut konvensyen ini, mahkamah Belanda boleh memberikan perceraian, antara lain, jika pasangan mempunyai kediaman kebiasaan mereka di Belanda.

Untuk menentukan sama ada kediaman biasa di Belanda, adalah perlu untuk melihat di mana pasangan telah menubuhkan pusat kepentingan mereka yang bertujuan untuk menjadikannya kekal. Untuk menentukan kediaman lazim, keadaan fakta kes tertentu mesti dipertimbangkan. Ini mungkin termasuk pendaftaran dengan majlis perbandaran, keahlian kelab tenis tempatan, beberapa rakan atau saudara mara, dan pekerjaan atau pengajian. Mesti ada keadaan peribadi, sosial atau profesional yang menunjukkan hubungan yang berkekalan dengan negara tertentu. Ringkasnya, kediaman biasa adalah tempat di mana pusat kehidupan seseorang berada pada masa ini. Jika kediaman kebiasaan pasangan di Belanda, mahkamah Belanda boleh melafazkan cerai. Dalam sesetengah kes, hanya satu daripada rakan kongsi yang mempunyai kediaman biasa di Belanda.

Walaupun kediaman pelarian Ukraine di Belanda adalah sementara dalam banyak kes, ia masih boleh dipastikan bahawa kediaman kebiasaan adalah di Belanda. Sama ada ini berlaku ditentukan oleh fakta dan keadaan konkrit individu.

Adakah anda dan pasangan anda bukan orang Belanda tetapi ingin bercerai di Belanda? Jika ya, sila hubungi kami. kami peguam keluarga pakar dalam perceraian (antarabangsa) dan dengan senang hati akan membantu anda!

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.